Niko Grünfeld efter undskyldning om cv-sjusk: Det får helt sikkert konsekvenser

Københavns kulturborgmester afviser at gå af som borgmester på trods af at have givet forkerte oplysninger om sin uddannelse.

Niko Grünfeld under Alternativets valgfest i København efter kommunalvalget sidste år. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Det er en brødebetynget Niko Grünfeld, der er på vej tilbage på arbejde efter en afkortet efterårsferie i Sverige.

Sent tirsdag aften lagde han en undskyldning på Facebook, hvor han beklager at have ”opgivet og videregivet urigtige oplysninger om mit CV til flere medier”. Han undskylder ligeledes for sagerne om indretningen af borgmesterkontoret og kommunale ansættelser af Alternativet-medlemmer, som ”har sået tvivl om min troværdighed”.

Sagen om sjusk i Niko Grünfelds cv tog fart, da Radio24syv kunne rapportere, at Alternativets kultur- og fritidsborgmester i København har oplyst til både Altinget og Politiken, at han havde en ”master i positiv psykologi”. Men det havde han ikke.

Sagen har skabt stormvejr om den københavnske borgmester, der har en stor stjerne i partiet Alternativet, som han sammen med blandt andre partileder Uffe Elbæk var med til at grundlægge.

DR Nyheder har over telefonen interviewet Niko Grünfeld, der er på vej hjem i bil fra Sverige:

Hvorfor siger du undskyld?

- Fordi jeg virkelig har indset og forstået sagens alvor om de diskussioner, der har været omkring indkøbene, brugen af kontoret og ikke mindst de cv-sjusk og -fejl, der har været, og som jeg tager det fulde ansvar for. Det skulle ikke være sket, siger Niko Grünfeld.

Du erkender, at du har givet urigtige og upræcise oplysninger om dit cv. Hvorfor har du gjort det?

- Jamen, det er jeg også rigtig ked af, at det er sket. Det skulle selvfølgelig ikke være sket. Jeg må bare erkende, at det har jeg ikke været skarp nok til at være præcis omkring. Der undskylder og beklager jeg selvfølgelig for den misforståelse og det tillidsbrud. Ikke mindst over for mine kollegaer, medlemmer og vælgerne generelt.

"Jeg ved det ikke 100 procent"

Men hvorfor er det sket?

- Jamen, jeg ved det ikke 100 procent. Det ene er en kandidatgrad, jeg har afkrydset i en kandidattest, hvor jeg har skrevet, at jeg har en kandidat. Men hvor jeg kun har en HD, som svarer til en bachelor- og diplomuddannelse. Der har jeg så krydset af i det forkerte felt.

- I forhold til det andet har jeg givet urigtige oplysninger videre til Altinget om mit cv, hvor jeg havde en master i positiv psykologi, hvilket jeg ikke har.

Har du bevidst løjet om din uddannelse?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har haft nogle kurser i positiv psykologi. Jeg har aldrig tænkt over, at HD var andet end en kandidatuddannelse, og det er derfor, at fejlen er kommet. Det må jeg tage det fulde ansvar for. Det er selvfølgelig en fejl. Det er kun mit ansvar, og det skulle jeg selvfølgelig have tænkt over, og det kommer ikke til at ske igen.

Hvornår oplyste du første gang, at du havde en kandidatgrad?

- Jamen, jeg har altid haft en HD. Den har jeg taget tilbage i 2004. En fireårig uddannelse. Jeg har aldrig omtalt det som en kandidat. Jeg har bare sagt, at jeg har en HD. Men i den der kandidattest, der har jeg i 2015 og sikkert andre steder skrevet, at det er en kandidatuddannelse, og det er det ikke. Det er en bachelor- og diplomuddannelse.

Kunne have overvejet genbrugsmøbler

Du undskylder også forhold om ”eksempelvis indretning og ansættelser”. Hvorfor gør du det?

- Jamen, igen, det er det samlede billede, som jeg går ud og siger, at det er jeg virkelig ked af, og jeg har om nogen forstået, at det har skabt rigtig meget debat. Det er det, jeg undskylder for. Så er der selvfølgelig de enkelte sager, blandt andet om cv og indretning, som kunne have været gjort anderledes.

- Det kunne have været mere genbrug, andre møbler eller det kunne have været et mindre beløb. Men det er vigtigt for mig at sige, at det er foregået fuldstændig lovligt, og at det er forvaltningen, der har bakket op omkring det og har taget teten på det. Men det er det samlede billede, jeg går ud og undskylder for.

Så du undskylder primært, fordi de her sager har skabt en negativ debat og opmærksomhed om dig?

- Nej, mere for, at jeg har forstået, at det er så vigtigt at være 100 procent præcis om, hvem jeg er, og hvordan jeg fremstiller mig selv, og hvilke signaler jeg sender til omverdenen. Det er nyt for mig at være borgmester, og der er mange ting, jeg skal lære og har lært. Og det her er en af de vigtigste lærestreger for mig personligt.

Hvad er det præcis, du undskylder for omkring ansættelser?

- Jeg undskylder for, at det kan virke som om, at det er dårlig dømmekraft. For nogle af de personer, der er ansat, en studentermedhjælper og en personlig assistent, har tidligere haft adgang til kampagner i Alternativet. Og den ene har været ansat hos Alternativet på Christiansborg. Men det er forvaltningen og ansættelsesudvalget, der har truffet beslutningen og kørt hele processen efter bogen.

- Men det kan se mistænkeligt ud, og det er det, jeg er ude at sige, at det beklager jeg.

"Får helt sikkert konsekvenser"

Skal de her sager have nogen politiske konsekvenser for dig?

- Det får helt sikkert konsekvenser. Vi skal jo have talt og vendt og drejet hver eneste situation, og jeg har da om nogen lært rigtig meget af det her. Det skal vi selvfølgelig have nogle gode drøftelser i både min bestyrelse og min gruppe om, hvordan vi bedst kommer videre herfra.

- Hvad det betyder helt lavpraktisk, det ved jeg ikke endnu. Men det er det, vi skal finde ud af i de nærmeste dage og uger - og så ellers bare få sporet tilbage på politikken igen, som er det vigtigste for os.

Kan man fortsætte som borgmester, når man har givet urigtige og upræcise oplysninger om sit cv?

- Igen, jeg har ikke haft nogen intentioner om at slå mig op på noget andet, end jeg er. Det kan godt se sådan ud, men det er også derfor, jeg har været ude at sige, at det ikke skulle være sket. Det er mit fulde ansvar, og det tager jeg ansvar for nu.

- Jeg har opbakning lige nu, og hvis ikke det ændrer sig, så fortsætter jeg som borgmester. Jeg synes, det her er en vigtig post og et vigtigt ansvar, og det er også derfor, at jeg har været ude med den her pressemeddelelse og sige undskyld. Fordi alvoren er gået op for mig, ikke mindst, men selvfølgelig også for omverdenen.

Men uanset om du har haft intentioner om det eller ej, mener du så, at du godt kan fortsætte som borgmester, når du erkender, at du har givet urigtige og upræcise oplysninger om dit cv?

- Ja, det synes jeg. Specielt hvis man forholder sig til sagens alvorlighed og dybde. Og det gør jeg. Og det har jeg virkelig lært noget af og gør det stadig i de her timer, hvor jeg skal redegøre for det. Men jeg synes, at der er så meget vigtigt på spil, og jeg har været med til at grundlægge Alternativet, og jeg vil gerne være med til at gøre en forskel i fremtiden. Det håber jeg selvfølgelig, at der er opbakning til.

Har ikke overvejet at gå af

Har du overvejet at gå af som følge af de her sager?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har overvejet rigtig mange ting. Hvordan jeg overhovedet kunne lade det her ske, og hvordan jeg kunne begå de her fejl. Det er jeg da mega irriteret over og ked af, og hvis jeg kunne lave historien om, så ville jeg da gøre det.

- Men nej, lige nu har jeg fået opbakning fra hovedbestyrelsen (i Alternativets afdeling i København, red.), og det er det, jeg har lige nu. Og jeg håber da, at det står ved magt. Jeg er valgt for en fireårig periode, og jeg glæder mig i øvrigt til, at jeg er kommet et skridt videre fra denne store læring og fejl.

Hvem er det præcis, der skal diskutere og vurdere, om de her sager skal have konsekvenser?

- Jamen, ikke mindst mig selv. Jeg skal jo diskutere med mig selv og min gruppe og min hovedbestyrelse og mine medlemmer. Det er jo alle, der skal finde ud af, hvordan vi gør det her bedre i fremtiden. Ikke mindst mig selv. Det er mange forskellige grupper.

Hvornår regner du med at konkludere på de diskussioner?

- Det gør jeg løbende. Det gør vi vel alle sammen et eller andet sted, hvor vi forholder os til den virkelighed, der er. Jeg forholder mig til den virkelighed, der er lige nu, og der er der opbakning, og det er det, jeg går ud med.

Men du siger, at sagen helt sikkert får konsekvenser. Så hvornår fortæller du offentligheden, hvad de konsekvenser bliver?

- Jamen, det er jo både interne og eksterne processer. Hvordan kan jeg undgå, at den her fejl sker engang i fremtiden? Det er sådan nogle ting, jeg blandt andet skal finde ud af, at det ikke sker igen. Jeg skal have gennemgået mit cv minutiøst på alle platforme, så alle fejl, der måtte være, er rettet. Og så er der jo hele tiden løbende evalueringer og vurderinger af, hvad man gør. Men der er ikke sådan noget, ”vi ringer i morgen, og siger, at her er konsekvensen”. Men der kommer en række konsekvenser i forhold til, hvad jeg og vi kan gøre bedre i fremtiden, siger Niko Grünfeld.