To ministre i samme hus har brugt næsten 700.000 kroner på kontorindretning

Over stregen, at Kristian Jensen og Sophie Løhde bruger så mange penge på deres kontorer, mener S og DF.

Finansminister Kristian Jensen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) har tilsammen brugt knap 700.000 kroner inklusive moms på at indrette deres kontorer i Finansministeriet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Finansministeriet har indenfor de seneste par år brugt flere hundredetusinde kroner på at indrette og renovere bygningens to ministerkontorer, der tilhører finansminister Kristian Jensen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Helt præcist har de to ministre brugt i alt 682.125 kroner inklusive moms på at indrette og renovere deres to kontorer, viser en aktindsigt fra Finansministeriet.

Jensen og Løhde har hver især brugt stort set lige mange penge, henholdsvis 314.500 kroner og 315.625 kroner inklusive moms. Derudover er der brugt 52.000 kroner inklusive moms på en indretningsrådgiver.

Det har tidligere været fremme i Politiken, at de to ministre havde brugt cirka 400.000 kroner eksklusive moms, men yderligere udgifter til renovering bringer nu det samlede beløb noget højere op.

Finansministeriets forklaring på de knap 700.000 kroner inklusive moms er, at Kristian Jensens finansministerkontor ikke har gennemgået en større renovering siden 1982, og at der skulle oprettes et helt nyt kontor for Sophie Løhde, som er den første innovationsminister herhjemme.

Både Socialdemokratiet og regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, er ikke desto mindre uforstående overfor udgifterne til kontorindretningerne i Finansministeriet.

- Jeg synes, at det her er lidt over stregen i forhold til, hvad der er rimeligt at bruge af penge på den slags ting, siger folketingsmedlem Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti, der udtaler sig på partiets vegne i denne sag.

Fjernsyn, tæpper, nyt betræk og nye gardiner

Begge ministre har blandt andet købt et fjernsyn hver til cirka 17.000 kroner og et tæppe hver til cirka 22.000 kroner. Derudover har Kristian Jensen blandt andet fået ombetrukket en øreklapstol for cirka 19.000 kroner, mens Sophie Løhde har købt nye gardiner for 30.000 kroner.

- Man skal tænke sig om, når man forvalter borgernes penge, og hvor ekstravagant det skal være. Nogle af de her prisskilte er lige lovlig høje i forhold til det, man får for det. Jeg synes især, at en regering, som prædiker mådehold i forhold til offentligt forbrug, har en særlig forpligtelse til at tænke over, hvordan man bruger borgernes penge, siger Jeppe Jakobsen fra DF.

- Der er ingen tvivl om, at man som minister i Danmark skal have et ordentligt kontor, og man må også gerne have nogle pæne møbler. Men det kan man altså også gøre for væsentligt mindre end 700.000 kroner for to kontorer, siger han.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er enig.

- Det, der især springer i øjnene, er, at det netop er i Finansministeriet, hvor man bruger flest penge, samtidig med, at Finansministeriet er det ministerium, der oftest taler for at stramme. Det er det, der især slår ud og får det til at se skævt ud, siger Benny Engelbrecht.

- Så at der er danskere, der klør sig selv i nakken og siger ”hvad er det her for noget?”, det kan jeg godt forstå. Derfor er det bare en god ide, hvis man selv prædiker mådehold, også selv at leve op til det, siger han.

Kristian Jensen: Det er mange penge

Finansministeriet har oplyst de to ministres udgifter eksklusive moms, da det ifølge ministeriet ikke er "retvisende" at regne momsen ind, fordi statsinstitutioner budgetterer og aflægger regnskab uden moms, som bliver bogført samlet for staten på finansloven.

Langt størstedelen af de øvrige ministerier, som har oplyst om udgifter til indretning af ministerkontorer, har imidlertid selv indregnet momsen i deres svar. Derfor har vi for sammenlignelighedens skyld regnet momsen ind i tilfældet Finansministeriet.

Det har ikke været muligt at få et interview med finansminister Kristian Jensen (V) om hans forbrug.

Finansministeren medgiver i et kort, skriftligt svar, at han har brugt mange penge på at indrette sit kontor.

- Jeg synes også, at 172.500 kroner (eksklusive moms, red.) er mange penge, men i Finansministeriet er mit kontor ikke væsentligt fornyet de sidste 35 år, så jeg forventer, at det nye kontor også kan holde i flere årtier, udtaler Kristian Jensen i svaret.

Kristian Jensen forholder sig i sit svar ikke til, om de yderligere cirka 79.100 kroner eksklusive moms, som finansministeren har brugt på renovering af sit kontor, også er mange penge.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, stiller ifølge ministeriets pressetjeneste "ikke op til flere interview om udgifterne til hendes ministerkontor".

Pressetjenesten har i stedet sendt dette skriftlige svar fra Sophie Løhde:

- Da jeg blev sundheds- og ældreminister overtog jeg min forgængers kontor, som det var. Men der stod ikke et kontor klar til mig, da jeg som nyudnævnt innovationsminister flyttede til Finansministeriet. Derfor måtte ministeriet lave et gammelt mødelokale om til ministerkontor, der fik en omgang maling og blev indrettet med nye og brugte møbler.

S-ordfører: Der er grænser

Socialdemokratiets Benny Engelbrecht har selv en fortid som skatteminister under Helle Thorning-Schmidts tidligere regering, men holdt ifølge eget udsagn tilbage med at bruge penge på sit eget ministerkontor.

Hvad hvis I kommer i regering efter valget?

- Det er en rigtig god ide at være påpasselig med pengene. For uanset hvordan man vender og drejer det, så er der grænser for, hvor meget vi kan bruge i de kommende år. Så jeg tror, der er et behov for at vise en tilbageholdenhed i alle tilfælde. Også på det her punkt.

- Selvfølgelig kan der være behov for, at man får spartlet nogle skruehuller ud og den slags ting, men jeg har også været rundt og forhandle i ganske mange forskellige ministerier, og jeg synes da, at de fleste steder ser meget pæne ud, siger Benny Engelbrecht.

DF: Vores ministre vil være beskedne

Dansk Folkeparti flirter med tanken om for første gang i partiets historie at gå i regering efter det kommende folketingsvalg.

Hvis det bliver en realitet, garanterer Jeppe Jakobsen på partiets vegne, at eventuelt fremtidige DF-ministre vil begrænse sig, når det handler om kontorindretning.

- Jeg tror, at en gennemsnitlig DF-minister vil være lidt mere beskeden i forhold til indretning og spørge ind til, om der ikke er nogle genbrugsmøbler et sted, som man kunne bringe i spil, frem for at købe en masse nye dyre møbler, siger Jeppe Jakobsen.

Skal der fastsættes et loft over, hvor mange penge man må bruge på at indrette et ministerkontor?

- Det, tror jeg, ville blive lidt stift. Det her handler om, at vi som politikere skal tænke over, hvordan vi bruger borgernes penge, være lidt tættere på sådan nogle processer, og så sige fra, når tingene bliver alt for ekstravagante og ikke bare overlade det til en eller anden arkitekt, som har rigtig mange fine ideer om, hvordan man skal indrette den slags.

Vil DF handle i denne sag?

- Der er ingen tvivl om, at vi vil påtale over for ministrene, at man måske kunne have gjort det her på en anderledes måde. Men at det skal have nogen konsekvenser for ministrene, det ser jeg ikke ske.

Hvordan vil I påtale det?

- Jeg tror da, at man vil lade en bemærkning falde, næste gang man møder de her ministre, om at de har fået nogle frygtelig fine kontorer for borgernes penge, siger Jeppe Jakobsen.