Mogens Jensen trækker sig som fødevareminister efter minkskandale

Han trækker sig fra sine ministerposter samtidig med at en længe ventet redegørelsen om sagen nu er klar.

Beslutningen om at aflive samtlige mink i Danmark uden først at sikre, der var et lovgrundlag på plads, kommer til at koste Mogens Jensen (S) posten som minister.

Det meddeler han selv i et interview med DR Nyheder.

- Det er klart, at det er helt nødvendigt for mig at have tillid fra Folketingets partier i forhold til at udøve mit erhverv. Det er min vurdering, at jeg ikke længere har den fornødne opbakning blandt Folketingets partier. Derfor har jeg i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen.

- Det står helt klart, at der er begået fejl i mit ministerium, og det tager jeg ansvar for. og så konstaterer jeg - og det jo helt afgørende - at jeg ikke længere har den fornødne opbakning

- Og så føler jeg, at jeg er nødt til, at indgive min afskedsbegæring, siger Mogens Jensen.

Bliver menigt folketingsmedlem

Mogens Jensen har formelt båret titlen af minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Med dagens beslutning bliver han den første minister i Mette Frederiksens regering, der forlader posten.

Afskedsbegæringen betyder, at Mogens Jensen i fremtiden alene vil være almindeligt folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

Beslutningen kommer efter et forløb, hvor Mogens Jensen har været under bred beskydning fra Folketingets partier for at ignorere, hvorvidt der var lovgrundlag på plads til at aflive samtlige mink i Danmark.

- Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen. Og det tager jeg ansvaret for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkavlere, som står i en svær situation.

Siden det stod klart, at beslutningen om at aflive alle mink i Danmark ikke var lovlig, har ministeren - stærkt presset af Folketingets partier - lovet en redegørelse om forløbet.

Regørelse på trapperne

Den redegørelse bliver her til middag offentliggjort af Miljø- og Fødevareministeriet. I samme ombæring vælger Mogens Jensen altså at trække sig.

Allerede i går aftes stod det helt klart, at Mogens Jensen ville få svært ved at fortsætte som fødevareminister, da regeringens støttepartier meldte ud, at de havde svært ved at se ham fortsætte.

Få overblikket over, hvordan sagen har udviklet sig, i grafikken herunder.

Mogens Jensen har været fødevareminister siden regeringsudnævnelsen i juni måned sidste år. Før det var han partiets kulturordfører og tidligere har han haft posten som handels- og udviklingsminister i Helle Thorning-Schmidt-regeringen.

Afskedsbegæringen er indgivet

Nu skal han så tilbage på kontoret og pakke tingene ned. Hans afskedsbegæring har han indgivet til statsminister Mette Frederiksen.

- Det har jeg gjort for ganske kort tid siden, og nu har jeg så tilbage at pakke mit kontor ned og gøre plads til en ny.

- Jeg har også været utrolig glad, for det samarbejde, der har været med Folketingets partier, forskellige ordførere, dansk landbrug og alle de aktører, jeg har haft med at gøre, i et mangfoldigt virke, fordi jeg jo ikke kun har været fødevareminister, men også har arbejdet med ligestilling, med fiskeri og med nordisk samarbejde. Og det har været en kæmpe gave, at få den mulighed.

Hvornår besluttede du selv, at det var det her, der skulle være konklusionen?

- jamen altså i forbindelse med redegørelsen, og da jeg får muligheden for at læse de endelige versioner. Og selvfølgelig i forbindelse med, at jeg ser, hvilke meldinger der kommer fra de politiske partier. Så er det jo det, der samlet set gør, at jeg før min stilling op.

Føler du, at du bliver ofret i denne her sag?

- Jeg har jo nu oversendt en redegørelse, hvor man kan se forløbet. Og der er ingen tvivl om i den redegørelse, at mit ministerium har et ansvar for, at der bliver begået fejl i den her proces. Og det er mig, der er øverst ansvarlig, og derfor tager jeg også ansvar for det.

Se hele interviewet med Mogens Jensen i videoen herunder.