Minkavler efter besøg af berørt statsminister: 'Bedre sent end aldrig, men nu er det jo for sent'

Efter besøget fastholder statsministeren, at minkene er en risiko for sundheden. Og at det ikke var en ordre hun afgav på pressemødet den 4. november.

Det var en tydeligt berørt Mette Frederiksen, der havde besøgt en minkavler ved Kolding i dag. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

På en en minkfarm nær Kolding blev det hele lidt for meget for statsminister Mette Frederiksen.

For første gang så hun med egne øjne, og med jord under gummistøvlerne, hvem der konkret er blevet ramt af, at hun den 4. november sagde, at alle danske mink skulle aflives.

Det hele foregik på Peter Hindbo's minkfarm i Jordrup ved Kolding.

- På grund af de fejl, der er begået og den uro, der har været omkring det, så har det også været et ekstremt hårdt forløb for familierne og for minkavlerne, siger en tydeligt berørt Mette Frederiksen, da hun møder pressen.

- Som udover at skulle håndtere aflivningen af deres dyr, jo også har set på et rodet forløb hvor der er blevet begået nogle fejl.

Og det er blandt andet ordet 'fejl' statsministeren og regeringen har brugt gentagne gange i forbindelse med aflivningen af mink.

Den 8. november kom det nemlig frem, at statsministerens ordre ikke var lovlig. Det kostede daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) posten, og statsministeren har beklaget, at hendes ord på pressemødet blev opfattet som en ordre.

Men det var sådan ordene blev opfattet af minkavlerne. Løfter om bonusser, hvis minkene var slået ned inden en vis dato, og besked om myndighedernes indblanding kickstartede aflivningen.

18 dage efter den manglende lovhjemmel blev afsløret, har statsministeren altså nu besøgt en af de berørte minkfarme.

- Jeg var ked af at høre, at statsministeren aldrig havde været på en minkfarm, også selvom hun har været inviteret nogle gange, siger minkavler Peter Hindbo, til DR Nyheder efter mødet.

- Når man så kan tage sådan nogle store beslutninger uden at have været ude og se erhvervet. Det synes jeg ikke var i orden. Så man kan sige bedre sent end aldrig, men nu er det jo for sent, fortsætter han.

Se et udklip fra statsministerens møde med pressen efter besøget ved minkavleren herunder:

Ingen ordre fra statsministeren

Men beslutningen som regeringen tog, ville ikke se anderledes ud i dag, siger statsministeren.

- Når vi træffer beslutningen om, at alle danske mink skal aflives, så er det på grund af risikovurderingen fra SSI. Og den har ikke forandret sig.

Risikovurderingen lå til grund for, at minkavlere landet over forstod, at de måtte påbegynde nedlukningen af deres virksomheder.

Men regeringen har gennem flere notitser fra Justitsministeriet forklaret, at det altså ikke var en ulovlig ordre, der blev afgivet på pressemødet den 4. november. Ifølge notitserne fra Justitsministeriet, kan udmeldinger på et pressemøde nemlig ikke betegnes som ordrer.

- Jeg bliver nødt til at sige, at der er forskel på politik og jura. Når man som regering får et juridisk spørgsmål, nemlig om der er begået et grundlovsbrud, så bliver vi jo nødt til at svare juridisk. Og nej, der er ikke tale om et grundlovsbrud. Det er juraen, siger statministeren efter besøget på minkfarmen.

Statsministeren af minkavler Peter Hindbo blev vist rundt i de stalde, hvor minkene indtil for kort tid siden boede. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Hun anerkender dog, at minkavlere opfattede det sådan, at minkene skulle aflives:

- Så er der det politiske. Og der er jo ingen tvivl om, at de minkavlere, inklusiv familien her, der ser med på pressemødet, tager med: minkene skal aflives. Og det er den besked, vi ønsker at give fra regeringen.

Anerkender du så, at det var en ordre, der blev givet på det pressemøde?

- Nej. Justitsministeren har redegjort for det juridiske. Og det har jeg ikke mere at tilføje til.

Har I talt om, hvorvidt familien her opfattede det som en ordre?

- Jeg kan ikke sige mere, end jeg allerede har sagt. Der er forskel på jura og politik.

Ingen skyld ved minkavlerne

Det er vigtigt for statsministeren at pointere, at det ikke er minkavlernes egen skyld, at de har måtte vinke farvel til deres levebrød.

- Når vi er på den anden side af det her, så håber jeg, at de og alle andre minkavlere vil huske, at det ikke var på grund af dem. Og det er ikke fordi, at de har været dårlige minkavlere. Men det er på grund af coronaen, siger hun.

- Og det håber jeg kan være et lille lys i mørket på et tidspunkt for danske minkavlere. Det er simpelthen ikke deres skyld, at det her erhverv skulle gå ned.

Og måske er der brug for et lys i mørket hos Peter Hindbo. Han har måtte aflive 25.000 mink og var midt i et generationsskifte, hvor sønnen skulle overtage landbruget.

- Jeg synes, det har været et meget rodet forløb. Det er selvfølgelig ikke statsministerens skyld det hele, men det har været vanskeligt at være minkavler, siger han.

I den time han havde besøg af statsministeren, hvor hun både blev vist rundt på gården, men også fik kaffe med familien, føler han, at statsministeren fik større forståelse for minkavlerne, og hvad de går igennem netop nu.

Men besøget har ikke haft betydning for statsministerens forståelse for minkavlerne og deres situation, siger hun. Derimod var der en anden god grund til besøget:

- Min sympati har jo været med minkavlerne hele vejen igennem. Og den vil jeg gerne have lov at udtrykke og vise.

Hun fortæller også, at hun har haft meget tæt dialog med minkavlerne undervejs.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter