Næstformand i DF: God melding for Kristian Thulesen Dahl. Men også godt for Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahls farvel til Dansk Folkeparti vil dog gøre næste valgkamp svær, siger René Christensen.

René Christensen (tv.) mener, at det var forventeligt, at Kristian Thulesen Dahl (th.) meldte sig ud af DF. (Foto: Martin Sylvest)

Ikke overraskende og forventeligt.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen, efter Kristian Thulesen Dahl onsdag aften – efter lang tids spekulation – fortalte, at han forlader partiet.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at det er sket. Men det var jo forventet. Det tror jeg, alle havde forventet, siger René Christensen og kalder det seneste stykke tid for "en værre rusketur".

Efter det seneste folketingsvalg havde Dansk Folkeparti 16 mandater, men efter Kristian Thulesen Dahls udmelding er partiet nede på fem.

- Det er jo ret voldsomt, hvad Dansk Folkeparti har oplevet. Men det fortæller også noget om, at vi har behov for at drifte vores parti på en anden måde, siger næstformanden.

René Christensen vil forsætte i Dansk Folkeparti. Jeg var med, da det gik godt. Så er jeg også med, når det bliver svært, siger han. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Er i gang med at ændre topstyring af partiet

Han fortæller, at det ikke har været nogen hemmelighed, at Dansk Folkeparti har været et topstyret parti.

Det har virket godt, mens det gik godt, men ifølge ham kommer udfordringen, når problemerne kommer, og når "man mister sin autoritet".

- Så er det ikke nemt at styre, og det har været vores udfordring, siger René Christensen.

Han forklarer, at partiets formand, Morten Messerschmidt, der i øvrigt ikke ville stille op til interview onsdag aften, allerede er i gang med at udvikle partiprogrammet med Dansk Folkepartis bagland.

Desuden vil han udvide partiets hovedbestyrelse, så flere kan få indflydelse.

Spørgsmålet er så, om de resterende fem folketingsmedlemmer vælger at blive, eller om de også smutter.

- Jeg kan ikke forestille mig - med os, der sidder tilbage nu - at der er flere, der melder sig ud af Dansk Folkeparti i folketingsgruppen, siger René Christensen, og understreger, at problemet primært har været "personlige uoverensstemmelser" på Christiansborg.

Han erkender, at der har været en følelse af ondt blod i partiet.

Kristian Thulesen Dahl skrev tidligt onsdag aften på sin Facebook-profil, at han melder sig ud af Dansk Folkeparti. Han var ellers selv med lige fra begyndelsen i partiet. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Jeg tror faktisk, det er en melding, der er god for Kristian Thulesen Dahl. Jeg tror, det har slidt meget på ham, men jeg tror også, det er en melding, der er udmærket for Dansk Folkeparti, selv om jeg gerne havde været den foruden, siger René Christensen.

De personlige uoverensstemmelser fortalte Kristian Thulesen Dahl selv om tidligere onsdag. Her sagde han, at man i partiet har kaldt hinanden øgenavne og "behandlet hinanden rigtig skidt".

- Er du selv tilfreds der, hvor du er?

- Jeg er ikke glad og tilfreds. Jeg ville gerne have, at Dansk Folkeparti stod et andet sted. Men jeg har det også sådan, at jeg var med, da det gik godt. Så er jeg også med, når det bliver svært, siger René Christensen.

Næste valg bliver et af de svære

Selvom Kristian Thulesen Dahl har givet Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, en vælgererklæring, er det endnu usikkert, om han vil stille op for partiet.

Hvis han skulle vælge at flette fingre med Inger Støjberg, så forestiller René Christensen sig dog stadig, at der er plads til Dansk Folkeparti på Christiansborg efter næste valg.

- Vi står i en situation, hvor vi har en rigtig stærk organisation. Vi har været her i mange år. Det bliver da én af de svære valgkampe - ingen tvivl om det. Men selvfølgelig vil Dansk Folkeparti også være på stemmesedlen, når valget kommer. Og selvfølgelig vil Dansk Folkeparti også være i Folketinget efterfølgende, siger han.

Inger Støjberg offentliggjorde i sidste uge, at hun dannede partiet Danmarksdemokraterne. (Foto: Thomas Boel © DR)

Inger Støjberg har allerede fortalt, at hun er klar til at drikke kaffe med den nye løsgænger.

- Kristian Thulesen Dahl vil være en styrke alle steder, og det vil han også være for Danmarksdemokraterne, sagde Inger Støjberg tidligere onsdag aften.

Kristian Thulesen Dahl fortæller, at han nu skal overveje sin fremtid - og om den stadig inkluderer dansk politik.