Nomabesøg bliver dyrt for embedsmænd

Embedsmænd i Kolding Kommune skal til lommerne. De får en regning for at have spist dyrt på blandt andet restaurant Noma i København. Sagen ærgrer borgmester Jørn Pedersen.

I en tid, hvor der skæres i de kommunale budgetter, ærgrer sagen borgmester Jørn Petersen. Han siger, at den sender et uheldigt signal til borgerne, og betyder et prestigetab for kommunen.

Inden længe ligger der en regning i postkassen hos otte embedsmænd i Kolding Kommune. De har spist og drukket dyrt for kommunens penge og kommer nu til at betale en del af beløbet tilbage, oplyser borgmester Jørn Pedersen (V).

I alt skal de otte embedsmænd betale cirka 20.000 kroner, fordi de med blandt andet en middag på restaurant Noma i København spiste og drak for over 2200 kroner per næse. Det er over det acceptable middagsniveau på 1000 kroner per kuvert, som en landsretsdom fastsatte i forbindelse med sagen mod Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte.

I en tid, hvor der skæres i de kommunale budgetter, ærgrer sagen borgmesteren. Han siger, at den sender et uheldigt signal til borgerne, og betyder et prestigetab for kommunen.

Faste retningslinjer

- I en tid, hvor vi effektiviserer økonomien, er det et uheldigt signal. Det er brandærgerligt at få fokus på noget, der reelt handler om så få penge. Jeg tror ikke, at borgerne har mistet tilliden til kommunen, men vores anseelse har lidt et knæk, siger Jørn Pedersen.

Da sagen kom frem, mente flere juraeksperter, at restaurantbesøgene muligvis var ulovlige, og at embedsmændene kunne blive tiltalt for mandatsvig. Men kommunen opgav at gennemføre en længere juridisk undersøgelse, og i stedet lagde borgmesteren op til tilbagebetaling. På et økonomiudvalgsmøde mandag fik han opbakning til den beslutning.

Samtidig blev det bestemt, at der skal udarbejdes faste retningslinjer for, hvor meget det må koste, når embedsmænd og politikere spiser ude i byen eller får mad leveret til rådhuset. Retningslinjerne skal fremgå tydeligt ved ansættelser og være let tilgængelige.