Morten Messerschmidt er valgt som ny formand for Dansk Folkeparti

Den nuværende næstformand bliver ny formand for partiet, har medlemmerne afgjort.

Morten Messerschmidt taler til Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag den 23. januar 2022. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

41-årige Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti.

Det står klart, efter at 828 stemmeberettigede medlemmer af partiet har ladet deres stemmer tale og valgt ham som ny formand for partiet på et ekstraordinært årsmøde i Herning.

Af dem har 499 stemt på Morten Messerschmidt. Martin Henriksen har fået 219 stemmer, mens Merete Dea Larsen har fået 107 stemmer.

Dermed afløser han Kristian Thulesen Dahl, der meddelte sin afgang efter partiets skuffende kommunalvalg i november sidste år. Morten Messerschmidt bliver den kun tredje formand i partiets historie.

- Jeg er glad for de, der har stemt på mig. Men jeg nærer den dybeste respekt for dem, der har stemt på Merete og Martin og jeg nærer den dybeste respekt for Merete og Martin, siger Morten Messerschmidt.

Se Morten Messerschmidt vindertale herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Messerschmidt talte inden afstemningen om, at alle begår fejl - herunder ham selv, ligesom han mente, det var en fejl, at partiet ikke gik med i regeringen i 2015, da Lars Løkke Rasmussen.

- Næste gang, der kommer et borgerligt flertal, begår vi ikke samme fejl, sagde Messerschmidt inden afstemningen.

Valget har splittet Dansk Folkepartis 16-personer store folketingsgruppe. Men Morten Messerschmidt har nydt størst opbakning. Her har fem folketingsmedlemmer peget på deres næstformand - foruden selvfølgelig ham selv.

Kampklædte kandidater

I ugevis har kandidaterne Morten Messerschmidt, Merete Dea Larsen og Martin Henriksen kæmpet om formandsposten. En kamp, der har været præget af stikpiller og en særdeles uforsonlig tone kandidaterne imellem. Gamle modsætninger er bragt frem til overfladen, og bebrejdelser fyger bestandigt mellem kandidaterne.

Også Erik Høgh-Sørensen stillede op som formandskandidat, men han valgte at trække sig – med henvisning til DR Nyheders historie tidligere på ugen om, at Messerschmidt for få måneder siden talte for, at Erik Høgh-Sørensen skulle ekskluderes fra DF. Det skete i en mailudveksling i partiets hovedbestyrelse.

Den nyvalgte formand afviser dog i sin vindertale umiddelbart efter stemmerne er offentliggjort, at nogen skal smides ud af partiet.

- Der kommer nu en tid, hvor vi skal hele og samle vores parti, og hvor der vil være plads til alle. Der vil ikke komme nogen repressallier for den tid, der er gået, siger Morten Messerschmidt.

En splittet folketingsgruppe

Flere af de bedst kendte politikere i partiets 16 personer store folketingsgruppe har åbent støttet eller har taget afstand fra de opstillede formandskandidater. Dansk Folkepartis stifter og mangeårige formand, Pia Kjærsgaard, har udtrykt fuld støtte til Morten Messerschmidt som ny formand. Allerede ved DF’s årsmøde i september kom det til udtryk, at Pia Kjærsgaard ikke er positivt stemt over for Martin Henriksen, eftersom hun demonstrativt vendte tommelfingeren nedad under hans tale.

Omvendt har integrationsordfører Marie Krarup meddelt, at hun agter at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt bliver valgt.

Sundhedsordfører Liselott Blixt har også udtalt, at hun tvivler på at fortsætte i Dansk Folkeparti, hvis Messerschmidt overtager formandsposten. Det samme gør beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Siden rekordvalget i 2015 er opbakningen til Dansk Folkeparti faldet drastisk. Se udviklingen herunder. Artiklen fortsætter efter grafen.