Nu kan 12-årige få elektronisk fodlænke

Efter en ophidset debat har Folketinget vedtaget lov om elektronisk fodlænke til børn og unge ned til 12 år. Lænken skal holde de unge væk fra farlige miljøer.

Fra 1. juli kan børn og unge ned til 12 år beordres i elektronisk fodlænke. Så kan myndighederne kontrollere, om de overholder et pålæg om at holde sig hjemme og væk fra skadelige miljøer.

Det besluttede Folketinget fredag efter en ophidset debat, hvor oppositionen angreb regeringspartierne og Dansk Folkeparti for reelt at ville straffe de unge i stedet for at bruge socialpolitik.

Absurd

- Det er absurd at kalde fodlænke for socialpædagogik, erklærede Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen.

SF's Øzlem Sara Cekic mente, at det rigtige ord snarere var strafpædagogik. Hun mente, at børn og unge, der kommer i fodlænke, ville blive stemplede og stigmatiserede, og ikke hjulpet.

DF: Mindre vat, mere konsekvens

Derimod mente Dansk Folkepartis Martin Henriksen, at overvågning med elektronisk fodlænke er et godt tilbud, så børn og unge kan undgå anbringelse på institution. Og han understregede, at efter DF's mening er der brug for handling over for problembørnene:

- Vi skal væk fra, at man kun skal pakke folk ind i vat, erklærede han. - En gang imellem skal der også være konsekvens.

Skal styrke "ungepålæg"

Lovforslaget om elektronisk overvågning med fodlænke kom fra socialminister Benedikte Kiær. Det skal hjælpe kommunerne til at gøre de såkaldte "ungepålæg" mere effektive.

Kommunernes medarbejdere har også mulighed for at få politiets hjælp til at håndhæve pålæggene.

Loven om elektronisk fodlænke til børn og unge ned til 12 år blev vedtaget af Folketinget med 59 stemmer mod 50.

Facebook
Twitter