Morten Helveg: Regeringen har selv skabt en uklar linje

Det er pjat at give EU-parlamentarikerne skylden for Danmarks dårlige ry i udlandet, siger Morten Helveg Petersen (R).

- Jeg tror desværre, at der er gået nogle skår i Danmarks ry, siger Morten Helveg Petersen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Regeringen giver nu EU-parlamentarikerne skylden for, at Danmark har fået et blakket ry i udlandet i forbindelse med diskussionen om en ny asylpolitik.

Men EU-parlamentariker for De Radikale Morten Helveg Petersen mener, at regeringen selv må tage ansvaret.

- Det er noget pjat. Det er jo ikke EU-parlamentarikerne, der skriver overskrifterne i de internationale aviser. Det har regeringen formået at klare helt på egen hånd. Men det bunder i, at man har en dårlig sag, og så skal døden jo have en årsag, lyder det fra Morten Helveg Petersen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) skal i morgen til Europa-Parlamentet for at forklare Danmarks asylpolitik.

Men udenrigsministeren kritiserer danske europaparlamentarikere for åbenmundet kritik af dansk asylpolitik.

- Vi kan høre, at når vi eksempelvis er blevet inviteret til Europa-Parlamentet, jamen så har det været nogle af de danske parlamentarikere, der har været med til at skabe den stemning, der gør, at Danmark nu bliver bedt om at forklare sig dernede, siger Kristian Jensen til TV2.

Regeringen må stå på mål

Morten Helveg Petersen mener, det er helt naturligt, at regeringen skal ned og forklare sig i EU.

- Når man indfører så kontroversielle og restriktive lovgivninger i Danmark, så er det noget, man skal stå på mål for.

- Der er mange EU-parlamentarikere fra andre lande, der ikke genkender det her billede af Danmark. Kolleger undrer sig, for de har et indtryk af Danmark som et åbent og liberalt land. Det, de hører, bryder med det billede, som mange har - det er derfor parlamentet gerne vil diskutere det, siger Morten Helveg.

Han understreger, at der er mange misforståelser, som regeringen skal have rettet op på.

- Regeringen har bidraget til forvirringen ved at føre en meget uklar linje, og det er med til at skærpe usikkerheden. Jeg tror desværre, at der er gået nogle skår i Danmarks ry, siger Morten Helveg Petersen.

Noget provinsielt ynk

De danske kolleger i EU-parlamentet afviser også at påtage sig skylden.

- Det er noget provinsielt ynk. Det viser, at regeringen tror, den lever på øde ø, lyder det fra Jens Rohde (R) til Ritzau.

- Jeg er helt overbevist om, at det skyldes misforståelser af den politik, der bliver ført i Danmark. Derfor synes jeg, at man skal være lidt varsom med at give europaparlamentarikere skylden for det her, siger socialdemokraternes medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose.

SF's Margrethe Auken er ude med sit budskab på Twitter.

https://twitter.com/MargreteAuken/status/691147071835996160

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter