Morten Messerschmidt vil tilbage i Folketinget

EU-parlamentarikeren og stemmeslugeren Morten Messerschmidt vil tilbage i dansk politik.

Morten Messerschmidt vil tilbage i Folketinget. Han stiller op i Fredensborg ved næste folketingsvalg. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) vil stå på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, som senest skal finde sted 17. juni næste år.

Morten Messerschmidt stiller op i Fredensborg, hvis kredsen altså vælger ham som kandidat, oplyser han i en skriftlig kommentar til Ritzau:

- Jeg har igennem længere tid haft en god kontakt til bestyrelserne i Fredensborg-kredsen og møder en stor opbakning herfra. Derfor møder jeg på onsdag op som kandidat til posten som folketingskandidat.

- Men det er vigtigt for mig at understrege, at den slags jo rent faktisk besluttes af opstillingsmødet. Jeg sælger ikke skindet, før bjørnen er skudt. Men afventer opstillingsmødet og medlemmernes beslutning, udtaler Morten Messerschmidt.

Han oplyser til DR Nyheder, at han ikke har yderligere kommentarer før efter opstillingsmødet.

Den 37-årige politiker sad i Folketinget fra 2005 til 2009, hvor han blev valgt til Europa-Parlamentet. Ved genvalget i 2014 blev Morten Messerschmidt med 465.758 personlige stemmer valgets helt store stemmesluger og slog alle tidligere rekorder.

Espersen: Det er Messerschmidts egen beslutning

Partiformand Kristian Thulesen Dahl svarer på DR's henvendelse, at han ikke har nogen kommentar til, at Morten Messerschmidt vil tilbage i Folketinget.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er en god dag for Dansk Folkeparti, at stemmeslugeren stiller op til Folketinget, svarer partiets næstformand, Søren Espersen:

- Det er hans beslutning, at han ikke længere vil være i EU og søger opstilling til Folketinget, hvor han jo har været før. Så det er hans beslutning, og det må han jo selv afgøre, siger han til DR Nyheder.

Sidst, Morten Messerschmidt var på tinge, var han blandt andet partiets EU-ordfører.

- Jeg tror, Morten Messerschmidt vil gøre det rigtig godt i Folketinget, ligesom han gjorde, da han sidst sad i Folketinget, og vi glæder os til at få ham tilbage, siger Søren Espersen.

Hvad kan han gøre for Dansk Folkeparti?

- Det samme som alle andre folketingsmedlemmer - gøre sit bedste til gavn for landet, siger DF-næstformanden.

Espersen: EU afgør ikke Messerschmidts kandidatur

Morten Messerschmidt vendte efter syv måneders sygeorlov tilbage til politik på grundlovsdag 5. juni sidste år, efter han i oktober 2016 fik et stressrelateret ildebefindende.

Sygemeldingen skete i forbindelse med afsløringer af misbrug af EU-midler i EU-fondene Meld og Feld, der endte med at koste Morten Messerschmidt pladsen i Dansk Folkepartis ledelse. EU's antisvindelenhed, OLAF, er stadig i gang med at undersøge, om der har været tale om misbrug af EU-midler. Det er endnu uvist, hvornår undersøgelsen er færdig.

- Jeg synes, det er uforskammet, at vi ikke har fået en afklaring på det endnu, siger Søren Espersen.

- Jeg er sikker på, at planen fra EU’s side er at sylte den her sag, og så kan man bringe den frem lige inden næste EU-parlamentsvalg. Jeg synes, det er noget svineri.

Hvis OLAF konkluderer, at pengene ikke er brugt retmæssigt, kan Morten Messerschmidt så fortsat være folketingskandidat for DF?

- EU kan ikke konkludere noget som helst, inden de har afhørt Morten Messerschmidt og gennemgået sagen. Og desuden bliver der ikke tale om tilbagebetaling, for vi mener, at der er rent mel i posen.

Men kan han være folketingskandidat, selv om OLAF konkluderer, at pengene ikke er blevet brugt retmæssigt?

- Ja, OLAF bestemmer ikke, om Morten Messerschmidt stiller op til Folketinget eller ej. Det kommer de aldrig nogensinde til under nogen omstændigheder, siger Søren Espersen.