Nonbo endte selv med at klynke

Han kaldte dem sølle klynkere. Nu har Karsten Nonbo valgt at være med i et eksperiment, hvor han sidder på jorden i tre timer ligesom demonstranterne

Karsten Nonbo (Foto: Claus Bech © Scanpx)

- Det var nu, man skulle gøre som ude i forsamlingshusene og råbe 'en time til', siger Karsten Nonbo, da han bliver sat fri efter tre timer og tre minutter bagbundet opad en betonmur.

- Jeg vil have lov til som en gammel mand at rejse mig op langsomt. AAAhhhhh, siger han.

Han kommer hænderne i lommen med det samme. Og står og bevæger skuldrene.

- Du var godt nok lidt hård ved mig, da du satte de strips på mig.

Han bliver spurgt, om han har fået mere eller mindre respekt for demonstranterne.

- Jeg har ikke fået mere respekt for demonstranterne. Det er det samme, siger Nonbo.

Selv om han ikke vil vise det, er man dog ikke i tvivl om, at det har været en iskold og kedelig omgang.

- Vil du have stripen med hjem? bliver han spugt.

- Ja, lad mig få et lille minde, lyder svaret fra Nonbo, hvis hænder ryster.

8 min igen: Det er rødkedeligt

Karsten Nonbo taler med et par mænd, der siger, at han nu også kan søge erstatning fra TV 2.

- Det vil jeg også, Michael, svarer Nonbo og fortsætter:

- Og så vil jeg give pengene til en nødorganisation. De burde de demonstranter også gøre. De burde være ligeså idealistiske, som da de demonstrerede.

Han fortæller, at hans tæer er iskolde, men at han stadig kan mærke sine tæer.

- Nu er jeg egentlig nået til et punkt, hvor det er ligegyldigt, at jeg sidder her i tre eller seks timer. Det er bare røvkedeligt, siger han og afviser et forslag fra TV 2, om at han skal blive siddende til klokken 19 og være med direkte i Nyhederne.

15 min tilbage: Kan ikke mærke kroppen

- Jeg er blevet frataget handsker, hue og ur og telefon, siger Nonbo, der tydeligt håber, at tiden snart er gået.

- Jeg fryser ikke mere. Det er ikke så slemt, som da jeg kunne mærke noget, siger han, hvorefter han giver demonstranterne endnu en svada.20 min. tilbage: Nu klynker han selv- Hvis jeg skal klynke lidt, så er hænderne stationære, og jeg ikke kan arbejde med dem. Det er ikke som sådan noget, der generer mig. Hvis der er noget i kroppen, der går i krampe, kan man være en ligeså stor helt, som man vil, det gør kroppen alligevel, siger Nonbo, der har en halv time igen.

Han afslører gabende, at han keder sig:

- Jeg har jo ikke det samme selskab, som de havde, da de sad 1000 eller hvor mange, det var. Men det kan være, at jeg tager mig en lille blunder.

34 min tilbage: Varm lampe må gerne ramme

Der er 34 minutter tilbage, og det blæser en smule, kan man høre og se på Karsten Nonbo, der stadig skælver af kulden.

En af tv's lamper var ved at vælte, hvortil Nonbo siger:

- Hvis den lampe vælter og rammer mig, kan jeg måske få lidt varme, hvortil en person svarer:

- Ja, men så lang er den ikke.

Nonbo optager sin fløjten. Han kan og bevæger sine ben lidt. Strækker dem og samler dem igen.

Nu er det stationært

- Hvorfor bliver du ikke i fire timer? spørger en person Karsten Nonbo.

- Det gider jeg ikke. Nu er det stationært. Jeg tror godt, at jeg kunne, men på et tidspunkt skal man jo stoppe, siger den kolde politiker, der nu strækker sine ben ud.

Halv time igen: Kold i røven

- Jeg er lidt kold i røven, siger Karsten Nonbo og fortsætter:

- Lidt kold er jeg. Men det må man også forvente. Det er ikke noget, der generer mig eller gør ondt. Og når jeg skælver, er det fordi, at kroppen gerne vil give varme - så sidder man og ryster lidt.

- Jeg sagde ja for at mærke, hvordan det egentlig er. Men det er en meget god oplevelse at have prøvet det. Det er ikke noget, der afskrækker mig, siger han,

1 time igen: Kortere tid end forventet

Præcis to timer inde i sitdown-forsøget kommer en tilfældig kvinde hen til Karsten Nonbo og undrer sig over, hvad han laver.

Under samtalen siger Nonbo, at han regner med, at han siddet der i 2,5 time - men det har han altså ikke. Og selv om man kan høre ham bævre af kulde, er der altså stadig en time endnu.

Fløjteriet er ophørt.

Jeg ryster

- Jeg kan da godt mærke, at jeg ryster, siger Karsten Nonbo om kulden, der nu har siddet syv kvarter op ad en betonmur.

- De andre demonstranter havde jo hinanden, så de fik kropsvarme, jeg har kun denne her kolde mur, siger Nonbo, der oplyser, at han endnu ikke skal tisse.

Han forsøger at få tiden til at gå med at fløjte, men han kan ikke skjule, at næsen løber.

- Jeg er da realistisk over, at det kan blive følget, sagde Nonbo for lidt siden til journalist, der spurgte, om han var klar over, at han kunne blive syg.

I diskussion med demonstrant

Godt fem kvarter, efter at Venstre-politikeren Karsten Nonbo startede med at sidde på den kolde jord, konfronteres han med 'Sigurd', der var en af de ulovligt anholdte demonstranter. Her fortæller Nonbo, at han står ved sine udtalelser om, at de er nogle sølle klynkere.

- Det er i orden, når man får svar om, at politiet har taget fejl. Men når man så kommer og skal have erstatning, så stikker du sugerøret ned i de offentlige kasser, for erstatningen kommer fra skatteborgerne, siger han fra sin plads på jorden.

- Det er en alvorlig sag, og så sidder du og latterliggør, at vi får erstatning - det er hyklerisk. De har overtrådt menneskerettighederne, siger Sigurd.

Det var ikke sjovt

- Nu påråber du dig menneskerettigheder her i Danmark. Helt ærligt. Du kan tale om menneskerettigheder i Irak og Somalia, siger Karsten Nonbo, der kalder Sigurd en klynker og selvretfærdigende.

- På en måde er det en sjov gimmick, men det er også ærgerligt, at tage noget så alvorligt og lave sjov med det, siger Sigurd, der sidder på knæ foran Karsten nonbo.

- Det handler ikke om, hvem der mest macho og kan sidde på jorden i længst tid, for jeg synes ikke at det var sjovt - det ved jeg ikke, om du synes, siger demonstranten Sigurd.

- I er alt for fintfølende - hvad fanden betyder det at sidde her i tre timer? spørger Nonbo, inden Sigurd smutter igen.

Baggrunden

Venstre-politikeren Karsten Nonbo udtalte i morges, at de demonstranter, som ulovligt blev anholdt og tvunget til at sidde på den frostkolde jord i tre timer under COP 15-demonstrationerne i 2009, er nogle "sølle klynkere".

Det har medført kritik fra flere sider i dag.

Men nu kommer Karsten Nonbo selv til at prøve, hvordan det er at sidde på vinterkold asfalt med hænderne bag ryggen i strips.

Smager egen medicin

Venstre-politikeren har nemlig sagt ja til TV 2 Nyheders udfordring om at smage sin egen medicin.

TV 2 Nyhederne har inviteret Karsten Nonbo til at sidde tre timer på TV 2's parkeringsplads på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Og det har Nonbo sagt ja til.

- Jeg leger, at hvert minut er uge, for så passer det med, at når jeg er færdig her, så udskriver Helle Thorning-Schmidt valg, siger Karsten Nonbo, som er i godt humør trods kulden.

Han startede forsøget klokken 15:12 og må undervejs ikke få at vide, hvad tiden er.

Ifølge live-videoen på TV 2's hjemmeside er det værste for Karsten Nonbo lige nu, at han ikke kan hilse igen, når folk vinker til ham.

- Det virker så arrogant, siger han.

Facebook
Twitter