Nedlukning udvides efter smittestigning: 'Situationen er desværre meget alvorlig'

Storcentre lukker ned fra i morgen og alle butikker skal lukke mellem jul og nytår.

Mette Frederiksen og Magnus Heunicke til pressemøde om de nye restriktioner. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Med få dage til jul vælger regeringen nu at stramme restriktionerne i et forsøg på at bremse corona-smitten.

Statsminister Mette Frederiksen oplyser på et pressemøde, at nedlukningen rammer følgende:

  • Alle storcentre og stormagasiner skal lukke allerede fra i morgen tidlig.

  • Alle butikker bortset fra apoteker og dagligvarebutikker skal holde lukket fra 25. dec til 3. januar.

  • Liberale erhverv som frisører, massører og tatovører lukkes fra den 21. december.

  • Fra den 21. december lukker efterskoler og højskoler og de mindste skoleelever fra 0. til 4. klasse sendes hjem.

- Vi gør det, vi gør, fordi en epidemi, der løber ud af kontrol, vil have store konsekvenser og større konsekvenser end det at lukke ned nu.

- Situationen omkring corona er desværre meget alvorlig. Mere end 22.000 er konstateret smittet den seneste uge mod 15.000 ugen før. Det hører med, at flere bliver testet, men vi kan desværre se, at flere bliver testet positiv, siger Mette Frederiksen.

I forvejen er de største skoleelever, elever på ungdomsuddannelser og studerende sendt hjem. Både offentligt og privat ansatte opfordres til arbejde hjemme. Kultur- og idrætsaktiviteter indendørs er lukkede, og forsamlingsforbuddet er på 10 personer.

De nye stramninger kommer altså oven i det.

- Det er en reel nedlukning af Danmark, der kommer til at ske, siger Mette Frederiksen.

De nye restriktioner kommer samme dag, som Statens Serum Institut kunne berette om det største antal smittede nogensinde. Siden i går er 3.692 blevet registreret smittet, og antallet af indlagte stiger også med hastig fart.

493 er nu indlagt med Covid19, en stigning på 54 i forhold til går.

Hold så lille en jul som mulig

Mette Frederiksen siger, at det fortsat vil være muligt at være 10 personer samlet til jul. Men statsministeren understreger, at det ikke skal ses som en opfordring til at være 10 til julefest.

- Snarere tværtimod, siger Mette Frederiksen og opfordrer til at så få som muligt samles.

Overholder man restriktionerne, kan julegudstjenester gennemføres.

- Det er jeg sikker på, at man kan afholde på en god og forsvarlig må, siger Søren Brostrøm.

I starten af næste uge vil myndighederne melde klart ud i forhold til nytåret. Det kan ende med en ny opstramning, hvis ikke smittetallene vender.

- Vi vil allerede nu opfordre til, at man holder et markant anderledes nytår, end man plejer at gøre. Det vil ikke være rimeligt, at vi på årets sidste dag sætter det hele over styr, siger Mette Frederiksen.

Hos politiet er man bekymret for situationen nytårsaften især omkring midnat, siger rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Vi kommer til at arbejde mere med, hvordan vi vil håndtere situationen. Udgangspunktet er, at vi vil gå i dialog, men vi er bekymrede for situationen. Vi opfordrer til, at man ikke søger mod Rådhuspladsen eller mødes ved søerne, hvis man er i København, siger Thorkild Fogde.

Søren Brostrøm forventer, at de nye restriktioner vil knække smittekurven. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hæver risikoniveau

Risikovurderingen for hele landet bliver nu hævet til niveau 4. Det er det næsthøjeste.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forventer, at Danmark inden for få dage vil overskride den hidtidige rekord for hospitalsindlagte i med Covid19.

– Vurderingen er, at vi inden for få dage overskrider det højeste antal indlagte fra foråret, siger han.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger, at sundhedsvæsenet er under pres.

- Sygehusvæsenet er presset, og vi er nødt til at prioritere, så personalet kan tage sig af de allermest syge patienter. Det betyder desværre, at operationer vil blive udskudt måske til en gang i det nye år, siger Søren Brostrøm.

Han peger på knæoperationer, hofteoperationer og åreknuder som nogle af de operationer, der bliver udskudt.

Blandt sundhedspersonalet i Danmark er 1.808 blevet testet positiv for corona på en uge. Det er en stigning på 70 procent, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Smitten er nu overalt i samfundet, og den er på vores sygehuse. Men det er vigtigt at sige, at sundhedsvæsnet fortsat er åbent, siger Magnus Heunicke.

Juletrafikken fredet

Den stigende smitte har fået flere eksperter til at lufte muligheden for at begrænse juletrafikken, eventuelt ved at lukke Storebæltsbroen. For smitten er klart mest udbredt i hovedstadsområdet og frygten er, at en juletrafik vil kunne sprede virus ud til resten af landet.

Statens Serum Institut har tidligere vurderet, at juleferien vil give en fordobling af smitten.

Men indtil videre kommer der ikke begrænsninger på trafikken.

- Vi har jo nogle meget klare anbefalinger om, at man maksimalt skal se ti, og at man ikke skal invitere mange hjem. Julen er en særlig højtid, og vi har ikke vurderet, at man skal indføre særlige rejserestriktionerne på tværs af landet. Men man skal overholde restriktionerne, herunder at man ikke ser mere end 10 personer, som man i forvejen ser, siger Søren Brostrøm

Både SSI og Sundshedsstyrelsen tror, at de nye restriktioner vil bremse smitten.

- Vores klare forventning er, at de her restriktioner vil knække kurven, siger direktør for SSI, Henrik Ullum.

Sundhedsstyrelsen forventer, at de her restriktioner er nok for nu.

– Det er vores klare forventning, at vi vil bevare kontrollen med epidemien med de tiltag, der nu er meldt ud, siger direktør i Søren Brostrøm.

Skal forhandle hjælpepakker

Regeringen og partierne på Christiansborg har allerede genindført de generelle hjælpepakker som lønkompensation, ordningerne om faste omkostninger og selvstændige. Men nye hjælpepakker er ved at blive forhandlet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard

- Især butikker og detailhandel har travlt i de her dage. De nye restriktioner kommer ubelejligt for dem, men de er nødvendige for at redde menneskeliv og danske arbejdspladser. Hvis ikke smitten bremses, så vil det gå ud over økonomien og samfundet, siger Peter Hummelgaard.

Statsminister Mette Frederiksen forventer ikke, at den nye nedlukning vil få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi:

- Jeg er ikke bekymret for dansk økonomi, men det er klart, at vi har samlet set klaret os bedre i 2020, end vi har turdet håbe på. Men den nye nedlukning vil betyde, at vi bliver sat lidt tilbage i den positive udvikling, vi er inde i. Det gør os ikke bekymrede, men det er klart, at der er behov for et sikkerhedsnet til dem, der bliver berørt af nedlukningen af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Rettelse: I en kort overgang fremgik det af denne artikel, at fysioterepeuter var blandt de liberale erhverv, som lukker. Det er ikke korrekt. Myndighederne nævner frisører, massører, tatovører, kørerskoler mv.