Notat: Landbrugspakke betales af økologikroner

Embedsmænd har i interne dokumenter advaret om, at finansieringen af landbrugspakken kan blive afvist af EU.

Økologiske grise på marken. Penge afsat til blandt andet økologi skal bruges til at betale for landbrugspakken, og det kan blive afvist af EU, har embedsmænd advaret om (arkivfoto). (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Blå bloks landbrugspakke, der tillader landmænd at udlede mere kvælstof, kan blive afvist af EU-Kommissionen, skriver Berlingske.

Problemet er, at pakken skal finansieres med penge, der blandt andet er øremærket økologi, natur og ny teknologi.

Det vurderede regeringens egne embedsmænd i interne dokumenter om landbrugspakken, som avisen har fået adgang til.

- Det påpeges, at Landdistriktsprogrammet skal godkendes af EU-Kommissionen, hvilket kan blive vanskeligt på grund af den store andel af støttekroner til kvælstofreducerende indsatser, samt den ændrede balance mellem hovedindsatsområder, konstaterer embedsmænd i materialet - et såkaldt "kvælstofcover" - til mødet i regeringens magtfulde økonomiudvalg 10. december 2015.

Hvis EU-Kommissionen ikke godkender det danske landdistriktsprogram, vil det være "særligt problematisk", skriver embedsmændene senere, fordi det i yderste konsekvens kan betyde, at pengene skal "tilbagebetales til EU og går tabt".

Andetsteds i de interne notater advares der om, at EU-Kommissionen "fastfryser landdistriktsprogrammet," hvis Kommissionen ender med at indlede en sag mod Danmark for traktatbrud.

Dermed kan landbrugspakken, der ellers skulle hjælpe dansk landbrug, ende med at koste landmændene dyrt, påpeger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

/ritzau/