Mogens Lykketoft om ny debat: Vi kopierer lidt fra England

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, glæder sig til ny debatform, som starter i Folketinget i dag. Den er inspireret af det britiske underhus.

De kommer ikke til at råbe højt som i England - men Folketingets formand ruster sig alligevel til at bede om orden i dag

Ordeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!, brøler speakeren i det engelske parlament, men ingen hører efter. Medlemmerne fortsætter med at råbe i munden på hinanden, de buher, slår ud med armene og ryster på hovedet, imens deres politiske modstandere spagfærdigt forsøger at få ordet.

Tirsdag klokken 13 starter Folketinget en ny debatform, som er lavet med det engelske parlament som forbillede. Her skal statsminister Helle Thorning-Schmidt i en times direkte duel med alle de andre partiledere. Det sker, fordi man vil have en langt mere livlig debat, og håbet er, at få folk til at til at interessere sig mere for diskussionerne i Folketinget. Men:

- Man må ikke sidde og råbe hurra og øv. Men man må gerne med sit kropssprog signalere om man er enig eller uenig med talerne, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft til dr.dk.

Det er ham, der skal styre slagets gang, når partilederne sætter sig til rette i dag.

Nikker og brummer

Hvordan bliver det mere livligt, når man kun må sidde stille og signalere noget med sit kropssprog?- Der er jo fjernsyn på. Fordi det her er nyt, fordi det er hovedaktørerne i dansk politik, og fordi der vil være mange til stede i Folketingssalen, har vi fået flere fjernsynskanaler til at bringe det direkte. Så man vil kunne se, hvordan folk agerer i salen.

Så man må gerne nikke og ryste på hovedet og brumme lidt.

Men hvad så hvis nogen bliver grebet af stemningen og ønsket om en mere livlig debat og alligevel begynder at råbe op?

- Så skal formanden råbe "orden" ligesom i det engelske underhus, som vi prøver at kopiere lidt, lyder det fra Mogens Lykketoft.

- Men derovre må man altså råbe mere, end vi må her.

Hr og fru og orden

Har du så øvet dig i at råbe "ordeeeer"?- Det kommer jeg til at gøre, ligesom jeg også en gang i mellem retter medlemmerne, når de glemmer at sige hr. og fru.

Det er nu ikke fordi folketingsformanden forventer at skulle irettesætte medlemmerne ret meget.

- Jeg synes ikke, at vi på noget tidspunkt har haft meget alvorlige disciplinproblemer i Folketinget. Så jeg forventer slet ikke, at vi kommer i nærheden af noget, vi ikke kan leve med. Men jeg håber, at vi indenfor rimelige rammer kan blive lidt mere livlige.

Tidligere har statsministeren holdt ugentlige pressemøder om tirsdagen, men de bliver erstattet af debatterne med partilederne, som skal holdes en gang om måneden.

Du kan se om debatten stikker af, når dr.dk og DR2 sender live fra Folketingssalen i dag fra klokken 12.30.

FacebookTwitter