Nu er Jon Stephensen gået på orlov. Men det 'virker som en klassisk, politisk ikke-løsning i stedet for at rive plastret af'

En orlov fjerner ikke problemet, mener kulturfolk, der har underskrevet et brev om Jon Stephensen fra Moderaterne.

Moderaternes kulturordfører Jon Stephensen er gået på orlov efter endnu en dårlig sag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Jeg har skrevet under, fordi jeg er fuldstændig enig i det, der står i brevet – nemlig at Jon Stephensen ikke er egnet til at være kulturordfører for et regeringsparti.

Sådan lyder det fra teaterinstruktør Niels Erling, der er en af de over 1.000 personer fra kulturlivet, som har underskrevet et brev, hvor de udtrykker mistillid til Moderaternes kulturordfører Jon Stephensen, der nu er gået på orlov.

- Vi har ikke tillid til, at jeres kulturordfører, Jon Stephensen, er i stand til at forvalte sit ansvar, står der blandt andet i brevet, der blandt andet er adresseret til udenrigsminister og Moderaterne-formand Lars Løkke Rasmussen og kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Blandt underskriverne finder man også en lang række prominente skuespillere som Lars Mikkelsen, Anette Støvelbæk, Ditte Hansen og Nina Rask foruden andre kendte branchefolk som dramatiker Line Knutzon og balletdanser Cecilie Lassen.

Brevet kommer efter en række historier om Jon Stephensens ageren i sin tid som teaterdirektør – blandt andet på Frederiksberg-teateret Aveny-T, hvor han var direktør fra 2011 frem til sin fyring i maj sidste år.

Her blev Stephensen anklaget for grænseoverskridende adfærd, dårlig dømmekraft og at have forfalsket en underskrift.

Mandag aften blev det i øvrigt meldt ud, at Stephensen går på selvbetalt orlov fra Folketinget foreløbigt frem til oktober, som konsekvens af en ny sag om hans person.

Dén sag udspringer af en besked, som den 63-årige kulturordfører har sendt til et 19-årigt partimedlem, hvor Stephensen skriver, at hun er "smuk med den lækreste krop".

Har 'et arsenal af brændte broer bag sig'

Flere af de medunderskrivere, som DR har talt med, har ikke selv arbejdet sammen med Jon Stephensen, men har skrevet under i sympati med personer, de kender eller har hørt om, som har haft dårlige oplevelser med den nu tidligere kulturordfører.

Det gælder også teaterinstruktør Niels Erling.

Han håber, at Jon Stephensen ikke vender tilbage til sit kulturordførerskab efter endt orlov.

- Jon Stephensen har gang på gang vist både før og nu også efter, han kom i Folketinget, at han ikke evner at forvalte den magt, som han bliver givet. Det synes jeg bør have den konsekvens, at man fratager ham muligheden for den magt, siger Niels Erling.

Der er ofte snak om, at vi mangler politikere med erfaring fra det virkelige liv. Men det er ikke tilfældet her?

- Der er stor forskel på at have en erfaring inden for et område, og så at have et arsenal af brændte broer bag sig, siger han og henviser til, at politikeren for eksempel også blev fyret fra Østre Gasværk i 2009.

Forfatter og instruktør Niels Erling har instrueret gæsteforestillingen 'En forestilling om kærlighed' på Aveny-T, men har ikke direkte arbejdet sammen med Jon Stephensen på teatret. (Foto: © Laerke Posselt, Lærke Posselt)

Også den kendte musiker og sanger Pernille Rosendahl har skrevet under på brevet, selvom hun ikke selv har arbejdet sammen med den tidligere teaterdirektør.

Hun har skevet under, fordi hun for det første gerne vil bakke de kolleger op, der har oplevet grænseoverskridende adfærd.

Dernæst vil hun med sin underskrift også gerne sende et "soleklart signal" om, at man ikke bare kan fjerne problemet med fem måneders orlov:

- Det undrer mig, at man kan blive ved med at sende en på orlov eller ferie, og så ellers håbe, at det hele er glemt om lidt. At man kan lave en sanktion, der virker som en klassisk, politisk ikke-løsning i stedet for at rive plastret af, så vi kan komme videre og begynde at arbejde sammen, siger hun.

Læs Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, begrunde Stephensens orlov her.

Pernille Rosendahl synes, det er problematisk, at et parti, der tilmed sidder i regeringen, har en kulturordfører, som kulturlivet ikke har tillid til. Her ses hun under en optræden under uddelingen af Rungstedlundprisen sidste år. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

'Det er ikke populært at sige fra åbent'

Det har dog ikke været nemt at finde personer fra branchen, der har haft lyst til at stille op.

Det forstår skuespiller Dorte Rømer egentlig godt. Hun mødtes allerede for et år siden med andre fra kulturlivet for at drøfte Jon Stephensen og en bekymring for, at han kunne blive kulturminister. Hun er derfor også blandt de mere end 1.000 underskrivere.

- Jeg kan nærmest fornemme, at min indbakke begynder at bløde med smædeord, så jeg forstår i den grad godt, at man ikke bare skal have mod, men også vilje til at stå imod. Fordi det er heller ikke populært at sige fra åbent, siger hun til Kulturen på P1.

Hun holder dog på, at kulturlivet "fortjener at have en ordfører på så vigtig en post, som bestrider sit embede med omhu og omtanke", og det glæder hende, at så mange har skrevet under på brevet.

- Der er rigtig mange, der ønsker at tilkendegive, at det her er en bred branche – det er ikke bare en lille bitte sluttet kreds af 20 meget vrede skuespillere. Det er en stor branche, hvor mange har samme bekymring.

Kulturminister tager brev 'utroligt alvorligt'

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt tager det tilsendte brev, som er stilet til ham, partiformand Lars Løkke Rasmussen og resten af Moderaternes folketingsgruppe "utroligt alvorligt".

- Jeg er kulturminister og har et godt, tillidsfuldt forhold til mange af de mennesker i kulturlivet, der har skrevet det her brev, siger han.

Ministeren understreger, at Jon Stephensen ikke længere har sin daglige gang på Christiansborg, og at han ikke vender tilbage før 3. oktober.

Herefter vil partiledelsen overveje det videre forløb.

- Vi må se, om Jon kan genvinde tilliden fra befolkningen og fra kulturlivet.

Kan du forestille dig, at han kommer tilbage som kulturordfører?

- Med den mistillidserklæring, kulturlivet har vist Jon Stephensen, så synes jeg, at det er ganske tvivlsomt.

Jon Stephensen har undskyldt sin opførsel over for den 19-årige kvinde fra Moderaternes ungdomsparti, som han har sendt upassende beskeder til.

- Jeg kan ikke længere genkende mig selv – og det skal man kunne. I dag har jeg bedt Folketinget om selvbetalt orlov, skriver han i en mail til Ritzau.

- Det gør jeg, fordi jeg den seneste tid har skygget for både mit parti og mine partifællers store arbejde, skriver Stephensen videre.

Han har ingen kommentar på brevet fra medlemmerne af den danske kulturbranche.