Moderaterne og Venstre vil give danskerne nye skattelettelser - Socialdemokratiet er skeptisk

En redegørelse har vist, at dansk økonomi har det bedre end forventet.

Moderaterne og Venstre vil have flere skattelettelser med i regeringens 2030-plan end allerede aftalt i regeringensgrundlaget. Eksempelvis skal selskabsskatten sænkes, lyder det fra skatteordfører Mohammad Rona (M). I Socialdemokrateriet er det ikke noget ordfører 'ser for sig'. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Fordi det går bedre for dansk økonomi end forventet, så skal danskerne have flere af deres egne penge tilbage i form af skattelettelser.

Sådan lød det i går fra Venstres vikarierende formand Troels Lund Poulsen, og sådan lyder det nu også fra Moderaternes skatteordfører Mohammad Rona.

- Når der er kommet et andet billede af vores råderum, så skal vi jo også være parate til at finde ud af, hvordan de penge skal bruges. Og der er vi sådan set også med på, at det sagtens kunne være, at vi gav nogle flere lettelser udover dem, der allerede står i regeringsgrundlaget, siger han.

En redegørelse har vist, at der i 2030 er 16 millarder kroner mere i det såkaldte økonomiske råderum end forventet, og derfor vil Venstre og Moderaterne have flere skattelettelser med i en økonomisk plan frem mod 2030.

I regeringsgrundlaget, der beskriver regeringes politik, vil regeringen give skattelettelser for fem millarder kroner.

Så der skal nye skattelettelser på bordet, altså ud over dem, som i allerede har aftalt i regeringsgrundlaget?

- Det, der er aftalt i regeringsgrundlaget, er vi jo alle tre partier enige om, så den del er sådan set fint nok. Men når man har et andet råderum, end man havde, da man forhandlede det her regeringsgrundlag, så er det jo klart, at så vil vi gerne prøve at kigge på, om der er yderligere ting, vi kan gøre i forhold til at skabe velstand.

Selskabsskat og mere iværksætteri

Moderaterne har flere bud på hvilke skattelettelser, der skal gives. Partiet vil sænke selskabsskatten - uden at blive konkret på, hvor meget den skal sænkes fra de nuværende 22 procent. Derudover vil de se på lagerbeskatningen og finde flere penge til en iværksætteriplan, som regeringen allerede har afsat 300 millioner kroner til i regeringsgrundlaget.

Er det et krav fra jer?

- Vi vil i hvert fald gå til forhandlingsbordet med skattelettelser, om det sådan decideret er et ultimative krav, det vil jeg ikke hænge mig op på.

- Helt ærligt, for mig handler det i sidste ende om, at helt almindelige danskere skal beholde nogle flere af deres penge selv, siger han.

Man kunne jo også bruge pengene på noget andet, man kunne bruge det på skoler eller klimatiltag, eller man kunne genindføre store bededag, som nogle ønsker?

- Ja sikkert, og det tror jeg nok også man kommer til at kigge ind i. Men det her er i hvert fald et af de områder, hvor vi gerne vil markere os.

Ikke noget S ser for sig

Men nye skattelettelser er ikke noget, man 'ser for sig' i den sidste tredjedel af regeringen, Socialdemokratiet. På twitter skrev skatteordfører Anders Kronborg onsdag:

- Jeg ser ikke for mig, at der bør tages initiativ til yderligere skattelettelser end dem, som allerede er aftalt i regeringsgrundlaget.

Senere på dagen fik statsminister Mette Frederiksen også spørgsmålet, og det kom der ikke nye skattelettelser ud af.

- Jeg står ikke og forhandler en 2030-plan her, men det er rigtigt, at der er et andet økonomisk råderum, fordi det går godt i dansk økonomi, siger hun.

Men hun afviste at snakke om yderligere skattelettelser.

- Men derudover kommer jeg ikke til at gå ind i, hvad der skal være en del af vores 2030-plan, sagde hun.

Mohammad Rona mener ikke, det er et problem, at regeringens potentielt interne uenigheder på området bliver luftet i offentligheden.

Er det ikke illoyalt overfor for jeres regeringspartnere, hvis et af partierne ikke synes, det er en god idé, at I så ikke ordner det her internt?

- Jo, selvfølgelig skal vi ordne det her internt, det kommer vi sådan set også til, men jeg synes også, det er okay at markere sig på de forskellige områder. Vi skal også huske på, at vi er i regering sammen, men vi er også tre forskellige partier, der har nogle forskellige ståsteder og holdninger til for eksempel skat.

Tror du også, at Socialdemokratiet tænker, at det er okay, at I går ud og siger, at I gerne vil have skattelettelser, når det ikke er noget, I har taget internt først?

- Det ved jeg ikke. Det tror jeg, det er. Det må du spørge dem om. For mig og for Moderaterne er det jo sådan set vigtigt, at vi finder ud af, hvordan vi kommer til at bruge de her de her penge, der nu er til at skabe velstand i Danmark. Jeg synes ikke, der er noget farligt i at gå ud og markere, at vi er for skattelettelser. Det tror jeg ikke kommer som et chok.

Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen stiller ikke op til interview i dag, men han har sendt en skriftlig kommentar til DR.

- Midlerne (pengene, red.) gør det ikke alene, vi har brug for at fortsætte reformsporet og øge arbejdsstyrken, så vi får de sygeplejersker, håndværkere og SOSU’er, der er behov for. Regeringens samlede økonomiske prioriteringer, vil man kunne se, når vi i efteråret fremlægger en ny 2030-plan, skriver han.