Mogens Jensen advarer Uganda mod anti-homolov

Hvis Ugandas præsident alligevel underskriver anti-homolov, kan det få konsekvenser for dansk million-støtte.

Ligesom sin forgænger advarer udviklingsminister Mogens Jensen Uganda mod at vedtage anti-homolov. En vedtagelse kan koste i støtten fra Danmark. (Foto: © Miguel A. Lopes, Scanpix)

Uganda spiller højt spil med landets nye kontroversielle anti-homolov.

Det kan således få konsekvenser for Danmarks hjælp til det afrikanske land, hvis Ugandas præsident, Yoweri Museveni, alligevel vil godkende loven, der indebærer, at homoseksuelle kan straffes med fængsel op til livstid.

Det siger udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Beslutter Uganda at vælge en kurs, der strider mod international lovgivning om tolerance og ikke-diskrimination, er det klart, at vi sammen med andre internationale partnere - og gennem kontakt med relevante ugandiske kræfter - må kigge på, om det bør få konsekvenser for det nuværende tætte politiske og udviklingspolitiske samarbejde, siger Mogens Jensen.

Museveni mangler beviser for homoseksualitet

Danmarks samlede bilaterale bistand til Uganda var i 2012 på mere end 340 millioner kroner, viser Danidas årsrapport.

En talskvinde fra Ugandas ledende parti, National Resistance Movement, sagde fredag aften dansk tid, at Musaveni har besluttet sig at underskrive loven, som han ellers valgte at blokere sidste måned.

- (Museveni) erklærede, at han ville underskrive lovforslaget, efter at der kom svar på spørgsmålet om, hvorvidt man er født homoseksuel eller ej, sagde talskvinden Anite Evelyn på en partikonference ifølge Reuters.

Hård behandling til homoer

Anite Evelyn fortalte samtidig, at præsidenten vil lægge vægt på, at personer, der er fortalere, ekshibitionister eller praktiserer homoseksualitet, vil få en hård behandling.

Der kommer dog modstridende meldinger fra Kampala, oplyser Udenrigsministeriet. Derfor vil Mogens Jensen heller ikke opgive kampen for at få Uganda til at droppe den omstridte lov.

- De nye oplysninger er i strid med ugandiske meldinger givet så sent som fredag, og jeg har derfor bedt ministeriet undersøge fakta helt til bunds, før jeg konkluderer.

- Men min principielle holdning er uændret: Diskrimination på baggrund af seksuel orientering er uacceptabelt, siger Mogens Jensen, som vil følge sagen tæt.

Ud over Danmark har flere andre lande ytret planer om at tage fremtidig støtte til Uganda op til overvejelse, hvis præsidenten skriver under på loven.

/ritzau/