Nabo til 46 vindmøller er stavnsbundet: Politisk vindmølleplaster hjælper ikke Brian Bugge

Brian Bugge fra Østjylland får en kompensation på 5.000 kroner om året. Han ønsker, at staten overtager huset.

Brian Bugge foran sit hus i Sødring ved Randers. I baggrunden ses de 146 meter høje møller, som støjer og påvirker hans liv. (© DR Nyheder)

I Sødring ved Randers har fodterapeut Brian Bugge den slags naboer, der støjer og larmer sent ud på aftenen og om natten.

Ja, faktisk har han hele 46 af slagsen, som hverken kan tysses på eller trues med et opkald til politiet. For 950 meter fra hans hus står vindmøller, der gør det svært for ham at falde i søvn om aftenen og umuligt at have vinduerne åbne.

Sådan har det været i årevis. Brian Bugge købte huset i 1999, flyttede ind i 2001 og to år senere kom de første vindmøller på 92 meter. Siden flyttede møller på 146 meter ind på nabogrunden.

- De sidste møller støjer så meget, at vi er nødt til at lukke vinduerne, når vi skal sove om natten, når vinden er i den rigtige retning, fortæller Brian Bugge.

Politikerne ved godt, at den er gal. Derfor blev et bredt politisk flertal i dag enige om en aftale, der skal sikre, at naboer til vindmøllerne får hjælp. Bor man inden for seks gange højden på møllen, så kan man sælge sit hus til opstilleren af vindmøllen.

Brian Bugge bor for langt væk

For naboer, der bor lidt længere væk end seks gange højden på møllen, er det ikke en mulighed. I stedet har politikerne besluttet, at vindmøllenaboer som Brian Bugge får en kontant kompensation på 5.000 skattefrie kroner om året ind på kontoen.

Men det hjælper ikke meget, mener Brian Bugge, der føler sig stavnsbundet til sin bolig. Siden vindmøllerne flyttede ind, er prisen på hans bolig gået nedad og er ifølge ham i dag halveret.

- Så mange penge er det heller ikke. Det kan slet ikke opveje det værditab, vi har haft på cirka 50 procent, siden møllerne de kom. 5.000 kroner forslår ikke langt, siger han.

950 meter er der mellem de 146 meter høje møller og Brian Bugges hus. Snart kommer der flere møller, som er 150 meter høje.

De politiske vinde blæser i retning af, at der i fremtiden skal være færre men større møller på landjorden. Brian Bugge kan derfor se frem til nye naboer, der har en højde på 150 meter inden for et par år.

- Vi frygter, at støjen bare bliver større. Det viser erfaringerne. Vi bliver stavnsbundne. Der er ikke nogen, der vil købe et hus, hvor det støjer så meget.

Efterlyser individuel vurdering

Når de nye møller kommer, vil grænsen for hvornår naboerne kan sælge deres hus til vindmølleopstilleren være 900 meter. Desværre for Brian Bugge bor han 50 meter længere væk. Det irriterer ham tydeligt, at det er ”pelitesser”, der skal afgøre, hvorvidt han kan komme af med huset.

- Der burde man burde lave en besigtigelse

Er det ikke rimeligt nok, at stregen skal trækkes et sted?

Jo, det kan man godt sige. Men jeg synes alligevel, der må være nogle individuelle hensyn at tage. Jeg så helst, at grænsen var op til 2 km.

Den nye ordning kommer til at gælde for nye projekter, der deltager i 2020-udbud samt støttefrie projekter som ikke har opnået byggetilladelse inden ikrafttrædelse af loven.