Morten Østergaard hylder Angela Merkel

De Radikale sender en stor tak til den tyske kansler for at have åbnet grænserne.

Morten Østergaard omformulerede i sin tale på Radikale Venstres landsmøde i Nyborg den tyske kansler Angela Merkels citat om flygtningekrisen, 'Wir schaffen das'. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

- Wir haben es geschaft, sagde Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, i sin tale til partiets landsmøde i Nyborg. Oversat: ’Vi gjorde det’.

Det er en omformulering af den tyske kansler Angela Merkels citat ’Wir shaffen das’, der betyder ’Vi kan gøre det’. Angela Merkel brugte udtrykket på en pressekonference i forbindelse med flygtningekrisen i 2015. Tyskland var klar til at modtage flygtningene, lød hendes budskab.

Siden 2015 er næsten en million flygtninge kommet til Tyskland. Det har udløst skarp kritik af kansleren og hendes åbenhed.

Morten Østergaard taler fra en scene, der er firkantet som en boksering og står midt i rummet mellem alle partimedlemmerne, som denne weekend er samlet i Nyborg på Fyn.

Når Morten Østergaard fornyer Angela Merkels citat, mener han, at Danmark har klaret modtagelsen af flygtninge godt.

- Sågar var det sådan i København, at Anna Mee (beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune) måtte sige til de virksomheder, der henvendte sig for at hjælpe flygtninge: ”At så mange flygtninge var der heller ikke, men I kan hjælpe nogle andre borgere. ” Og derfor er virkeligheden jo den, at i dag i Danmark er der jo ikke nogen, der har det dårligere på grund af flygtningekrise, sagde han under talen.

Det er opsigtsvækkende, at Morten Østergaard på den måde hylder Angela Merkels åbenhed over for flygtninge, fordi han samtidig siger, at antallet af, hvor mange flygtninge, der kommer, har betydning.

- Vi er i dag i Europa ikke et hak bedre stillet i forhold til den næste flygtningekrise, end vi var til den sidste. Og derfor er det jo, at vi kæmper for en verden, hvor færre mennesker skal flygte for at leve. Og ja, antallet betyder noget, sagde han.

I din tale hyldede du Tysklands kansler Angela Merkel, der har lukket en million flygtninge ind i landet, og så siger du samtidig, at antallet betyder noget. Hvordan hænger de to ting sammen?

- Vi stod jo i den størst humanitære katastrofe siden anden verdenskrig, og målet må selvfølgelig altid være, at der er så få flygtninge som muligt, der flygter og også, at vi, som vi ser nu med masser af migranter hen over Middelhavet, får stoppet dem, inden de får sat livet på spil, fordi deres fremtid ikke er i Europa. Og der er jo masser at gøre, men det er kun, når man samarbejder.

- Min pointe med Angela Merkel er, at de har jo alle sammen har sagt, at den platform, hun stod på, den taber valg i Europa. Det er der ikke meget, der tyder på er tilfældet i Tyskland, og derfor opfordrer jeg jo Venstre og Socialdemokratiet til at finde tilbage til de værdier, de engang stod på, nemlig at Danmark var et land, der tog internationalt humanitært ansvar, siger Morten Østergaard.

Andre punkter i talen:

  • Partiet foreslår en Folkeskolens Fremtidsfond med en milliard kroner over de næste 10 år til at udvikle folkeskolen. - Når vi siger til folk, efterhånden som vi lever længere: hvis I så vil dele nogle af de arbejdsår med jeres kollegaer på arbejdspladsen, nogle af de gode leveår, der kommer ekstra, så har vi mulighed for at give jeres børn en bedre opvækst, end de har i dag. Så har vi mulighed for at investere i uddannelse, så vi bliver bedre rustet til at gribe de muligheder, som fremtiden byder. Og så kan vi gøre det bedre for dem, der har det sværest i det danske samfund, sagde Morten Østergaard i sin tale.

  • Partiet vil gøre Danmark til en vindsheik ved at investere massivt i havvind som den store energiressource i fremtiden. - I går fik vi nyheden om, at regeringen har opgivet at fremlægge et forslag til en ny energiaftale. Vi forstår på energiministeren og klimaministeren, at han har travlt. Med hvad, det ved ingen. Men det er tilsyneladende ikke den grønne omstilling, sagde Morten Østergaard

  • Hvad blev der er af den forebyggende indsats mod bander? - Når chefen for Københavns Politis Kriminalpræventive Afdeling møder ind på sit kontor mandag morgen, så står der 25 skriveborde bag ved ham. Og når han vender sig om for at se, hvor mange, der egentlig er til rådighed, så er der én mand, som arbejder med at modvirke radikalisering. Alle de andre, de er sendt ud til lufthavnen, på bevogtning eller på patruljering, sagde Morten Østergaard.