Mulig politiaftale: Politiet skal jagte indbrudstyve indenfor et døgn efter anmeldelsen

I et aftaleudkast kræver regeringen, at politiet rykker ud til indbrud inden for 24 timer.

Politiet skal rykke ud til indbrud med det samme og der må højst gå 24 timer, fremgår det af et udkast til en politiaftale. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Hvis du bliver udsat for et indbrud, skal politiet stå på adressen indenfor 24 timer efter du ringet 114 for at anmelde det.

Sådan er formuleringen i et udkast til en aftale om en reform af politiet, som DR Nyheder har læst. Udkastet er et forsøg på at lave et kompromis til politiaftale, hvor samtlige partier på Christiansborg lige nu forhandler med justitsminister Nick Hækkerup for bordenden.

Garantien for at politiet rykker ud til indbrud, er med i det foreløbige udkast til en aftale, fordi særligt Venstre og retsordfører Inger Støjberg har krævet det i forhandlingerne. Hun ønsker dog ikke at kommentere på igangværende forhandlinger.

Politiforsker og postdoc på Københavns Universitet, David Sausdal, advarer om, at forslaget vil tage resurser fra andet politiarbejde.

- Det er jo sådan, at hvis man bruger tid og penge det ene sted, så kan man ikke gøre det et andet sted. Politiet har i forvejen problemer med at få tingene til at hænge sammen. Der kan være områder, man ikke kan levere på.

Usikkert om det vil opklare flere indbrud

Han tvivler på, at garantien om politiet dukker op indenfor 24 timer efter anmeldelse af et indbrud, vil have den store effekt på opklaringen af indbrud.

- Ligeså snart gerningsmanden er væk, så er efterforskningsopgaven den samme, uanset om gerningsmanden har været væk i ti minutter, ti dage eller ti dage. Det gør ikke den store forskel.

- Den her pakke lægger op til at give borgerne en fornemmelse af, at politiet gør et ordentligt stykke arbejde, men reelt set tror jeg ikke, det gør den store forskel.

Politiforskeren kalder det, der er på bordet lige nu, for "detailstyring af dansk politi".

Det fremgår også af udkastet, at såfremt indbrudstyven stadig er på gerningsstedet, så skal politiet rykke ud med det samme.

Her mener David Sausdal, at man sparker en åben dør ind.

- Det vil klart være noget, som politiet vil opprioritere. Hvis man siger, der er et igangværende indbrud, så vil man forsøge at dukke op.

- Politiet gør i forvejen det her.

Politiforbund: Det kan ikke lade sig gøre

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, siger, han har sympati for tanken, men at det ikke kan lade sig gøre i praksis. I stedet betegner han det som en "papirflyver", fra regeringen, der styrter ned, inden den når at få luft under vingerne.

- Jeg synes jo umiddelbart, at det giver meget god mening, at politiet også kommer frem, når man bliver udsat for noget voldsomt. Men 300 mand ekstra over fire år - der er jeg bange for, at vi ikke kan honorere det krav på hverken den korte eller lange bane. Det er jeg faktisk sikker på, vi ikke kan.

På kortet herunder kan du se, hvor hurtigt politiet rykker ud i din kommune. Artiklen fortsætter efter grafikken.

I Dansk Folkeparti er retsordfører Peter Skaarup heller ikke sikker på, at garantien kan lade sig gøre uden langt flere betjente. Partiet ønsker det tidobbelte af det, som ligger på bordet nu.

- Det skal være sådan, at hvis man indfører en politigaranti, så går det ikke ud over andre områder, siger han.

300 ekstra betjente og mere politi i weekenden

På bordet i Justitsministeriet er lige nu også 300 ekstra betjente ved udgangen af 2022, fremgår det af aftaleudkastet. Det vil ifølge regeringen være et "historisk højt antal". En del af betjentene foreslås brugt til "12 ekstra patruljer i aften- og nattetimerne fredag og lørdag".

David Sausdal tvivler dog på, at 300 nye betjente vil være nok til at levere på de garantier, som partierne bag aftalen vil stille kriminalitetsramte borgere i udsigt.

- Umiddelbart vil jeg vurdere, det ikke vil gøre den helt store forskel. Det er i forvejen et politi, der er i knæ. Det vil selvfølgelig hjælpe, men det vil ikke løse problemet.

Foruden garantien på indbrudsområdet lægger udkastet også op til at udstikke en garanti i voldssager og ved større færdselsuheld.

Herudover er 20 nærpolitistationer på bordet. Nærpolitistationer hvor et flertal i Folketinget har krævet, at betjentene skal kunne rykke ud. Af udkastet fremgår det også, at regeringen er med på idéen, da det lyder, at nærpolitibetjentene skal "kunne lave patruljering i lokalområdet".

Socialdemokratiet: Vi vil sætte politiet fri

Aftalen om en reform af politiet og dets økonomi skal løbe fra 2021 til 2024.

Retsordfører Jeppe Bruus mener, at Danmark allerede har et dygtigt politi, men han understreger, at der skal opklares flere indbrud.

- Det kan for mange være en grænseoverskridende, at der er nogen der har været i ens hjem og rodet rundt i ens ejendele. Der er det helt rimeligt, at man får en garanti for, at politiet kommer og undersøger sagen.

Er politiet ikke dygtige nok til at forvalte deres resurser selv, hvor de giver størst nytte og gør størst gavn?

- Vi har et rigtig godt politi, som vi gerne vil give friere rammer. Men desværre er det sådan i dag, at hvis man anmelder et indbrud, så gør man det mere af hensyn til forsikringen end af hensyn til, at politiet opklarer det.

Forhandlingerne fortsætter i begyndelsen af næste uge, oplyser Justitsministeriet til DR.

Justitsminister Nick Hækkerup har ikke ønsket at kommentere sit eget eget udspil.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter