Morten Messerschmidt efter dom: Jeg fortsætter på Christiansborg

Dansk Folkepartis næstformand er blevet kendt skyldig i Meld og Feld-sagen. Han anker dommen og går efter at blive frifundet af landsretten.

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt ved retten i Lyngby. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt anker på stedet dommen i retten i Lyngby, hvor han fredag er blevet kendt skyldig i sagen om svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

- Jeg er selvfølgelig overrasket og har hele vejen igennem troet på, jeg ville blive frifundet. Det er også derfor, vi øjeblikkeligt anker denne her dom til landsretten, siger Morten Messerschmidt.

Han er ved byretten blevet idømt seks måneders betinget fængsel. Han anker sagen, fordi han mener, han skal frifindes.

Og hans intention er stadig, at han skal fortsætte som politiker i Dansk Folkeparti.

- Denne her dom er jo ikke endelig, fordi den er anket, og derfor har jeg stadig tænkt mig at bestride mine politiske hverv, siger han.

Så du bliver i Folketinget og fortsætter som næstformand i Dansk Folkeparti?

- Ja, dommen her er anket. Og det er den, fordi jeg tror på, den bliver lavet om.

Har formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl nikket til, at du fortsætter?

- Det har vi slet ikke haft lejlighed til at drøfte.

Hvornår skal I drøfte det?

- Nu skal jeg lige have lov til at synke det her, men snart, efter weekenden eller hvad ved jeg, så skal vi tale om, hvordan vi tager den herfra.

- Jeg har brugt 20 år af mit liv på politik, og det har jeg gjort, fordi jeg synes, det er det værd. Og der er stadig rigtig meget, jeg vil kæmpe for, men det klart, der er også en menneskelig omkostning, man skal tage højde for. Men det er ikke nu, siger Morten Messerschmidt.

Thulesen Dahl: Selvfølgelig kan han fortsætte

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl bakker sin næstformand op efter domsafsigelsen.

Kristian Thulesen Dahl har afvist at stille op til interview, men på Facebook skriver han, at Morten Messerschmidt kan fortsætte i partiet.

- I vores land er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og når Morten har ønsket at anke til landsretten, er det først, når landsretten har vurderet sagen, at vi har et endeligt resultat, skriver Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor kan Morten selvfølgelig også fortsætte sit politiske arbejde i Dansk Folkeparti.

Sagens omdrejningspunkt har været, om der var en EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld i Skagen i 2015, eller om der udelukkende var tale om et sommergruppemøde hos Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl har ligesom flere andre DF-medlemmer afgivet forklaring i retten. Også gruppeformand Peter Skaarup var i retten i Lyngby for at vidne.

Retten lagde i sin afgørelse netop vægt på netop gruppeformand Peter Skaarups forklaring.

Her fortalte han, at han ikke havde en EU-konference på programmet i forbindelse med sommergruppemødet, hvor han var praktisk ansvarlig.

Morten Messerschmidt siger, at forklaringerne fra hans partifæller kommer til at være noget, han vil drøfte med sine kolleger i Dansk Folkeparti.

- Det tror jeg, jeg vil tale med mine partifæller om.

- Jeg er ret overbevist om, at vi vil drøfte denne her afgørelse. Det vil være underligt andet, siger Morten Messerschmidt.

Retten i Lyngby afsagde i dag dom mod Morten Messerschmidt. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Tidligere DF-medlem er lettet

En, der er tilfreds med dommen, det er Dansk Folkepartis tidligere europaparlamentsmedlem Rikke Karlsson.

Hun var den første, der stillede spørgsmål ved brugen af penge i det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld.

- Jeg er utrolig lettet. Det har været seks hårde år, og jeg er sikker på det rigtig godt for alle parter, man nu kan sætte punktum i denne her sag, siger Rikke Karlsson.

Rikke Karlsson blev i 2014 valgt til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti sammen med blandt andre Morten Messerschmidt.

I 2015 meldte hun sig ud af partiet i protest over brugen af fondsmidler fra Meld og Feld, som hun ifølge eget udsagn, ikke kunne få lov at få indsigt i, hvad blev brugt på.

Hun fortalte, at Morten Messerschmidts sektetær havde bedt hende om at skrive under på dokumenter, der skulle vise, at hun havde deltaget i møder i Meld og Feld, selvom hun aldrig havde deltaget på de møder eller hørt om partiet.

- Det, jeg har haft på spil, har været noget meget principielt, nemlig at jeg fik misbrugt mit mandat, og jeg synes, det var en trussel mod mit parti, siger Rikke Karlsson.

Anklager er tilfreds

Morten Messerschmidt er som sagt blevet dømt seks måneders betinget fængsel ved retten i Lyngby.

Det var den strafudmåling, anklageren havde bedt om. Og anklager Rasmus Maar Hansen er også tilfreds med dommen.

- Ja, det er meget tilfredsstillende, det var præcist det, vi bad om. Retten har fulgt vores påstand i sanktion og skyldspørgsmål, siger han.

At Morten Messerschmidt på stedet ankede sagen, tager anklageren med ophøjet ro.

- Så skal vi jo i landsretten med sagen. Men det er jo en ret, man har, og det oplever vi jævnligt.

Vil du have hele Meld- og Feld-sagen forklaret forfra, så kan du det her: