Morten Østergaard: A-kasserne gør det ikke godt nok

Den radikale leder langer ud efter a-kassernes evne og vilje til at anvende sanktioner over for ledige, der siger nej til arbejde.

Dagpengereglerne skal strammes yderligere, hvis a-kasserne ikke er gode nok til at sanktionere mod ledige, der siger nej til arbejde, mener Morten Østergaard. (Foto: Erik Refner © Scanpix)

A-kasserne skal sørge for, at en arbejdsløs mister sine dagpenge, hvis den pågældende siger nej tak til arbejde.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i fredagens udgave af Jyllands-Posten.

Men sådan er dagpengesystemet allerede skruet sammen. Det påpeges også af politikere fra flere forskellige sider af Folketinget.

Enhedslisten kalder udmeldingen "useriøs og populistisk", og Dansk Folkeparti henviser til, at reglerne allerede er sådan i dag. SF er enig i, at de nuværende sanktionsmuligheder er gode nok, men ser gerne på, om der kan lukkes eventuelle huller i systemet.

Socialdemokraterne advarer mod at tegne et billede af, at alle arbejdsløse slet ikke gider arbejde.

Østergaard: Tv-udsendelse understreger min pointe

Den radikale leder mener efter at have set DR-dokumentaren "Den dag de fremmede forsvandt", at reglerne skal strammes yderligere.

Morten Østergaard, hvis man siger nej tak til arbejde, får man tre uger i karantæne. Hvad er det, du vil have ændret?

- Jamen, problemet er, at det tilsyneladende ikke fungerer sådan i praksis. Det har vi set eksempler på i en tv-udsendelse for nylig. Men vi kan også konstatere, at det er relativt let for folk at komme udefra uden særlige forudsætninger og finde ufaglært arbejde i Danmark. Derfor er det så fantastisk ærgerligt, at vi alligevel har så mange ledige, der er ved at opbruge det sidste af deres dagpenge, siger Morten Østergaard til DR Nyheder.

Vil stramme reglerne

Hvad vil du helt konkret have ændret?

- Jeg vil have, at hvis man siger nej tak til arbejde, så siger man også nej tak til dagpenge. I det omfang, at det ikke fungerer sådan i praksis, må vi have strammet reglerne, så de ledige ved, at det forholder sig sådan, og a-kasserne håndhæver det.

Og hvordan skal de regler strammes, for der er jo allerede regler på området?

- Jamen, vi må sørge for, at systemet fungerer sådan i praksis. At alle forstår, at man ikke kan vælge mellem at være i arbejde eller på overførselsindkomst, men skal tage det arbejde, der er at få. Derfor siger jeg, at det må dagpengekommissionen tage med i sine overvejelser, så det bliver en del af et nyt dagpengesystem, der sørger for, at vi får endnu flere i beskæftigelse.

Har du et bud på, hvordan de her regler kan strammes?

- Nej, jeg overlader det til dagpengekommissionen at kigge på hele systemet. Det, jeg opfordrer til, er, at man tager det her aspekt med, fordi det er nødt til at være sådan, at hvis man siger nej tak til arbejde, siger man også nej tak til dagpenge.

"A-kasser varetager ikke deres opgave godt nok"

Men sådan er det jo også nu. Gør a-kasserne det ikke godt nok nu?

- Det virker som om, at a-kasserne ikke varetager den opgave. Der er heldigvis rettigheder for ledige i Danmark, som gør, at vi har et stærkt socialt sikkerhedsnet. Men der følger også pligter med, og det kan ikke nytte noget, at de ledige har en opfattelse af, at de kan vælge mellem at være i arbejde eller på understøttelse, hvad enten det er kontanthjælp eller dagpenge.

Har du ikke tillid til a-kasserne?

- Jeg kan konstatere, at der kommer ganske mange ind uden at kunne dansk og uden at have de store uddannelsesmæssige forudsætninger og får arbejde i Danmark, samtidig med at vi har mange ledige.

- Derfor siger jeg, at når vi kan se, at det tilsyneladende er sådan, at når folk har en opfattelse af, at de kan vælge mellem at være i arbejde eller på understøttelse, så fungerer systemet ikke godt nok. Og hvad angår dagpengene, så er det jo a-kasserne, der ikke varetager deres opgave godt nok.