Nu ændrer myndighederne kurs: Opdagede først sprængning ved gasledning efter 32 timer

Rystelser fra havbundet bliver nu overvåget i døgndrift.

Tre minutter gjorde en afgørende forskel, da en sprængning natten til mandag ramte Nord Stream 2-gasledningen tæt på Bornholm.

For der gik mere end 30 timer fra sprængningen fandt sted, til de danske myndigheder registrerede den og kunne sende den videre i systemet.

Var den sket tre minutter tidligere, ville den være fanget i det danske overvågningssystem et døgn tidligere.

Det får de danske myndigheder til at ændre kurs.

GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, begynder nu at overvåge i døgndrift.

GEUS har torsdag afvist at stille op til interview, men har i et skriftligt svar til DR Nyheder forklaret, hvad der får dem til at ændre kurs.

"GEUS tog selv initiativ til dette om formiddagen d. 27. september og fik samme eftermiddag også en anmodning fra Rigspolitiet og Den Nationale krisestab NOST om at overvåge for evt. fremtidige hændelser samt i tilfælde af aktivitet uden for normalbilledet øjeblikkeligt at orientere NOST", står der i svaret.

Minister: 'Fremragende arbejde`

Forsinkelsen hænger sammen med den måde, som overvågningen af rystelser er opbygget hos GEUS.

GEUS har hidtil set på data en gang i døgnet. Det er sket om formiddagen. Her bliver data fra det forudgående døgn gennemgået. Ifølge GEUS har det været en praksis i årtier.

GEUS arbejder i overvågningen efter den internationale UTC-tid. Den er to timer forskudt fra dansk tid.

Det vil altså sige, at da de ansatte i GEUS trådte sammen mandag formiddag så de på data fra klokken 2 søndag nat til klokken 2 natten til mandag. Sprængningen fandt sted klokken 02.03.

Sprængningen dukkede derfor først op i overvågningen tirsdag formiddag, hvor man så på data for det næste døgn. Og her var der ikke bare en, men to sprængninger i de data, som GEUS undersøgte. For efter mødet mandag formiddag var der mandag aften sket en sprængning under vandet i Østersøen.

GEUS videregav oplysningerne om sprængningerne til departementet i Klimaministeriet tirsdag formiddag.

På trods af forsinkelsen har forsvarsminister Morten Bødskov (S) kun ros til myndighedernes arbejde i sagen.

- Det er et fremragende arbejde, der lavet. Det er et forbilledligt myndighedssamarbejde, og det er kun grund til at rose medarbejderne. Det her viser, vi har et beredskab, og at det er effektivt, siger Morten Bødskov.

Brug for kulturændring

Seniorforsker Trine Villumsen Berling fra Dansk Institut for Internationale Studier har fulgt arbejdet med Nord Stream 2 set ud fra sikkerhedspolitisk perspektiv tæt.

Hun har forståelse for opbygningen af overvågningen, for ingen havde forventet, hvad der skete tidligere på ugen.

- Det er kommet bag på os alle sammen, at det her er sket. De procedurer, vi har, baserer sig på, at det er relavtiv fredeligt omkrig os, og at et døgn er tids nok til at reagere, hvis der sker noget, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen rejste tirsdag til Polen for at åbne en anden gasledning, Baltic Pipe, som modsat Nord Stream-forbindelserne ikke er forbundet til Rusland.

- Spørgsmålet er, at om Mette Frederiksen var taget ned og åbne Baltic Pipe, hvis hun havde vidst, hvad vi vidste nu, siger Trine Villumsen Berling.

Hun vurderer, at der ikke var mange ting, der kunne være gjort anderledes, hvis oplysningen om sprængningen var kommet hurtigere. Alligevel mener hun, at der er brug for en kulturændring hos de myndigheder, der er involveret i det energipolitiske område.

- Jeg har fulgt Nord Stream 2, og jeg har kunne se, hvordan den tekniske samtale er stødt sammen med den sikkerhedspolitiske samtale gang på gang. Så det er noget, vi skal blive bedre til.

- Der er noget kultur omkring, hvad karakteren af ens arbejde består af, når det rykker op på den sikkerhedspolitiske agenda. Det er dybt dygtige mennesker, der sidder og laver det her, men kulturen skal nok skubbes lidt. Man skal mere læse det, man finder, ind i en større politisk ramme end ind i en teknisk ramme, siger Trine Villumsen Berg.