Naturfredningsforening: Synes DF ikke, danskerne skal i skoven?

Dansk Folkeparti prioriterer ikke naturen, fortæller værdiordfører Pia Kjærsgaard. Det ærgrer og overrasker naturforeninger.

Pia Kjærsgaard sætter stor pris på naturen, men politisk er det ikke en prioritering for hende som værdiordfører for Dansk Folkeparti. (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Værdiordfører og tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard udtaler i P1-programmet Natursyn, at natur ikke er en prioritet for Dansk Folkeparti.

- Man kan ikke være over det hele. Skal man eksempelvis have mindre til de ældre for at sætte mere af til naturen?, spørger Pia Kjærsgaard retorisk.

Dansk Folkeparti er i skarp konkurrence med Socialdemokraterne og Venstre om at blive Danmarks største parti ved næste valg. At en markant skikkelse fra et så stort parti kommer med sådan en udmelding, ærgrer danske naturforeninger:

Bøgen spejler sig i bølgen blå

- Dansk Folkeparti mener vel, at danskerne skal have lærker, der synger om foråret og vand, der er rent at drikke. Intet er så dansk som det. Jeg går også ud fra, at Dansk Folkeparti mener, det ville være rart for alle danskere at kunne komme en tur på stranden og en tur i skoven, siger Ella Maria Bisschop-Lassen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

- Det, de må gøre sig klart, er, som Danmark har udviklet sig, så er det ikke bare noget, vi har, men noget vi skal arbejde for at beholde, siger hun.

- Hvis bøgen skal blive ved med at spejle sig i bølgen blå, så skal der politiske prioriteringer til. For som det er nu, så bliver naturen ringere og ringere, og vores drikkevand, som vi anser som rent, det bliver ringer og ringere, forklarer Ella Maria Bisschop-Lassen.

Tror danskerne går op i naturen

Formanden for Dansk Vandrelaug, Ole Bertelsen, er ej heller udbredt begejstet for Pia Kjærsgaards natursyn:

- Det er ikke noget, jeg bryder mig om, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at hvis ikke naturen prioriteres, så er der en masse dyr og insekter, som forsvinder, fordi de ikke har ordentlige levevilkår, siger Ole Bertelsen.

Men der er folkevalgte naturinteresserede, som prioriterer naturen højt, så bekymret vil han ikke kaldes.

- Jeg tvivler på, at det er noget, danskerne også mener. Vi har lige lavet den seneste Naturplan Danmark, som er et udmærket tiltag, siger han.

Natur i arbejdsprogrammet

I en sms til dr.dk skriver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl "ingen kommentarer". Men partiledelsen henviser til Dansk Folkepartis arbejdsprogram. Under punkt 13 "Miljøpolitik" står:

"Det overordnede mål for Dansk Folkepartis miljøpolitik er at forhindre, at mennesket griber ind i naturen på en måde, der forstyrrer den naturlige balance. Det skal sikres, at både vi og fremtidige generationer kan leve i et sundt miljø."

Og: "Miljøpolitikken skal bære præg af en fornuftig afvejning af miljø og økonomi".

Miljøpolitikken er imidlertid ikke en mærkesag. Dansk Folkepartis mærkesager er:

Udlændingepolitik, socialpolitik, sundhedspolitik, dyrevelfærd, retspolitik, grænsekontrol og EU-politik.

Lyt med klokken 13.03, hvor P1-programmet Natursyn er en tur i Jægersborg Dyrehaven nord for København med Pia Kjærsgaard, som sætter stor pris på naturen, men ikke prioriterer den politisk.