Norge indfører også tildækningsforbud: Burka og niqab bliver forbudt i skolen

Fremover må norske elever ikke have tildækket ansigt, når de modtager undervisning.

Flere burka- og niqab-klædte kvinder var mødt op for at demonstrere mod tildækningsforbuddet, da Folketinget vedtog det den 31. maj. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Kort efter at Folketinget her i Danmark har vedtaget et tildækningsforbud, har Stortinget i Norge også valgt at forbyde burka, niqab og andre beklædningsgenstande, der tildækker ansigtet.

Der er dog stor forskel på det danske og det norske tildækningsforbud.

Mens forbuddet i Danmark gælder på alle offentlige steder, vil det i Norge kun være ulovligt at have tildækket sit ansigt, når man modtager undervisning.

Det norske forbud vil til gengæld gælde lige fra børnehaven til universitetet - og alt hvad der derimellem er af folkeskole, gymnasium, højskole og videregående uddannelser - og det gælder både elever, studerende, lærere og undervisere.

Det norske forbud vil også gælde det introduktionsprogram, som nytilkomne indvandrere skal igennem i kommunerne, skriver Dagbladet.

En lang række elev- og studenterorganisationer og uddannelsessteder har kritiseret forbuddet. Kritikken går især på, at det bryder med FN's bestemmelser om, at alle uanset køn, etnicitet eller religion har ret til uddannelse. Flere kritikere har også påpeget, at det er et ikke-eksisterende problem, at elever og lærere har tildækket deres ansigter.

DF og Fremskridtspartiet har ført an

Ligesom Dansk Folkeparti har været drivkraften bag et burkaforbud i Danmark, er det søsterpartiet Fremskridtspartiet, der har ført an i den norske debat. Og kampen slutter ikke endnu, forsikrer stortingsmedlem Åshild Bruun-Gundersen fra Fremskridtspartiet:

- Forbuddet er et tydeligt signal om, at vi i Norge forventer at kunne se hinandens ansigter. Vi kommer til at arbejde videre for at få et total-forbud, og jeg tror, at flere partier om nogle år vil være klar til det, siger hun til Bergens Tidende og tilføjer:

- Da Fremskridtspartiet i 2003 foreslog et total-forbud mod niqab og burka, blev vi latterliggjort. Nu ser vi, at vi er lykkedes med at trække det politiske miljø i vores retning.

Da Folketinget herhjemme vedtog tildækningsforbuddet den sidste dag i maj, indtog Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, Folketingets talerstol for blandt andet at gøre opmærksom på, at DF som det første parti fremsatte forslag om et burkaforbud tilbage i 2009.

- Det har taget næsten 10 år at overbevise et flertal i Folketinget om, at vi skulle forbyde burka og niqab i det offentlige rum. Nu falder det på plads, og herefter bør Folketinget efter Dansk Folkepartis opfattelse arbejde videre med nye tiltag mod islamiseringen af Danmark, sagde Martin Henriksen fra talerstolen.

Burkaforbud blev til tildækningsforbud

I både Danmark og Norge udspringer tildækningsforbuddet af et ønske om at forbyde de muslimske klædedragter burka og niqab, der dækker henholdsvis hele ansigtet og hele ansigtet på nær øjnene.

Men da politikerne ikke må indføre et forbud mod en religiøs klædedragt, er burkaforbuddet blevet til et tildækningsforbud, der omfatter alle former for tildækning af ansigtet - også kostumer, huer, masker og kunstigt skæg.

Det fik i begyndelsen af året De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, til at erkende, at forbuddet "virker lidt komisk", og at politikerne derfor nok vil "blive latterliggjort".

I Norge er der blevet gjort grin med, at tildækningsforbuddet kun gælder i selve undervisningssituationen - og at både elever og lærere altså fortsat frit kan bære både burka og niqab i frikvarter, frokostpauser og på gangene.

Ligesom det i Danmark har været svært at danne et overblik over, hvor mange kvinder der egentlig er iført burka eller niqab, har det i Norge heller ikke været muligt at få et tal for, hvor mange elever og lærere, der på landets uddannelsesinstitutioner har tildækket deres ansigter.