Minkkommissionen ved ikke, om sms-beskeder er genskabt: 'Det hele haster, for vi er jo i gang med afhøringerne'

To døgn før afhøringen af Barbara Bertelsen er det stadig uklart, om der er genskabt sms-beskeder.

Her ses tre af de fire topfolk fra Statsministeriet, der har slettet deres sms-beskeder. Det er Barbara Bertelsen, Martin Justesen og Mette Frederiksen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Forvirringen om de slettede sms-beskeder fra Statsministeriet er total.

Minkkommissionen oplyser, at den ikke har fået nogen oplysninger om, hvorvidt det har været muligt at genskabe sms-beskeder fra de fire topfolk i Statsministeriet, der har haft deres telefoner indstillet til automatisk sletning.

Det oplyser kommissionen til DR Nyheder.

"Kommissionen ved endnu ikke, om det har været muligt at genskabe sms-beskeder."

Telefoner fra statsminister Mette Frederiksen (S), departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape har været sendt til politiet i forsøget på genskabe sms-beskeder.

Fredag oplyste Justitsministeriet, at den proces nu var færdig. Men ministeriet sagde ikke, om der var genskabt noget. Det har Minkkommissionen heller ikke fået noget at vide om.

"Vi er i løbende kontakt med Justitsministeriet. Det er Justitsministeriet, der har anmodet om Rigspolitiets hjælp. Justitsministeriet ved det heller ikke på nuværende tidspunkt. Det hele haster, for vi er jo i gang med afhøringerne," oplyser Minkkommissionen.

Dermed ser det ud til, at det lige nu kun er politiet, der reelt ved, om nogle af beskederne er genskabt.

Kommissionen er ved at kulegrave, hvad der skete sidste år, da regeringen besluttede at aflive alle mink. Efterfølgende viste det sig, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

For at kortlægge forløbet har kommissionen fået adgang til tusindvis af mails, sms-beskeder og andet materiale. Men interne beskeder mellem de fire topfolk i Statsministeriet har altså været slettet.

Barbara Bertelsen skal afhøres i Minkkommissionen på torsdag.

Departementschef rådede Mette F. til at slette

Sagen om de slettede sms’er har været helt central, siden det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen og tre af hendes nærmeste embedsmænd har haft en funktion på deres telefon, der har betydet, at sms’er er blevet slettet efter 30 dage.

Udover Mette Frederiksen er der tale om hendes departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Det kom frem i forbindelse med Minkkommissionens arbejde, at de fire topfolk i Statsministeriet havde den automatiske slette-funktion sat til.

Funktionen har betydet, at alle sms'er sendt i ugerne omkring regeringens beslutning om at aflive alle mink, er blevet slettet.

Statsministeren har på et pressemøde oplyst, at det var departementschef Barbara Bertelsen, der senest i sommeren 2020 rådgav statsministeren om at sætte slette-funktionen til. Forklaringen var, at funktionen blev sat til ud fra et sikkerhedshensyn.

- Jeg mener, rådgivningen har været den rigtige. Jeg tror, vi alle kommer til at opgradere sikkerheden. Hvis en telefon bare var en telefon, ville problemet være mindre, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde om de slettede sms’er.

De fire fra Statsministeriet er efterfølgende stoppet med at slette beskeder.

R: 'Det haster'

Barbara Bertelsen skal afgive forklaring på torsdag. Men som situationen er lige nu, ved kommissionen ikke, om noget helt afgørende materiale er genskabt.

Derfor er det ifølge den radikale retsordfører Samira Nawa presserende med svar.

- Det haster en del. De her sms’er skal jo indgå i Granskningskommissionens arbejde, og hvis kommissionen skal gøre sit arbejde, skal den også har stillet al materiale, som den beder om, til rådighed.

- Vi har jo fået at vide, at politiet er færdige med at forsøge at genskabe sms’erne, og så kan det jo ikke være rigtigt, at der ikke er nogen som helst, som kan fortælle, om det er lykkedes at genskabe de sms’er eller ej, siger Samira Nawa.

DR Nyheder har været i kontakt med Rigspolitiet. Her bliver der henvist til Justitsministeriet.

Derfor har DR Nyheder spurgt Justitsministeriet, om de kan oplyse, om der er genskabt sms'er, og hvad den videre proces er.

Ministeriet oplyser, at de ikke har nogen kommentarer.

Obs: Artiklen er opdateret klokken 13:04 med Justitsministeriets melding om, at ministeriet ikke har nogen kommentarer.