Ministre grillet i Ungdomsparlamentet: Vil du overveje en mindre ministerbil?

179 skoleelever var mandag inviteret ind på Christiansborg for at deltage i Ungdomsparlamentet 2016.

Alle 179 pladser i folketingssalen var mandag fyldt ud af elever fra 8. og 9. klasse. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Hvordan løser vi samfundets udfordringer?

Så simpel eller måske nærmere svær var opgaven, da Folketinget i dag blev indtaget af 179 særligt udvalgte 8. og 9. klasses elever fra Danmark og Grønland.

Ungdomsparlamentarikerne var fordelt i udvalg, som skulle diskutere spørgsmål inden for emnerne Sundhed, Flygtninge, Klima og Trafik, straf og Uddannelse.

God debat i Børne- og Undervisningsudvalget #UP16

Et billede slået op af Ungdomsparlamentet 25.1.2016 (@up16.dk) den

Dagen handler om demokrati

Et af dagens højdepunkter var fra 12.30 til 13.30, hvor ungdomsparlamentarikerne var til spørgetime med statsministeren og fem andre ministre.

Som sædvanlig blev slaget gang styret af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

- Dagen handler om demokrati, indledte Kjærsgaard, mens hun advarede de unge parlamentarikere mod presselogens journalister, der stod klar med kritiske spørgsmål.

Herefter fortalte hun om en af de ting, hun som ny formand har slået hårdt ned på: Ukoncentrerede politikere, der kigger på deres iPhones.

- Så hårdt vil jeg dog ikke slå ned på jer, sagde hun og sluttede sin åbningstale:

- Jeg har virkelig nydt, at I har siddet så stille. Det er jeg ikke vant til, sagde hun til højlydt latter fra ungdomsparlamentarikerne.

Mindre ministerbil?

Herefter kunne repræsentanter fra de forskellige udvalg stille spørgsmål til de seks ministre, og det gik ikke stille for sig.

- Vil ministeren overveje at køre i en mindre ministerbil, blev skatteminister Karsten Lauritzen (V) spurgt fra talerstolen.

Ministeren takkede for det gode spørgsmål, men han ville formentlig ikke skifte bil lige foreløbig.

I et af tidens store spørgsmål var det statsminister Lars Løkke Rasmussen, der skulle tale sin sag.

- Hvad prioriterer statsministerens højest: Velfærd eller flygtningekrisen, blev der spurgt.

Og statsministeren måtte erkende, at asylansøgere koster penge, men at han derfor arbejdede for en aftale mellem arbejdsmarkedets parter.

- Vi skal sikre, at flygtninge på sigt skal kunne forsørge sig selv, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Hvorfor koster behandling hos lægen ingenting?

Også brugerbetaling i sundhedsvæsnet skulle debatteres, hvor ungdomsparlamentariker Laura Bjerg Frandsen udspurgte finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Hvorfor er det ministerens holdning, at det skal koste penge at få ordnet sine tænder, hvis man slår dem ud, men ikke koste penge, hvis man skal til lægen med en influenza?

At det var endt sådan, kunne ministeren ikke forklare, men han fredede det frie sundhedsvæsen, vi har i dag.

- Når jeg ikke går ind for brugerbetaling hos lægen, er det blandt andet på grund af, at vi betaler meget i skat, og for det skal man have adgang til et ordentligt sundhedsvæsen, sagde han.

Efter en lang række gode spørgsmål kunne formanden runde spørgetimen af.

- Så er spørgetimen slut for i dag. Tak til ministrene. Nu bliver der pause til ungdomsparlamentet, der senere skal stemme om de lovforslag, de har sendt ind på forhånd.

Ungdomsparlamentarikerne havde på forhånd sendt 1477 beslutningsforslag ind til Folketinget. 60 af dem er blevet behandlet i løbet af dagen.