Nu skal der bores i Støjbergs forklaring: Ét dokument bliver helt centralt i hendes forsvar

Hvad bliver vigtigt, når Inger Støjberg skal afhøres? Bliv klogere her.

Inger Støjberg er den første, der skal afhøres i rigsretssagen. Der er afsat 2,5 dage til afhøringen af hende (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Et meget omtalt notat, godkendt af Inger Støjberg den 9. februar 2016, bliver helt centralt i den tidligere Venstre-ministers forsvar.

Det såkaldte ministernotat dukkede pludselig op i Instrukskommissionen, da Inger Støjberg blev afhørt i 2020.

Dengang brugte hun det til at argumentere for, at hun var i den tro, at der blev foretaget individuelle vurderinger af midreårige asylpar, og at man kunne undtage nogle par fra at blive adskilt.

I Rigsretten vil notatet først og fremmest blive brugt til at dokumentere, at alle par rent faktisk kunne adskilles. I langt de fleste tilfælde på hver deres asylcenter, og i få tilfælde på hver deres værelse, men på samme center.

Selv afviser Inger Støjberg, at hun skulle have ændret forklaring.

Hun vil i rigsretten fastholde "fuldstændig", hvad hun tidligere har sagt.

Mandag klokken 9.00 sætter hun sig ansigt til ansigt med de 26 dommere, der skal fælde dom i den historiske rigsretssag.

Herfra vil hun kæmpe for frifindelse i sagen, hvor hun som minister er anklaget for at have udstedt en ulovlig ordre om, at alle asylpar, hvor mindst den ene part var mindreårig, skulle adskilles uden undtagelser.

Bliv klogere på forsvarets vigtigste notat og forstå, hvorfor anklagerne mener, at det skal smides i skraldespanden.

Notat er forsvarets "nøglebilag" nummer 1

Notatet blev godkendt af Inger Støjberg den 9. februar 2016. Det var dagen inden, Inger Støjberg i en pressemeddelelse meldte et "stop for alle barnebrude".

I Instrukskommissionen kaldte Støjberg notatet "helt, helt, helt" centralt for sagen.

I notatet står der, at det er det "klare udgangspunkt i alle tilfælde", at par, hvor den ene part er mindreårig, ikke skal indkvarteres på et asylcenter sammen.

I notatet står der desuden, at par i visse tilfælde kan blive på samme center, hvis fire betingelser, herunder at de har børn, er opfyldt.

Men i de tilfælde skal parrene adskilles på hver deres værelse.

René Offersen er forsvarer for Inger Støjberg i rigsretten (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Ifølge Støjberg og hendes forsvarer er dokumentet et bevis for, at Inger Støjberg var i den tro, at alle på den ene eller den anden måde kunne adskilles.

- Ministernotatet siger, at der altid kan ske adskillelse. Der kan altid ske adskillelse! Spørgsmålet er, om det er på hver sit asylcenter, sagde forsvarer René Offersen under sin forelæggelse tirsdag i sidste uge.

Støjberg vil fastholde forklaring

Notatet kom først til offentlighedens kendskab under Instrukskommissionen.

Her brugte Støjberg det til at argumentere for, at hun var i den tro, at der blev foretaget individuelle vurderinger, selvom der i den pressemeddelelse, der blev sendt ud, og som senere blev opfattet som en instruks, stod, at alle skulle adskilles.

- Hele omdrejningspunktet er den individuelle vurdering. Det godkender jeg i notatet, sagde hun under sin afhøring i Instrukskommissionen.

- Jeg ved fra notatet, at der kan være særlige undtagelser.

Ifølge Inger Støjberg er der ingen forskel på den måde, som hendes forsvarere ser notatet i Rigsretten og den måde, hun brugte det i Instrukskommissionen.

Du har tidligere sagt, at der skulle være undtagelser, det var du også bekendt med. Kommer du til at skifte forklaring nu?

- Det kan jeg simpelthen ikke se, hvad du mener med. Der må du have mig undskyldt. Det, der står i det juridiske notat, ministernotatet, det er netop, at hvis der er fire givne elementer, der indgår, så er der nogle, der ikke skal adskilles.

Så du fastholder din forklaring?

- Fuldstændig, sagde Støjberg, da hendes forsvarere tirsdag havde afsluttet deres forelæggelse.

Notat dukkede op efter fire år

Selvom Støjberg betragter notatet som helt centralt, kom det først til offentlighedens kendskab efter fire år.

Det har undret mange, at Støjberg ikke tidligere pegede på notatet, hvis det var så vigtigt. For eksempel i et af de mange samråd, hun har været indkaldt til.

Hvorfor har du ikke nævnt det?

- Det er jo grundlaget. Det er fordi, det er det juridiske grundlag, og det ved jeg jo, siger Støjberg.

Men hvis det er så vigtigt, hvorfor har du så ikke nævnt det før?

- Fordi jeg sidder da ikke og nævner alle mulige notater altid, når jeg er på samråd som minister.

Men kan du forstå, hvis man undrer sig lidt?

- Ja, det kan jeg rent faktisk godt. Og det tror jeg egentlig også, at jeg sagde i kommissionen. For i bagklogskabens lys så kan man da godt forstå, at der er nogle, der tænker: Hvorfor nævnte du det ikke? Men når jeg så selv gennemtænker det, kan jeg simpelthen ikke se, hvornår det var, jeg skulle nævne det. For mig var det noget, der var godkendt og selve fundamentet for alt det her, sagde Støjberg tirsdag.

Skal overbevise dommere om notats betydning

En altafgørende opgave for Støjberg og hendes forsvarere bliver at overbevise dommerne om, at notatet er vigtigt.

Ombudsmanden havde notatet, men brugte det ikke i sin undersøgelse. Instrukskommissionen tillagde det ikke nogen betydning, fordi flere vidner undsagde dokumentet, og af den årsag mener anklagerne i rigsretten heller ikke, det bør spille en rolle.

Men for Støjberg og hendes forsvarere, er det afgørende, også fordi det ifølge dem er det eneste juridiske dokument i sagen.

Inger Støjberg var ikke tilfreds med, at Instrukskommissionen ikke tillagde dokumentet værdi. Det fortalte hun uden for Rigsretten i sidste uge:

Forskel på jura og kommunikation

Et andet helt centralt dokument er pressemeddelelsen, der blev sendt ud den 10. februar 2016.

Det er her, der står, at ingen mindreårige under 18 år må indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever.

Pressemeddelelsen bliver senere opfattet som en instruks hos Udlændingestyrelsen.

Det er tidligere kommet frem, at der var heftig debat op til udsendelsen af pressemeddelelsen, og at Inger Støjberg fik ændret i den, så den del, der handlede om undtagelser, blev taget ud.

Ifølge Støjbergs forsvarere er pressemeddelelsen ikke et juridisk dokument, men et kommunikationsredskab. Og når der ikke lægges op til undtagelser, er det, fordi Støjberg ville kommunikere så skarpt som muligt.

- For Inger Støjberg, da hun arbejder med pressemeddelelsen, er det væsentlige budskab, at nu vil der ske adskillelse, og det vil samtidig være den absolutte hovedregel, sagde René Offersen i sin forelæggelse.

Inger Støjberg har aldrig lagt skjul på, at hun gerne ville have så mange unge asylpar adskilt som muligt, og at hun var villig til at gå langt, men hun vil fra sin plads i vidneskranken afvise, at pressemeddelelsen var ment som en ordre.

Man kan derfor ifølge forsvarerne heller ikke anklage Støjberg for, at hun var advaret om, at ordren var ulovlig, for Støjberg anså ikke pressemeddelelsen som en instruks.

DR Nyheder liveblogger fra afhøringen. Følg med her.