Mobilsnak og sms i bilen skal koste et klip i kørekortet

Regeringen og DF vil skærpe straffen for at tale i telefon, sende sms’er eller være på Facebook, mens man kører bil.

Et politisk flertal er klar til at skærpe straffen for at bruge håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. (© dr)

Det vil i fremtiden få skrappere konsekvenser, hvis du bliver taget af politiet for at tale i håndholdt mobiltelefon, sende sms’er eller bruge din telefon, ipad eller andet elektronisk udstyr, mens du kører i bil.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at skærpe både regler og straf for at bruge mobiltelefon eller andet udstyr under kørslen:

Fremover skal det koste et klip i kørekortet og en bøde på 1.500 kroner. I dag er straffen for at bruge håndholdt mobiltelefon i bilen blot en bøde på 1.500 kroner.

- Det er en stor og effektiv strafskærpelse. Det er min klare fornemmelse, at folk har en større respekt for det der klip i kørekortet. For de ved, at hvis man får tre klip, så risikerer man altså at miste sit kørekort, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Hvis man får tre klip i kørekortet indenfor tre år, får man frakendt kørekortet betinget og skal op til en ny teori- og køreprøve. De nye regler ændrer ikke ved, at det er tilladt at tale håndfrit i mobiltelefon under kørslen, medmindre politiet vurderer, at de konkrete omstændigheder har medført “en tilstrækkelig faresituation.”

”Ekstremt egoistisk”

Transportministeren forventer, at bilister vil tage det mere alvorligt, hvis de risikerer et klip i kørekortet, end hvis de – som reglerne er i dag – kun risikerer at få en bøde på 1.500 kroner.

- Det er ekstremt egoistisk, når man kører rundt med halvanden ton metal for enden af sin speederfod, at man så ikke kigger ud på vejen og i stedet ser ned på alt mulig andet og er ukoncentreret, siger Ole Birk Olesen.

Han mener dog, at det vil være for voldsomt, hvis straffen bliver skærpet endnu mere, så bilister helt mister kørekortet første gang, de bliver taget med en mobil i den ene hånd og rattet i den anden.

- Det, tror jeg, vil være for hårdt. Og jeg tror, at det her er nok til at gøre folk mere opmærksomme på, at de skal lade være med det her. Jeg tror, at folk har stor respekt for det klip i kørekortet, siger transportministeren.

Ole Birk Olesen kalder brug af håndholdt mobiltelefon og andet udstyr for et "meget stort problem" for trafiksikkerheden.

- En undersøgelse fra DTU viser, at der er 12 gange større risiko for at ende i en ulykke, hvis man indtaster et telefonnummer, mens man kører, og der er seks gange større risiko for ulykke, hvis man sms’er, mens man kører, siger han.

DF: En markant skærpelse

Dansk Folkeparti støtter regeringens forslag om at skærpe straffen for at køre bil og samtidig bruge håndholdt mobiltelefon eller andet teleudstyr, så det fremover også skal koste et klip i kørekortet.

Dermed er der på forhånd sikret flertal for lovforslaget, som transportministeren fremsætter til efteråret.

- Jeg vil meget nødig have et klip i kørekortet, hvis jeg kunne nøjes med en bøde. Så selvfølgelig er det en markant skærpelse, og vi håber også, at det vil have en præventiv virkning, så man begynder at koncentrere sig mere om at køre bil, siger transportordfører Kim Christiansen (DF).

- At vi nu skærper sanktionerne, så man får et klip i kørekortet oveni bøden på 1.500 kroner, håber og tror jeg vil få folk til at koncentrere sig om at køre bil, siger han.

Antal sigtelser halveret på to år

Mens regeringen og dens støtteparti altså er på vej med hårdere straf, viser tal fra Rigspolitiet, at antallet af sigtelser for at bruge håndholdt mobil under kørslen er faldet markant.

På to er antallet af sigtelser mere end halveret fra 41.543 sigtelser i 2015 til 19.926 sigtelser i 2017.

Det skyldes ifølge Rigspolitiet flere faktorer, herunder at politiet i over ti år har haft et øget fokus på brugen af håndholdt mobiltelefon, ligesom flere nye biler leveres med bluetooth-teknologi, hvilket gør det nemmere for bilister at tale i håndfri telefon.

Ifølge DF-ordfører Kim Christiansen betyder faldet i antal sigtelser imidlertid ikke, at straffen i dag er hård nok.

- Der kan jo ligge to ting i de tal. Der kan ligge en manglende kontrol på vores veje. Jeg ved jo, at politiet har knappe ressourcer. Det er den ene ting. Den anden er, at 20.000 hændelser stadig er alt, alt for mange. Hvis det resulterer i 20.000 ulykker, så er det 20.000 for mange.

S klar på hårdere straf

Hos Socialdemokratiet er man helt enig med regeringen og Dansk Folkeparti i behovet for at øge straffen for at tale i håndholdt telefon eller på anden måde anvende teleudstyr, mens man kører i bil.

Transportordfører Rasmus Prehn (S) vil dog ikke lægge sig endegyldigt fast på, at det foruden bøden på 1.500 kroner skal koste et klip i kørekortet.

- Det kan jo potentielt betyde, at folk mister deres kørekort og dermed også mister deres job, fordi det kan være svært at passe jobbet, uden at man kan køre. Jeg synes, det er en hård sanktion, siger Rasmus Prehn.

- Men det kan sagtens være, at det er det, der skal til, for der skal noget mere til. Der skal være en klar signalgivning. Men lad os se, hvad de forskellige høringsparter siger til det. Vi skal huske på, at der er andre lande, som for eksempel Sverige, hvor det faktisk er lovligt at tale i mobiltelefon, siger han med henvisning til, at det i Sverige er tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil – så længe det ikke påvirker kørslen.

Hvad kunne alternativt være en hårdere straf, hvis det ikke skal koste et klip i kørekortet?

- Det kunne være en langt højere bøde, der også kunne være indkomstafhængig, så man bliver straffet efter formåen. Det kunne være en rimelig måde at gribe det an på. Men et klip i kortet er absolut ikke udelukket. Det kan vi sagtens se for os, siger Rasmus Prehn.

Facebook
Twitter