Nu raser krigen i Norge under kæmpe NATO-øvelse

Største NATO-øvelse siden den kolde krig er i gang med bla. 1.300 dansker

1.300 danskere har deltaget i den største NATO-øvelse siden den kolde krig.

På trods af russiske protester og varsling om afprøvning af raketter ud for Norges kyst, raser "krigen" i disse dage i Norge under NATO-øvelsen Trident Juncture.

50.000 mand er med i øvelsen og herunder 1.300 danskere. Blandt dem omkring 80 mand, som opererer med to af forsvarets helikoptere fra Trondheim.

Onsdag fik de besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der var på vej hjem fra møde i Nordisk Råd og inden det et besøg hos Sirius-patruljen.

Under besøget hos helikopterbidraget demonstrerede de danske soldater, hvordan de træner indsættelse bag fjendens linjer for at hente og behandle sårede. Det sker vel at mærke uden selv at blive nedkæmpet, hvilket ud over ambulancefolk kræver maskingeværer og skape skytter.

Hele optakten til øvelsen, har givet yderligere gnidninger med Rusland, der protesterer mod den, men statsministeren afviser, at der er noget at komme efter.

- Den her øvelse er defensiv, og går ud på at vise og kunne samarbejde i en situation, hvor vi pludselig måtte blive angrebet. Den overholder - i modsætning til når russerne holder øvelser - alle internationale spilleregler. Den er anmeldt til OSCE, og russerne har observatører med, så der er ikke noget at komme efter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Men han forstår på den anden side godt, hvis folk har en fornemmelse af, at alt det, der foregår i verden, giver mindelser om tiden under den kolde krig.

- Det kan jeg da godt forstå, men det er jo også rigtigt, at situationen er anderledes, end den var. Da muren faldt, håbede vi allesammen på en fuldstændig fredelig sameksistens. Men siden har vi set et Rusland, som har reageret aggressivt i en række situationer, siger Lars Løkke Rasmussen og peger blandt andet på Ruslands ageren i Ukraine og deres cyberangreb mod de baltiske lande.

- Derfor ser vi også det skifte i NATO fra at være en alliance, der var helt ude i Afghanistan og andre steder, hvor vi også bliver truet, til nu også at have et fokus på vores egen baghave. Men det er vigtigt at understrege, at det er defensivt. Men baggrunden er meget alvorlig med blandt andet stigende russisk aktivitet i Nordatlanten. Så evnen til at kunne samarbejde er vigtigt - også for Danmarks sikkerhed, siger Lars Løkke Rasmussen.

FacebookTwitter