Naboer til vindmøller får erstatning

Hvis det kan dokumenteres, at en ny vindmølle forringer værdien af naboejendommene, kan man fremover få erstatning. Et stort flertal i Folketinget er blevet enig om en ny lov, der skal få gang i opsætningen af vindmøller.

Ejere af huse, der ligger mindre end 6 gange højden fra en vindmølle kan få erstatning, hvis huset falder i værdi. (Foto: © DR- Johnny Krone)

Hvis naboejendommene til en ny vindmølle taber i værdi, kan ejerne fremover få erstatning.

Dermed skulle der gerne komme gang i opsætningen af nye vindmøller igen, håber et stort flertal i Folketinget, der netop er blevet enige om erstatningsordningen.

Kun Enhedslisten er ikke med i aftalen.

Ejere af ejendomme, der ligger mindre end 6 gange højden fra en ny vindmølle, kan gratis få vurderet, om møllen giver et tab. Ligger ejendommen længere væk, skal der betales et gebyr på 4.000 kroner for vurderingen. Gebyret er tabt, hvis vurderingen lyder på, at der ikke er noget værditab.

Vurderingen foretages af en ejendomsmægler og en jurist. Det er en forudsætning, at man beder om vurderingen, inden møllen sættes op.

Energipolitisk selvmål

Vindmølleforeningen mener, at der er tale om et energipolitisk selvmål.

- Den brede politiske aftale om at sikre nye lokale møllelav er klog, men idéen om et erstatningsbureaukrati omkring nye vindmøller er udtryk for et helt usædvanligt energipolitisk blackout, siger Asbjørn Bjerre, foreningens direktør.

Han mener, at det vil gå utroligt langsomt med at sætte nye vindmøller op på land.

Det tror klimaminister Connie Hedegaard ikke på.

- Erstatsningsordningen er jo aldrig noget, dem der skal betale den, kommer til at elske. Men jeg fornemmer klart at foreningen mener, at det, der ligger nu, er klart bedre end det, der lå for et par måneder sigen, siger Connie Hedegaard.

Et yderligere element i den nye lov er, at de lokale beboere omkring vindmøller får ret til at købe 20 procent af møllen.