Notat: Kommission om udbytteskandale bliver meget tungt

Skatteministeren foreslår en advokatundersøgelse af skatteskandalen i stedet for en kommissionsundersøgelse.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har selv anbefalet en advokatundersøgelse med henvisning til, at en kommissionsundersøgelse vil være for tidskrævende. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det kommer til at være en stor omgang, hvis skandalen om svindel med dansk udbytteskat for 12,3 milliarder kroner skal kulegraves af en undersøgelseskommission.

Det vil kræve afhøringer af flere end 100 medarbejdere i Skat og Skatteministeriet.

Det fremgår af et notat fra Skatteministeriet i Berlingske.

Med det store antal afhøringer risikerer en undersøgelse at trække ud i årevis og blive milliondyr, lyder det fra ministeriet i notatet:

- Hvis en undersøgelse af udbyttesagen skal bero på andet end skriftligt materiale, og der således vil skulle foretages afhøringer eller indhentes udtalelser fra implicerede embedsmænd, tyder foreløbige undersøgelser i Skat og Skatteministeriet på, at der vil skulle afhøres mere end 100 medarbejdere.

Ifølge ministeriet blev der til sammenligning i Dan Lynge-sagen og i Skattesagskommissionen afhørt 44 vidner.

I Farum-kommissionen blev der afhørt 222 vidner, mens Skattefradragskommissionen trak på 59 vidner.

I september konkluderede statens advokat, Kammeradvokaten, at der ikke var grundlag for egentlige tjenstlige forhør af de hjemsendte skattechefer.

Skatteministeren har selv anbefalet en advokatundersøgelse med henvisning til, at en kommissionsundersøgelse vil være for tidskrævende.

Omvendt har tilhængere af en kommissionsundersøgelse kritiseret, at ministerens forslag vil være for overfladisk. Deres argument er, at der så ikke er beføjelser til at afhøre relevante medarbejdere.

/ritzau/