No Way: Dansk udgave af australsk video skal skræmme flygtninge væk

Venstre bakker op om DF-forslaget. Imens kalder SF det for "kvalmt" og "usympatisk".

Dansk Folkeparti vil med en række officielle informationsvideoer på engelsk og arabisk sende et klart budskab til mulige flygtninge og asylansøgere:

Bliv væk.

- Vi ønsker, at man laver nogle informationskampagner, hvor man gør rede for de nye asylstramninger, og at der er endnu flere stramninger på vej. Men vi vil også gerne sige, at hvis man ønsker at komme til Europa, så skal man søge andre steder hen end Danmark, siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen.

Inspireret af Australien

Inspirationen er hentet fra Australien, hvor myndighederne det seneste år har forsøgt sig med video- og plakatkampagner. Kampagnen er målrettet bådflygtninge, der søger mod Australien. Budskabet lyder på engelsk:

- No way. You will not make Australia home (Nej, Australien bliver ikke dit hjem, red.)

Plakaterne er udstyret med et billede af et dramatisk brussende hav med en lille gummibåd i midten, og i videoerne fortæller den australske general Campbell om de skærpede hjemsendelsesregler for flygtninge. Se videoen herunder:

Video: www.youtube.com

Kampagnen er siden begyndelsen af 2014 bleevet udsendt på 17 forskellige sprog og har kostet de australske myndigheder millioner af kroner, skriver flere australske medier.

Betjente skal udbrede budskab

Martin Henriksen forestiller sig, at for eksempel en politibetjent skal indtale de danske videoer, og at Integrationsministeriet skal være afsender:

- Det kan jo være en myndighedsperson som for eksempel en politimand, der skal fortælle om stramningerne, siger integrationsordføreren.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er på ferie og har ikke mulighed for at kommentere forslaget.

Men partiets politiske ordfører Jakob Ellemann er ikke afvisende.

Han henviser til, at nyheden om de omtalte stramninger i forvejen blev formidlet på engelsk i en pressemeddelelse, da de for få uger siden blev behandlet i Folketinget:

- Vi gjorde lidt et nummer ud af at udsende pressemeddelelsen på engelsk for at gøre det nemmere for også udenlandske medier at formidle det budskab, som vi ønskede at komme ud med, siger Ellemann og fortsætter:

- Og vi har jo et ønske om, at budskabet også kommer uden for de danske grænser. Jeg vil ikke tage stilling til, om det skal være med YouTube-videoer, men vi er åbne for forslaget.

SF: 'Kvalmt' og 'usympatisk'

I SF modtager man DF-forslaget ganske anerledes.

Her mener partiets politiske ordfører, Jonas Dahl, at pengene kunne bruges langt bedre.

- Det er usympatisk, og jeg synes ærlig talt også, at det er en smule kvalmt, at man afsætter ressourcer til at holde folk væk, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, at man istedet skulle bruge ressourcerne på at hjælpe familier, der rent faktisk har noget at flygte fra.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener derimod, at midlerne ville være givet godt ud.

Han håber på opbakning til kampagnen, som han især forudser vil ramme de menneskesmuglere, der tjener på flygtningene.

Ideen med at kopiere Australiens YouTube-video er dog ikke ny. Den hollandske politiker Geert Wilders gjorde det samme i april måned - i mere eller mindre vellykket grad. Bedøm selv herunder.

www.youtube.com