Nicolai Wammen giver S-borgmestre den kolde skulder: Der kommer ekstra skattelettelser

Trods kritik fra mange socialdemokratiske borgmestre, er der skattelettelser for mere end de planlagte fem milliarder kroner på vej, lyder det fra finansministeren.

Finansminister Nicolai Wammen (S). (© (c) DR)

Dagen efter at en lang række socialdemokratiske borgmestre gik på banen med et krav om at regeringen dropper tankerne om at give ekstra skattelettelser, fejer finansminister Nicolai Wammen nu ønsket til side.

Han slår fast, at der er skattelettelser på vej, der rækker udover de skattelettelser for fem milliarder kroner, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne aftalte i regeringsgrundlaget, da regeringen blev dannet i december.

- Når vi skal lave en 2030-plan, så kommer til fremlægge skattelettelser. I den plan vil der være store investeringer i vores velfærd, og der vil også være skattelettelser til danskerne, siger han i et interview med DR.

Udover de fem milliarder, som allerede er aftalt?

- Der vil være mere velfærd end det, vi allerede har meldt på banen, og der vil også være flere skattelettelser, end det, vi præsenterede i forbindelse med, at regeringen blev dannet, siger Nicolai Wammen.

Dermed går han skridtet længere end statsminster Mette Frederiksen (S), der hidtil ikke har villet slå endeligt fast, at der kommer ekstra skattelettelser.

'Tisse på os'

I går slog 13 af de socialdemokratiske borgmestre ellers til lyd for, at de planlagte skattelettelser for fem milliarder kroner var rigeligt.

Velfærden er under så stort et pres i landets kommuner, at de ekstra penge, der er i statskassen skal gå til netop velfærden, mente Wammens partifæller.

- I Sønderborg har vi inden for det seneste halve år gennemført kæmpe besparelser på ældre, børn og handicap, fordi vi simpelthen ikke kan finde pengene andre steder. Så jeg synes faktisk, det er at tisse på os, sagde borgmesteren i Sønderborg, Erik Lauritzen (S).

Også Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, oplever at der mangler penge til velfærden.

- Jeg har selvfølgelig forståelse for, at når man er i en midterregering, så er der kompromiser til begge sider. Men lige nu skriger det til himlen, at vi står med nogle meget trængte budgetter i kommunerne, og på den anden side så taler man om yderligere skattelettelser. Min anbefaling vil klart være, at man prioriterer kernevelfærden, sagde Steen Christiansen.

Nicolai Wammen, hvorfor bruger I ikke pengene på velfærd i stedet for på skattelettelser?

- Vi kommer til at bruge en meget stor del af det råderum, som vi har i de kommende år på velfærd. Vi har allerede besluttet, at vi vil investere yderligere fem milliarder kroner i vores sundhedsvæsen og hertil yderligere tre milliarder kroner til psykiatrien for at tage to eksempler. Og vi vil også investere i vores uddannelser, så vi kommer til at investere massivt i velfærd I de kommende år, siger Nicolai Wammen.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor store de kommende skattelettelser bliver.

Det må man vente med at se, til regeringen senere på efteråret kommer med sin plan for dansk økonomi frem mod 2030.

Den plan har især Venstre varmet godt op til ved at kræve yderligere skattelettelser end de skattelettelser for fem milliarder kroner, som aftalt i regeringsgrundlaget.

- Regeringen vil i den kommende politiske sæson præsentere en omfattende og ambitiøs skattereform med milliardstore skattelettelser. Derudover vil Venstre bruge det øgede råderum på skattelettelser, sagde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen på sit partis sommergruppemøde forleden.

Og Venstre-toppen har siden fået positive tilkendelser til kravet om ekstra skattelettelser fra statsminister Mette Frederiksen – uden dog at ville garantere at der kommer ekstra skattelettelser. Men det gør Nicolai Wammen altså nu.

Bekymringsbreve

Finansministeren udtrykker samtidig forståelse for de velfærdsansatte i kommunerne og sundhedsansatte i Region Nordjylland, der i dag har sendt såkaldte bekymringsbreve afsted til Christiansborg.

Budskabet er, at de frygter for velfærden og sundhedsområdet. Besparelserne er så voldsomme, at det går ud over patienter og borgere samt de ansattes arbejdsvilkår, lyder det.

Brevene kommer fra fagforeninger i Region Nordjylland, der repræsenterer 14.000 ansatte og fra medarbejderrepræsentanter for 73 af landets kommuner, der tilsammen repræsenterer noget der nærmer sig 350.000 kommunalt ansatte. Og beskeden er klar. Der skal bruges flere penge på sygehuse og velfærd.

- Det gør meget stort indtryk, når de kommunalt ansatte melder ud, at de er bekymrede. Derfor er det også vigtigt at sige, at udover den aftale, vi lavede med kommunerne lige før sommerferien, hvor vi lavede et løft af deres økonomi, så kommer der ekstra 650 millioner kr.

- Det ved jeg godt ikke løser alle problemer, men det er en håndsrækning, som jo vil gøre gavn ikke mindst i de kommuner, der har det sværest, siger Nicolai Wammen.

De ansatte er med på, hvad I har aftalt og hvad I er blevet enige om. De ønsker ekstra ressourcer. Kan du love dem det?

- Jamen, jeg kan love at ud over den aftale, vi har lavet med kommunerne lige før sommerferien, så kommer der ekstra 650 millioner kroner. Det er helt ekstraordinært, at man ved siden af en kommuneaftale afsætter det, og det er jo også et udtryk for, at vi anerkender i regeringen, at der er en svær situation derude, siger Nicolai Wammen.

Men når de er så pressede derude, hvorfor vil du så ikke love dem ekstra penge ud over det, I allerede har aftalt?

- Vi har som sagt ud over det, vi allerede har aftalt med kommunerne, afsat yderligere 650 millioner kroner. Men det er også vigtigt at sige, at selvom det går godt med dansk økonomi, hvis vi bare giver los og sender pengene afsted, så puster vi til den inflation, som stadigvæk er noget, som vi er nødt til at være meget opmærksomme på.

- Det er lykkedes at få inflationen ned, og det skal den blive ved med, og derfor er vi lidt forsigtige med at sende flere penge ud, fordi vi risikerer ellers, at den stiger en gang til, og det vil ramme alle danskere hårdt, siger Nicolai Wammen.

Showtime for regeringstoppen