Ministre efter DR-afsløringer: Det, vi før tog for givet, udgør nu en sikkerhedsrisiko

Danmark skal både kunne forsvare sig mod krig og mod angreb på kritisk infrastruktur, lyder det.

Udenrigsministeren og den fungerende forsvarsminister, Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen. Arkivfoto. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Der er brug for at investere mere i Danmarks sikkerhed.

Det gentager både udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen i dag i kølvandet på DR og andre nordiske mediers afsløringer af, at Rusland ifølge efterretningskilder er i gang med at spionere mod vores kritiske infrastruktur i farvande omkring Danmark.

- Noget af det, vi helt tydeligt tog for givet for år tilbage, nemlig at vi kunne bygge ude på havet, og vi kunne lægge el ned, og så var det bare i orden - det udgør nu en sikkerhedsrisiko, siger Lars Løkke Rasmussen i dag og fortsætter:

- Det fører til det næste, nemlig at vi er nødt til at investere meget mere i vores sikkerhed, og det er derfor, forsvarsministeren om lidt tager hul på forsvarsforhandlinger, siger han.

Det handler ifølge udenrigsministeren både om at forsvare sig mod krig på landjorden, men at det også er et spørgsmål om kritisk infrastruktur og cybersikkerhed.

Afsløringerne bliver vist i den nye dokumentarserie 'Skyggekrigen' på DRTV, hvor første afsnit ud af tre udkom i går.

Skyggekrigen

Skal kunne følge russisk aktivitet

De nordiske medier DR, NRK, SVT og Yle har det seneste år kortlagt store mængder skibstrafikdata og fundet 50 russiske skibe, som gennem de seneste ti år har sejlet på mistænkelig vis, vurderer eksperter på baggrund af kortlægningen.

Derudover kunne DR på baggrund af opsnappet radiokommunikation i november lokalisere det russiske flådefartøj ’Admiral Vladimirsky’ i dansk farvand, hvor det lå med slukket AIS-signal.

Officielt laver skibet havforskning, men ifølge efterretningskilder bliver det også brugt til at kortlægge vores kritiske infrastruktur som strømkabler og internetkabler på havet.

Den virkelighed kommer et kommende forsvarsforlig også til at afspejle, understreger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

- Den tilstedeværelse, vi ser fra russisk side, bliver vi også nødt til at være i stand til at følge, og af den grund kommer vi til at bruge flere kræfter, både i forhold til Forsvarets aktiviteter og generelt.

Han er dog endnu ikke klar til at fortælle, hvad regeringen vil opgradere og prioritere, når der skal laves nyt forsvarsforlig, men:

- Østersøen og vores nærområde kommer til at få en større prioritet, når vi skal lave et nyt forsvarsforlig, lyder det.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er 'Skyggekrigen' en interessant dokumentar, fordi den giver befolkningen indblik i noget, som man i regeringen godt vidste.

- Nemlig at Rusland interesserer sig for vores infrastruktur, og vi lever i en usikker tid.

- Det tager vi meget alvorligt, og det er en af grundene til, at vi har besluttet, at vi nu skruer op for forsvarsbudgettet.

Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig forventes at begynde i løbet af foråret. Regeringen har et mål om, at udgifterne til Forsvaret skal øges, så de i 2030 udgør to procent af det danske bruttonationalprodukt.