Nøglerne er overdraget til Mette Frederiksen: 'Jeg tror, du bliver en fremragende statsminister'

Det var bukser den ene vej og en trøje den anden, da Lars Løkke og Mette Frederiksen udvekslede gaver.

Lars Løkke Rasmussen roste den nye statsminister, da han sagde farvel i ministeriet.

- Hjertelig tillykke med dit nye embede som statsminister i Danmark.

Sådan indledte Lars Løkke Rasmussen (V) sin tale til Mette Frederiksen (S), da han officielt overdrog nøglerne til Statsministeriet.

Her kunne Lars Løkke Rasmussen ikke dy sig for at stikke lidt til Socialdemokratiets plan om at indføre en ret til tidlig pension. Og derfor skal hun nu i arbejdstøjet, sagde Lars Løkke Rasmussen, som i afskedsgave gav hende et par blå Kanvas-bukser og handsker.

- Læg mærke til farven. Blåt Kanvas-tøj. Når Danmark hænger sammen, så er det fordi danskerne står op hver morgen, går på arbejde og passer sig og sine. Det giver de indtægter, som vi i huset kaster os over og bruger meget af vores energi på at fordele, sagde han og fortsatte:

- Nu skal du i arbejdstøjet. Tillykke og held og lykke med det. Jeg tror, at du bliver en fremragende statsminister.

I sin afskedssalut havde statsministeren også tid til at se lidt tilbage på de forgangne fire år.

- Det har været et privilegium at arbejde her, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, som også sendte en særlig hilsen til sin øverste embedsmand, departementschef Christian Kettel Thomsen.

- Det er et privilegium at have en departementschef som dig. Det skal du være glad for Mette, sagde han, inden han begyndte at ridse sin regerings resultater op under ham som øverste chef.

Tusind tak til dig Lars

Mette Frederiksen var også i sit humoristiske hjørne, da hun skulle give en afskedsgave til sin forgænger.

Lars Løkke Rasmussen fik nemlig den prikkede Tour de France-bjergtrøje, som også er en henvisning til, at han er en stor cykelentusiast.

Det var dog mest en stikpille til, at Lars Løkke gik i udbrud i valgkampen ved pludselig at lufte tanker om, at de to store magtpartier kunne gå i regering sammen.

- Jeg håber, at du fremover vil bruge meget mere tid på at cykle. Det blev ikke til en regering sammen, men jeg vil selvfølgelig håbe, at vi i den gode ånd kan fortsætte med at samarbejde, sagde hun.

Den nye statsminister roste også sin politiske modstander for en fair valgkamp.

- Vi talte faktisk en aften om, at du og jeg har fået mange kommentarer fra danskere, der har takket os for, at vi har talt ordentligt til hinanden i denne her valgkamp, sagde Mette Frederiksen.

Har givet grå hår i hovedet

Lars Løkke Rasmussen fik også en afskedshilsen fra sin magtfulde departementschef Christian Kettel Thomsen, som nu har fået ny arbejdsgiver. Her fik den nu tidligere statsminister flere roser med på vejen, inden det blev tid til, at Lars Løkke officielt overdrog Statsministeriet til Mette Frederiksen.

Der var dog også plads til en lille spøg:

- At arbejde for dig har aldrig været endnu en dag på kontoret - det har været en fornøjelse, men har også givet grå hår i hovedet, sagde han jokende.

- På vegne af alle medarbejderne i Statsministeriet vil jeg gerne sige tak for, at vi måtte arbejde for dig, sagde han, inden han gav en vandrerygsæk i afskedsgave.

Christian Kettel Thomsen bød også velkommen til Mette Frederiksen, hvor han slog fast, at hun har solid politisk erfaring og altid er velforberedt og grundig.

- Vi har heppet på dig igennem regeringsforhandlingerne. Desto hurtigere I blev færdige, desto hurtigere kunne vi komme på sommerferie, sagde han og fortsatte:

- Kære Mette, kære statsminister. Vi ser frem til at arbejde for dig.