Mogens Jensen blev grillet i samråd, men han vil først afsløre nye detaljer i morgen

Fødevareministeren ville ikke afsløre, hvornår han vidste hvad om den manglende lovhjemmel. Men lovede flere svar i kommende redegørelse.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde (S) som hans fulde ressort lyder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Undskyld mig! Det er jo ikke sådan, vi opfører os i Danmark og Europa. Det er sådan despoter opfører sig i Sydamerika.

Det tunge, verbale skyts var fundet frem forud for dagens samråd om minksagen.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, havde kaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) i den varme stol for at svare på spørgsmål om de aflivede mink og den manglende lovhjemmel.

Særlig interesse var der for at finde ud af, hvornår ministeren opdagede, at lovgrundlaget ikke var på plads.

Men allerede første gang Mogens Jensen tog ordet, stod det klart, at svaret tidligst kommer om et døgn.

- Som I ved, fremlægger jeg i morgen en samlet redegørelse om forløbet, og jeg vil derfor ikke i dag komme ind på de nærmere detaljer i regeringens beslutning om at aflive mink, slog ministeren fast.

Det fik efterfølgende De Radikales Kristian Hegaard til at kalde det 'endnu et samråd uden ret mange svar'.

- Der udestår svar på mange vigtige spørgsmål. Blandt andet hvornår man blev opmærksom på, at der manglede lovhjemmel til så drastisk og vidtgående en beslutning. Og kendte man til det, da man meldte ud til minkavlerne? Og gjorde man noget for at stoppe den ordre, der på ulovlig vis forhindrede virksomheder i at udøve deres erhverv? spurgte han.

Retsordfører i De Radikale, Kristian Hegaard, efter samrådet i Miljø- og Fødevareudvalget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

'Ikke det Danmark, jeg holder af'

Den 8. november kom det frem, at hjemlen manglede, og tre dage senere var Mogens Jensen i sit første samråd om sagen, hvor han ifølge kritikerne også var sparsommelig med nye oplysninger.

På dagens timelange samråd gentog han blandt andet, at det kom bag på regeringen, at der ikke var styr på paragrafferne.

- Jeg vil igen sige, at da vi traf beslutningen i regeringen, der var vi ikke gjort opmærksomme på, at der ikke var lovhjemmel.

- Da jeg finder ud af det, så sætter vi arbejdet i gang med at skaffe den, lød det fra Mogens Jensen.

Kritikken var undervejs hård fra især oppositionen.

- Det her er ikke det Danmark, jeg kender og holder af. Der er ingen lovhjemmel til det, man beder minkavlerne gøre. Hvad gør ministeren så, da han bliver bekendt med det? Åbenbart ingenting. Hvorfor får man ikke kommunikeret ud til politi og myndigheder, at man skal stoppe? lød det fra De Konservatives Per Larsen.

Mogens Jensen beklagede adskillige gange den manglende lovhjemmel, men han fastholdt samtidig, at regeringen agerede med folkesundheden for øje, da den efterfølgende forsøgte at få styr på lovgrundlaget frem for at bremse aflivningerne.

Et svar, der fik Alex Vanopslagh til at gå i rette med ham.

- Jeg er ikke sikker på, at alvoren er gået op for hverken fødevareministeren eller statsministeren. For man bliver ved med at begå lovbrud, sagde han.

De fortsatte lovbrud var med henvisning til den pressemeddelelse som regeringen udsendte i går. Den forlængede bonusordningen for hurtigt eksekverede aflivninger til minkejerne på et tidspunkt, hvor lovhjemlen stadig ikke var på plads.

Skæbnedage forude

Det kom den først sent i går, da regeringen lavede en aftale med støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale.

Da den faldt på plads, havde oppositionen forladt forhandlingslokalet.

Selvom der nu altså er politisk flertal for en aftale om lovhjemlen, betyder det ikke, at Mogens Jensen er fredet.

Så sent som i går aftes meddelte De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, nemlig, at man i partiet synes, det er ’svært at se for sig, at han kan fortsætte som minister’.

Udover redegørelsen i morgen fra Mogens Jensen, skal fødevareministeren på ny i samråd på torsdag.

Det er indkaldt af Enhedslisten, og det forventes, at støttepartiet først derefter vil tage stilling til, om der fortsat er opbakning til ministeren fra den front.

Forsvinder den, falder Mogens Jensen som minister.