Næstekærlighed var vigtigst for Auken

I sit sidste interview med DR forsvarede Svend Auken de irakere, der står til at skulle tvangshjemsendes. - Næstekærlighed er vigtigere end politisk spil, sagde han til Politisk Debat sidst i juni.

Svend Auken var hørbart mærket af sin sygdom, da han stillede op til interview med Politisk Debat i juni. (arkivfoto) (© DR)

Svend Auken trodsede partilinjen hos Socialdemokraterne, da han i juni stillede sig op ved en demonstration på Rådhuspladsen og forsvarede de irakiske flygtninge, der står til at skulle tvangshjemsendes.

Og det gjorde han af en meget enkel grund, fortalte han, da han gav sit sidste interview til DR den 27. juni i programmet Politisk Debat.

- Det er en ganske enkel tankegang: Her er nogle mennesker, der er i nød. Her er nogle mennesker, som vi har en forpligtigelse til at hjælpe. Her er nogle mennesker, som vi kan hjælpe - og derfor bør vi hjælpe dem, sagde en hørbart svækket Svend Auken i programmet.

Vi bør tage imod

Han gør det klart, at hans udmelding ikke har noget med partipolitik at gøre, men at det udelukkende handler om, hvilket Danmark vi vil have.

- Mit budskab har ikke noget med partipolitik at gøre. Men hvad er det for et danmark, vi vil ha'? Er det et Danmark, der er lukket, som er fremmedfjendsk og som bruger ulykkelige menneskeskæbner i et politisk spil? Eller er det et, der tager imod?

Skrev til Birthe Rønn

I den forbindelse havde Svend Auken henvendt sig til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, som han følte, at han delte kristen overbevisning med, for at minde hende om historien om den barmhjertige samaritaner og om Jesu krav om, at vi hjælper, hvor vi kan.

- Der må være plads i politik til samvittighed. Det kan godt være, at de her irakere oprindeligt ikke opfyldte kriterierne, men nu har de været her så længe, de har levet her. De har krav på et ordenligt menneskeliv, siger han og påpeger, at Sverige har givet humanitær opholdstilladelse til 4000 afviste irakere, mens vi i Danmark nægter at give 280 irakere den behandling.

Hør hele interviewet, der også handler om Danmarkshistorie og religion.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53ab8bf86187a210f0ef8862