Nu er der samlet over 335.000 kroner ind til hærværksramte Ali

Det startede med en støtteindsamling til blomster og chokolade - men det er væltet ind med donationer.

De konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, har som privatperson startet en indsamling til at støtte den 19-årige Ali Parnian, der har fået smadret sit bageri af ukendte gerningsmænd. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Det var egentlig blot tænkt som en lille støtteerklæring i form af chokolade og blomster, da de Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, søndag aften startede en støtteindsamling på sin Facebook-profil og på Twitter.

En indsamling, der skal hjælpe 19-årige Ali Parnian, der har fået smadret sit kombinerede bageri og restaurant i Tingbjerg i det nordvestlige København af ukendte gerningsmænd.

Indsamlingen har dog slået alle forventninger, fortæller Mette Abildgaard. Tirsdag morgen oplyser hun, at der er indsamlet 338.000 kroner til den unge, iranske mand, der har fået sin livsdrøm smadret.

Og den konservative politiker fortalte mandag, at hun er stoppet med at tælle antallet af bidrag.

- På et tidspunkt stoppede jeg med at tælle, fordi jeg simpelthen ikke kunne følge med, men der var vi over 1.000, der havde givet et bidrag, siger hun.

- Det er gået helt fantastisk med indsamlingen. Jeg tænker, at de ikke alle sammen skal bruges på blomster, medmindre Ali vil åbne en blomsterbutik. Men jeg vil selvfølgelig høre Ali, om pengene kan være et startskud til at starte en ny butik op.

Et tv-indslag på TV 2 fik mennesket Mette til at reagere

Baggrunden for indsamlingen var et tv-indslag på TV 2s regionale tv-station Lorry, der fortalte, hvordan 19-årige Ali Parnians bagerbutik og restaurant i Tingbjerg var blevet smadret på et under ét minut. Ødelagt af fem maskerede mænd, der bevæbnet med baseballbat gik amok på inventaret i butikken. Stole, glasmontre og kasseapparater blev på 60 sekunder ødelagt.

Det gjorde ondt på Mette Abildgaard at se og fik hende at reagere, fortæller hun.

- Det var mere mennesket end politikeren Mette, der synes, det bare var urimeligt, siger hun og fortsætter.

- Jeg følte enorm sympati med Ali, der er kommet til Danmark for halvandet år siden, startet bageriet op og nu står med en ødelagt forretning og uden en forsikring.

Indsamlingen blev lagt ud på Mette Abildgaards Facebook-profil og Twitter-konto søndag aften klokken 22.00. Mandag fik hun travlt med at få formaliseret indsamlingen. Der er oprettet en komité, så hun kan få lov til lovligt at indsamle pengene, der er oprettet en ny konto i banken, og den konservative politiker har fået hævet sit loft hos betalingstjenesten Mobile Pay, så hun kan modtage flere penge.

På videoen herunder kan du se, hvordan flere ukendte og maskerede gerningsmænd smadrede Ali Parnians butik.

Nægtede at lade sig afpresse

Selve hærværket udspringer ifølge Ali Parnian i, at han har afvist at betale beskyttelsespenge. I sidste uge blev han truet med at skulle betale 100.000 kroner. Hvis han ikke ville betale, vil hans bageri blive ødelagt, lød beskeden.

Han nægtede at betale pengene.

Københavns Politi efterforsker i øjeblikket sagen og er i færd med at undersøge antallet af lignende sager i området. Ali Parnian siger selv, at han ikke kommer til at åbne butikken igen.

Mette Abildgaard betegner det som helt afgørende, at der bliver statueret et eksempel i sagen. Samtidig vil hun have undersøgt omfanget af afpresning mod erhvervsdrivende.

- Vi er selvfølgelig også nødt til at få afdækket, hvor stort er det her problem. Er der mange cafeer og butikker, der betaler de her beskyttelsespenge. For så er vi nødt til at skride meget mere voldsomt ind, siger hun.