Muligt spild af milliarder på sociale indsatser

Kun 10 procent af de penge, vi bruger på den sociale indsats, bruges på metoder, der har en dokumenteret effekt.

Der er et enormt potentielt spild i den sociale indsats i de danske kommuner. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Hvert år bruger vi i Danmark mere end 40 milliarder kroner på at hjælpe socialt udsatte børn og voksne. Men vi risikerer, at en stor del af pengene går til spilde, fordi vi mangler viden om, hvorvidt mange af metoderne virker.Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.Vicedirektør i Socialstyrelsen, Steffen Bohni, anslår, at mindre end 10 procent af de 40 milliarder kroner bliver brugt på metoder, der har en dokumenteret effekt.

- Der er potentiale for en betydelig forbedring i forhold til den aktuelle situation, siger han til Ugebrevet Mandag Morgen.Socialstyrelsen anslår altså, at mindst 90 procent af pengene bliver brugt på indsatser, der ikke har en dokumenteret effekt.Dyrere i længdenDet kan betyde, at vi får en endnu højere regning på den lange bane, siger direktøren for Det Nationale Videnscenter for Velfærd (SFI), Agi Csonka.- Problemet er jo, at man faktisk ikke ved, om det, man gør, virker. Det kan være, vi får nogle unge, der får det rigtigt skidt og på et tidspunkt ryger ud af alle sociale sikkerhedsnet, og som bare bliver dyrere og dyrere at håndtere, siger hun til DR Nyheder.Kommuner: Ikke nødvendigvis spildMen bare fordi de 90 procent af pengene bliver brugt på metoder, der ikke har en dokumenteret effekt, betyder det ikke, de er spildt, siger Helle Linnet, der er formand i Socialforeningen.

- Bare fordi der kun er undersøgt 10 procent, hvis det da er det rigtige tal, så er det ikke nødvendigvis sådan, at de 90 procent ikke virker, siger hun til DR Nyheder.Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen arbejder tre danske kommuner systematisk med metoder, der har en dokumenteret effekt. Det drejer sig om Herning, Holstebro og Ikast-Brande, og i Herning spares der i gennemsnit 400.000 kroner for hver af de socialt udsatte unge.

Facebook
Twitter