Nato-chef glæder sig over dansk forsvarsudspil

Det vækker glæde hos Nato, at den danske regering lægger op til at hæve forsvarsbudgettet.

Det vækker glæde hos Nato-chef Jens Stoltenberg, at den danske regering lægger op til at hæve forsvarsbudgettet. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Scanpix)

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg glæder sig over regeringens nye forsvarsudspil. Han hilser særligt en stigning i forsvarsudgifterne med en femtedel velkommen.

- Jeg glæder mig over forslaget om en ny forsvarsplan, som den danske regering har offentliggjort i dag, siger Jens Stoltenberg i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Den foreslåede stigning i forsvarsudgifterne med en femtedel i løbet af de næste seks år er særligt velkommen.

Nato har en målsætning om, at alle landene i forsvarsalliancen årligt skal bruge minimum to procent af bruttonationalproduktet, bnp, på forsvaret.

Hvis regeringens forsvarsudspil bliver en realitet, vil de danske forsvarsudgifter blive løftet fra 1,14 procent af bnp i 2016 til 1,3 procent af bnp.

Dermed når Danmark ikke op på målsætningen om 2,0 procent - men det var heller ikke forventningen. Og Stoltenberg hæfter sig ved, at Danmark tager skridt i den rigtige retning.

- Den danske meddelelse i dag er en yderligere bekræftelse på, at de europæiske allierede styrker deres bidrag til den euro-atlantiske sikkerhed, siger generalsekretæren.

Han hæfter sig også ved, at "Danmark har til hensigt" at overholde den retningslinje, der blev fastlagt på et topmøde i 2014, om at dedikere 20 procent af deres forsvarsbudget til udstyr.

- Dette er et klart og langsigtet engagement i at investere i vores kollektive sikkerhed, siger Stoltenberg.

/ritzau/