Naturfredningsforening: Konservative risikerer at tabe naturen på gulvet

Danmarks Naturfredningsforening frygter en hård kamp, når tillægsaftalen til landbrugspakken flyttes ind under andre forhandlinger.

Naturfredningsforeningen frygter, at pengene ikke rækker, nu hvor tillægspakken til landbrugspakken flyttes ind under Naturplan Danmark. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Tillægspakken til landbrugspakken bliver ikke en realitet - forhandlinger om tiltag, der skal opveje landmændenes øgede gødning bliver en del af revisionen af Naturplan Danmark.

Det bekymrer Danmarks Naturfredningsforening, der frygter, at naturen helt bliver tabt på gulvet.

- Vi mener, det er bedst for miljøet, hvis de ting holdes adskilt. Naturpakken skal bruges til at gøre det bedre for naturen. Tillægsaftalen skal modvirke risikoen for forurening. Hvis det blandes sammen, sker der slet ingen forbedring af vores natur, siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hos De Konservative hæfter miljøordfører Mette Abildgaard sig ikke ved, hvor forhandlingerne kommer til at ligge – bare initiativerne bliver en realitet. Men hos Danmarks Naturfredningsforening, tror man, at det bliver en svær kamp ved forhandlingsbordet.

- Jeg hæfter mig ved, at ministeren har været ude og sige, at forhandlingerne bliver på lige fod med LA og DF. Der bliver ikke forhandlet en særlig aftale om øget forurening og undergravningen af miljøet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Pengene rækker ikke

En anden faktor er pengene. Der er afsat 89 millioner kroner til initiativer i Naturplan Danmark, hvor nogle initiativer allerede er søsat.

- Det har været fremme, at embedsmændene arbejder med en tillægspakke på 150 millioner kroner. Set i forhold til de 89 millioner kroner, der er til naturpakken, så risikerer man jo, at alle pengene går til at afbøde for øget forurening, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Mette Abildgaard siger da også, at det er afgørende, det tilføres flere penge til forhandlingerne, men over for Jyllands-Posten vil miljøminister Esben Lunde Larsen (V) ikke love flere penge.