Nødråb: Alle Forsvarets personalegrupper er pressede

Alle Forsvarets store personalegrupper har sendt et nødråb til politikerne.

Med mangel på folk i Forsvaret bliver presset større på dem, der er tilbage. Og så søger endnu flere væk. Foto: Scanpix (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Alle Forsvarets store personalegrupper har sendt et nødråb til politikerne.

Forsvarsforliget fra 2013 har fjernet robustheden i Forsvaret, lyder det.

De siger, at krisen i Forsvaret rækker ud over de mange officerer, der siger op i disse år. Sergenter og konstabler er også ramt.

Jesper K. Hansen, formand for foreningen CS, der organiserer både civilt og militært ansatte i Forsvaret, er bekymret over den forfatning, Forsvaret er i for tiden:

- Jeg synes, det ser skidt ud. Det er sådan set generelt i hele Forsvaret, at der er mangel på personale, siger han.

300 ubesatte stillinger

DR Nyheder har tidligere i dag fortalt, at op mod 10 procent af officererne er på vej til at forlade Forsvaret på bare to år.

Udover CS, der primært organiserer befalingsmænd, mangler der også konstabler, siger formand for Konstabel og Korporal-foreningen Flemming Vinther:

- Vi har omkring 300 ubesatte stillinger i hæren, som hører til konstabel-gruppen, siger han.

Udviklingen er accelereret efter forsvarsforliget fra 2013. Det betød nedskæringer i Forsvaret for 2,7 milliarder kroner.

Derfor oplever personalet mangel på materiel, dårligere uddannelser i Forsvaret og andre forringelser. Samtidig er der opsving i samfundet, så det er blevet lettere at få et job i det private erhvervsliv.

Med mangel på folk i Forsvaret bliver presset større på dem, der er tilbage. Og så søger endnu flere væk.

Måske menneskeliv på spil

Det kan ende med at få ubehagelige konsekvenser, siger formanden for Officernes forening, Niels Tønning:

- På et tidspunkt vil kvaliteten være vigende, også sådan at det måske sætter materiel eller sågar menneskeliv på spil, ved at kvaliteten i det, vi laver, ikke er god nok, siger han.

Derfor har Forsvarets tre store fagorganisationer sendt en åben appel til landets politikere.

- Hjælp os med at få vendt udviklingen, lyder opfordringen.

Forsvarsminister Carl Holst (V) har afvist, at der er flere penge på vej til Forsvaret her og nu. Han understreger, at forsvarsforliget, som løber til og med 2017, ligger fast.

Carl Holst afventer de initiativer, der er sat i gang af Forsvarets ledelse. Forsvarschef Peter Bartram har indledt en dialog med Forsvarsakademiet og de yngre officerer.

Facebook
Twitter