Minkkommission: Mette Frederiksen og hendes nærmeste medarbejdere har slettet sms'er

Minkkommissionen har forgæves forsøgt at få fat i sms-beskeder fra Statsministeriet.

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og statsminister Mette Frederiksen har slettet begge sms-beskeder automatisk. (Foto: © Jens Dresling)

Statsminister Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste medarbejdere har sat deres telefoner til at slette sms-beskeder automatisk.

Det oplyser Minkkommissionen, som forgæves har forsøgt at få fat i beskederne.

"Kommissionen har fået oplyst af Statsministeriet, at Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Pelle Pape alle har en indstilling på deres telefon, der gør, at sms’er bliver slettet efter 30 dage," skriver kommissionen til DR.

Kommissionen er netop nu ved at kulegrave, hvad der skete i november sidste år, da regeringen besluttede at aflive alle mink uden at have lovhjemmel til det. Den har derfor bedt om at få sms-beskeder fra de centrale personer i minksagen for at kunne belyse så præcist som muligt, hvad der skete. Men der er altså ikke kommet noget fra nøglepersoner i Statsministeriet.

De fire personer sidder i den absolutte top i Statsministeriet.

Statsministeriet: Følger gældende regler

Sagen begyndte at rulle tirsdag, da BT kunne afsløre, at stabschef Martin Justesen havde slettet sms-beskeder.

Statsministeriet forsvarede, at det var sket.

"Det er i overensstemmelse med gældende regler, hvis medarbejdere, f.eks. af hensyn til informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik etc., løbende, herunder automatisk efter en bestemt periode, sletter materiale fra deres telefoner, så længe journaliseringspligten iagttages." skrev Statsministeriet i en mail til DR.

Mogens Jensen skulle tage ansvar

I sidste uge kom en stribe sms-beskeder fra Barbara Bertelsen frem i minkkommissionen. Det var en sms-korrespondance mellem hende og Henrik Studsgaard, der var departementschef i Fødevareministeriet.

Beskederne var fra den 9. november sidste år. Dagen før var minksagen eksploderet i offentligheden, da det kom frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Bertelsen fortalte i et meget direkte sprog, at det var noget, som Fødevareministeriet og fødevareminister Mogens Jensen skulle tage ansvaret for. Regeringen som helhed og Mette Frederiksen skulle ikke stå som de ansvarlige.

Men beskederne kom kun frem, fordi de var fundet på Henrik Studsgaards telefon.

Opdateres.