Mink skaber splid i S

Socialdemokraternes gruppeformand i EU-parlamentet vil forbyde minkavl. Det skaber splid i Socialdemokratiet - men får opbakning fra SF.

Socialdemokraternes gruppeformand i EU-parlamentet vil forbyde minkavl. Det skaber splid i Socialdemokratiet - men får opbakning fra SF. (Foto: © DR)

Spørgsmålet om minkavl skaber socialdemokratisk uenighed. De danske socialdemokrater i EU-Parlamentet vil med gruppeformand Dan Jørgensen i spidsen forbyde al minkavl, mens Folketingsgruppen vil have mere kontrol.

- Vi synes, at der skal skærpet tilsyn med minkavlerne, siger dyrevelfærdsordfører Bjarne Laustsen til DR Nyheder. Han frygter, at produktionen med et dansk forbud vil flytte til lande, hvor minkene så vil få det langt dårligere.

Dan Jørgensen er dog klar til et total forbud mod minkavl. Flere lande har allerede indført forbud. Det gælder England og Østrig. Andre lande som Irland, Holland og Italien er på vej mod lovgivning, så nu er tiden inde, mener EU-Parlamentarikeren.

- Anerkendelsen af, at det ikke er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at avle mink, har spredt sig. Derfor regner jeg med at få opbakning til et totalforbud i hele EU, siger han.

Forslaget om et forbud kommer dagen før et program om forholdene på danske minkfarme bliver vist på TV2. Pelsdyrbranchen har forsøgt at stoppe programmet, men det har fogedretten afvist.

Men det er ikke kun Socialdemokraternes folketingsgruppe, der er lunkne over for et forbud. Også Venstre og Dansk Folkeparti er imod.

- Jeg kan ikke se, at der er grund til at forbyde mink. Så kan vi ligeså forbyde alle mulige andre dyr, siger Venstres ordfører, Flemming Møller.

Dog får Dan Jørgensens forslag opbakning fra SF.

- Det bliver nok ikke i år, men vi må vedtage et forbud, ligesom vi gjorde med ræve. Der er jo tale om rovdyr, og alle kan se, at de er meget kede af at sidde i bur, siger SFs dyrevelfærdsordfører, Kresten Touborg til dagbladet Information.

Minkavlerne omsætter hvert år for flere milliarder kroner i Danmark.