Morten Østergaard: Danmark skal finde plads til alle asylansøgere

Den radikale leder vil give husly til alle asylansøgere, der kommer til Danmark.

Selvom der kommer flere flygtninge til Danmark, end man havde regnet med, så får alle flygtninge, der kommer til Danmark, husly. Det lover økonomi- og indenrigsminister og formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard.

- Vi ønsker at sikre tag over hovedet til alle dem, der kommer og søger om asyl i Danmark, fastslog den radikale leder Morten Østergaard onsdag aften i Vi ses hos Clement.

- Det kommer til at betyde en kraftig udvidelse af det asylsystem vi har, konstaterede vært Clement Kjersgaard.

- Jamen, as we speak, så foregår det. For alene i september kom der 3.000, og vi havde regnet med 7.500 samlet i år. Så ja, det danske asylsystem har da vokseværk, svarede Morten Østergaard.

- Står regeringen samlet om det mål, at alle, der søger asyl, skal have tag over hovedet? spurgte Clement Kjersgaard.

- Ja, det kan jeg garantere dig, svarede Morten Østergaard.

Familiesammenføringerne er udskudt - ikke droppet

Ministeren ville ikke bekræfte, at regeringens stramninger har til formål at reducere antallet af flygtninge:

- Det afgørende for, hvor mange, der kommer til Danmark, det er jo, hvor mange der er på flugt og finder vej hertil, sagde Morten Østergaard.

Det er familierne til de flygtninge, der ikke er individuelt forfulgte, der bliver ramt af stramningerne af asylpolitikken, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede i sin åbningstale i Folketinget.

Det betyder, at flygtninge, der ikke er individuelt forfulgte, må vente i et år på at få vurderet, om de har lov til at få asyl i Danmark, og om de kan få deres familier bragt til Danmark.

- Der kommer færre familier, eller rettere: De kommer på et senere tidspunkt, sagde Morten Østergaard.

- Så det vil sige, at hvis der ikke bliver fred i Syrien, så er det, regeringen har gjort, ikke at stoppe familierne i at komme til Danmark - man har bare udskudt den dato, hvor de kommer til Danmark? spurgte Clement Kjersgaard.

- Ja. For så kan vi håndtere situationen.

Asylansøgerne er individuelt forfulgte, hvis de er forfulgte i deres hjemland på grund af race, religion, nationalitet, tilhørsforhold til social gruppe eller politiske overbevisninger.