Notat afslører: Flere nærpolitistationer får ikke politiet til at rykke hurtigere ud

På handelsgaden i Aars undrer man sig over, at satsning på mere lokalpoliti ikke får politiet til at rykke hurtigere ud, når der er brug for det.

Set på landsplan tager det i gennemsnit 9 minutter og 13 sekunder, fra der bliver ringet 112, til politiet er fremme. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringens plan om at oprette 20 nye nærpolitistationer og få 150 ekstra lokalbetjente på gaden får ikke politiet ikke til at rykke hurtigere ud, når borgere slår alarm ved røverier, overfald og lignende.

Det fremgår af et notat til de forhandlinger om fremtidens politi, der foregår i øjeblikket.

DR Nyheder er besiddelse af notatet, der belyser, hvad regeringens forslag vil betyde for den såkaldte responstid - altså den tid der går, fra borgeren ringer 112, til politiet er fremme. Og konklusionen er klar:

"Derfor vil initiativerne om 20 nye nærpolitienheder og 150 flere lokalbetjente som udgangspunkt ikke i sig selv have betydning for den gennemsnitlige responstid."

Skulle have gjort det bedre

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fremlagde i slutningen af august regeringens politi-plan. Overskriften på planen er "Trygheden først – et politi der er dér, hvor danskerne har brug for det."

På handelsgaden i den jyske by Aars havde de opfattet det på den måde, at politiet ville komme hurtigere frem, når der er brug for det.

Aars er hovedbyen i Vesthimmerlands Kommune. Tal fra Rigspolitiet viser, at der i gennemsnit går 13 minutter og 45 sekunder, fra opkaldet lyder på alarmcentralen, til politibilen er fremme i Vesthimmerlands Kommune. Derfor ligger kommunen i den tunge ende over responstider opgjort på kommuneplan.

Mogens Kristensen har en vinbutik på handelsgaden og er også formand for Aars Handelstandsforening. Han ærgrer sig over, at regeringens plan ikke hjælper på det, der er vigtig for ham.

- Hvis der sker noget, er det rart at vide, at man kan få hjælp på kort tid. Den nuværende responstid er simpelthen for langsom. Nu havde vi chancen for at få revideret dét, jeg vil kalde en fejlslagen politireform, så synes jeg, man skulle have gjort det bedre, siger Mogens Kristensen.

På kortet herunder kan du se, hvor hurtigt politiet rykker ud i din kommune.

Kritik fra begge fløje

De 20 nye nærpolitistationer skal have åbent mindst 15 timer om ugen og have tilknyttet mindst fem betjente. Det står endnu ikke klart, hvor stationerne skal ligge.

Venstres formand for Retsudvalget, Preben Bang Henriksen, forstår godt, hvorfor vinhandleren i Aars havde forventet, at politiet nu ville komme hurtigere frem.

- Jeg synes, at pakken er solgt under falske forudsætninger på det her punkt. Jeg er sikker på, at de fleste borgmestre og borgere i Danmark har fået opfattelsen af, at nu kommer politiet hurtigere frem på grund af de nærpolitistationer.

- Problemet er bare, at de lukker klokken 15, og så er der ikke mere politi i byen. Jeg er sikker på, forbryderne først begynder efter klokken 15 og også opererer i weekenderne, hvor der er lukket, siger Preben Bang Henriksen.

Formanden for Retsudvalget vil hellere have flere politibiler på gaderne.

- Vi vil meget hellere have politibiler, der runderer i kvarteret i langt større omfang end i dag, så der kan sættes ind der, hvor der er et opkald fra. Et hovedelement fra Venstre er kortere responstid, og det får vi ved at sætte flere patruljevogne ind, siger han.

Kristian Heegaard, retsordfører for De Radikale, er enig.

- Det stiller yderligere spørgsmålstegn ved nødvendigheden af de 20 ekstra nærpolitistationer. Jeg har svært ved at se, hvordan de her nærpolitistationer skal skabe øget tryghed. For det binder politiet til at sidde inde i nogle murstensbygninger i stedet for at kunne rykke hurtigt ud, når kriminaliteten sker, siger han.

Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti, siger:

- Jeg synes, det er foruroligende, at regeringen lægger et forslag frem, hvor det skal se ud som om, at nu kommer politiet tættere på borgerne, og så kan man konstatere, at responstiderne ikke bliver bedre. Det er det, vi alle har brug for. At politiet kan være der hurtigt, hvis man bliver slået ned eller har indbrud, siger han.

Nærpoliti handler ikke om hurtig udrykning

Nick Hækkerup forstår ikke kritikken. Han mener, at nærpolitistationer og responstid er to helt forskellige ting.

- Når man taler responstid handler det om tiden fra det øjeblik, man ringer 112, til der rykker en bil ud med blå blink. Nærpolitibetjenten rykker ikke ud med blå blink. Men nærpolitibetjenten er der jo, og bliver der ringet, så kommer de selvfølgelig ud. Og patruljerer de på en S-togsstation, så griber de ind, hvis de ser noget.

Kan du forstå, at nogen folk har fået det indtryk, at når I siger, jeres reform vil skabe mere tryghed, så rykker politiet også hurtigere ud?

- Det, vi har sagt, er, at det vil kunne skabe mere tryghed, fordi der vil være mere politi til stede ude i landet, hvor der i dag savnes politi. Men vi har aldrig sagt, at de kommer til at sidde i politibiler og rykke ud, når der bliver slået 112. Det er andre, der gør det.

Venstre og Dansk Folkeparti mener, du har oversolgt pakken, fordi folk har en forventning om, at politiet rykker hurtigere ud, når du siger, du bringer politiet tættere på borgerne. Har du oversolgt det?

- Nej, det synes jeg ikke, jeg har, men det skal Venstre og Dansk Folkeparti selvfølelig sige. Men hvis det er sådan, at de andre partier vil snakke responstid, så er min dør åben, for jeg vil også gerne have responstiden ned, siger Nick Hækkerup.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at Preben Bang Henriksen er retsordfører for Venstre. Det er ikke korrekt. Han er formand for Retsudvalget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk