Nu bliver Lars Løkke Rasmussens parti til virkelighed: Det er tid til, at 'jeg' bliver til 'vi'

Moderaterne holder stiftende årsmøde grundlovsdag, hvor partiet præsenterer sine folketingskandidater og sit partiprogram.

Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, holder stiftende årsmøde i Vejle Grundlovsdag. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

For tre år siden sad han i Statsministeriets hjørnekontor.

Nu er Lars Løkke Rasmussen (M) flyttet til et noget mere ydmygt kontor på tredje sal overfor kopirummet på Christiansborg.

- Det er jo ikke så stort, som det jeg havde engang, men det er hyggeligt, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Og det er måske meget sigende for den tidligere statsminister og Venstre-mands nye plads i det politiske landsskab.

Hans parti, Moderaterne, balancerer på spærregrænsen i seneste Epinion-måling.

Men det skræmmer ikke den politiske leder forud for Moderaternes stiftende årsmøde på grundlovsdag i dag d. 5 juni. For partiet har store planer, siger han.

- Det er tid til, at ’jeg’ bliver ’vi’. Set udefra har det jo meget været mig. Og det ændrer sig jo nu.

Moderaterne bliver formelt et rigtigt politisk parti, når partiets medlemmer mødes til det stiftende årsmøde i DGI-huset i Vejle.

Her vil partiet præsentere sine første folketingskandidater, partiets vedtægter skal vedtages, og der skal sættes en hovedbestyrelse. Og så skal Lars Løkke Rasmussen formelt vælges som politisk leder af Moderaterne.

I 2019 måtte han trække sig som formand for Venstre efter partiets nederlag ved folketingsvalget. Efter mere end 30 års medlemskab meldte han sig ud af partiet. Nu bliver tavlen visket ren.

- Jeg er jo stadigvæk mig, og jeg fornægter ikke min politiske fortid. Det er jo en refleksion af fortiden, der har gjort, at jeg er kommet hertil. Men som kollektiv er Moderaterne jo et stykke blankt papir, siger Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen trak sig som formand for Venstre efter dramatisk opgør med daværende næstformand Kristian Jensen i 2019.

Mennesker fra virkeligheden skal i Folketinget

En stor del af Moderaternes politik er kommet til verden via 'Det politiske mødested'. Et netværk under Moderaterne, hvor folk har kunnet mødes for at diskutere politik i dybden, lyder det.

Og samme princip skal afspejle Folketinget, mener Løkke. For står det til ham, er politikere blevet for ens. Han vil arbejde for, at flere "mennesker fra virkeligheden" bliver folketingspolitikere, mens de stadigvæk er aktive i deres normale jobs.

- Der er en grund til at folketingsåret går frem til grundlovsdag og starter op igen til oktober. Det var jo de gamle landmænd, der skulle hjem til høsten, og så ses vi igen, når høsten er slut. Nu kunne man jo godt indrette det anderledes, siger Løkke og fortsætter.

Og det er netop den filosofi, som Moderaterne er vokset ud af.

- Da jeg kom i Folketinget, sad der en gymnasierektor, en direktør for et rengøringsfirma og en politimand, der alle sammen brugte den mødefri periode til at give den en skalle på deres job ude i virkeligheden.

Så når Moderaterne præsenterer deres 43 folketingskandidater i dag, vil det være mennesker, der har en særlig kompetence inden for et bestemt felt. Og derfra udspringer politikeren i dem, mener Løkke.

- Vi kommer til at lægge meget energi i 'Det politiske mødested'. For det er det rum, alle danskere kan gå ind i, hvis man har en grad af politisk fællesskab med os, uden at være os.

Så helt almindelige mennesker skal kunne gå ind og forme jeres politik?

- Det ér sådan. Og det har de gjort. Dem, der er inde i Moderaterne, skal så håndplukke de rigtige idéer, der giver mening for os, siger Løkke.

Men du har jo selv været i politik, siden du var helt ung. Er du så den rette til at gå forrest med den ambition, når du selv repræsenterer det, du kritiserer?

- Det synes jeg i den grad, jeg er. For jeg kan jo se ups and downs for den måde, vi har gjort det på, og den del jeg selv har været en del af.

Men skal du så selv ud og arbejde ved siden af dit folketingsarbejde?

Til det svarer Løkke:

- Og politik er også et håndværk, det er dét, jeg kan, men det skal være mere end det.

Se, da Lars Løkke Rasmussen præsenterede sit nye parti Moderaterne grundlovsdag 2021 i videoen herunder.

Ambitionen er, at forandre dansk politik

Der er nu 13 partier repræsenteret i Folketinget plus de nordatlantiske mandater og løsgængere, hvoraf en række er selverklærede midtersøgende partier.

Alligevel er der ifølge Lars Løkke Rasmussen plads til Moderaterne i dansk politik, selvom der er trangt på midtens mellemetage.

- Vi skal ikke bare være et midterparti, der skal være defineret som leverpostej. Vi skal være et parti med egen ret, der har egne konkrete forslag til, hvordan man forandrer for at forbedre, siger Løkke.

Og hvordan vil I så gøre det? Andre partier har jo samme ambition.

- Problemet i dansk politik er, at vi hopper rundt på speed, og vi forholder os til en helt masse ting, som lige popper op, siger Løkke.

I stedet vil partilederen gå i dybden og gøre en forskel på længere sigt. Han foreslår derfor et forpligtende samarbejde på tværs af de såkaldte gamle partier på Christiansborg, der skal skabe strukturelle forandringer for samfundet.

Her nævner han blandt andet udfordringer i den offentlige sektor, sundhedssektoren, et mere konkurrencedygtigt Danmark og genskabelse af den sociale mobilitet. Og i det samarbejde skal Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, og De Radikale indgå. Og Moderaterne, naturligvis, ifølge Løkke.

- Hvis man vil nogle af de forandringer, så er man nødt til at lave dem sammen. Hvis det er defineret som rødt eller blåt, så tør man ikke rykke sig ud på isen. Derfor kommer de der blokke til at blokere for dybe forandringer i samfundet, siger han.

  • Lars Løkke Rasmussen blev formand for Venstres Ungdom 1986. Her ses han ved Venstres landsmøde i Aalborg i 1988. (Foto: Alex Hutzelsider)
  • På et pressemøde i Finansministeriet præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti den nye strukturreform i 2008. Fra venstre daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (C), indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (O). (Foto: Jacob Ehrbahn)
  • Jakob Ellemann, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen ankommer til Venstres pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Tidligere formand Lars Løkke Rasmussen ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter, lørdag den 16. november 2019. Her holder Lars Løkke Rasmussen sin afskedstale til Venstres medlemmer efter 10 år som formand. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)
1 / 4

Statsminister

Lars Løkke Rasmussen har gentagne gange ikke givet svaret på, hvem han mener skal være indehaver af Statsministeriets hjørnekontor efter næste folketingsvalg. Og heller ikke denne gang kommer et konkret svar.

Hvem skal være statsminister?

- Det er et godt spørgsmål. Jeg har ikke svaret.

Hvad skal der til for, at du har svaret?

- Hvis nogen skal være statsminister, så er det nødt til at være en, der tror på, at det kunne være godt for Danmark at lave løsninger i midten. Måske tager det fire, seks, ti år.

- Lige nu er der jo ingen, der vil det.

Hvis ingen andre vil, vil du så være statsminister?

- Jeg lover dig for, at der er nogen, der vil det. De skal bare betale en pris for det.

- Men ja, ellers kan jeg. Jeg kender vejen. Jeg siger ikke, at det er realistisk. Er det så naivt? Det må være op til danskerne.

Men hvis du ikke vil pege på en statsminister, ved vælgerne så, hvad en stemme på Moderaterne går til?

- Man skal passe på ikke at undervurdere danskerne.

- Vi vil jo tydeliggøre for danskerne, hvad det er for en udvikling, vi gerne vil have, Danmark skal have. Det er jo egentlig det, der burde være det, vi går til valg på. Hvem der er statsminister, det er noget instrumentalt.

- Det kommer med en pris at have den statsministerpost, I know. Tro mig.

Og hvad er Moderaternes pris for at pege på en statsminister?

- Vores pris for at give nogen en statsministerpost, det er forandringer.

Præcis hvilke forandringer bliver vi klogere på, når Moderaterne præsenterer sit principprogram på sit stiftende årsmøde i dag, grundlovsdag.

Du kan følge med live her på dr.dk.