Nu skal fødevareminister Rasmus Prehns brug af ministeriekortet undersøges - få overblik over sagen her

Alle ministres brug af betalingskort fra perioden 2015 til nu skal under lup i Rigsrevisionen.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd om diverse restaurant- og barregninger. Arkivfoto. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Statsrevisorerne besluttede på et møde i går, at Rigsrevisionen skal undersøge ministres brug af betalingskort fra perioden fra 2015 til nu, oplyser flere kilder til DR.

Det betyder blandt andet, at fødevareminister Rasmus Prehns (S) brug af ministeriets betalingskort skal tjekkes efter i sømmene.

Prehns brug af ministeriekortet har gennem længere tid været genstand for diskussion, efter Ekstra Bladet kunne afsløre, at han flere gange har brugt kortet til at betale for besøg på restauranter og barer, hvor han desuden på en regning havde angivet et falsk navn.

Udover ministres brug af betalingskort skal ministeriernes generelle brug af betalingskort også under lup fra Rigsrevisionen. Det betyder altså, at også medarbejdere og chefer i minsteriernes brug af et kort, der er udstedt af ministeriet skal undersøges.

Det fremgår af en anmodning fra Rigsrevisionen.

Herunder kan du få overblikket over sagen, som Ekstra Bladet har afdækket.

Brugte ministerkort på værtshus og restauranter

Ministerie-kortet blev brugt til at betale for besøg på restauranter og værtshuse. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix Danmark)

Regninger som han siden var nødt til at betale tilbage af egen lomme.

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Sten Bønsing sagde dengang til avisen, at det er i strid med reglerne for brug af kreditkortet - også selvom Prehn har betalt pengene tilbage.

Regningerne lå på mellem 270 kroner for et besøg på Sørens Værtshus tæt på Christiansborg og 1.780 kroner for en faktura på Kanalcafeen, der også ligger tæt på.

- Jeg er ærgerlig over, at et kort tilhørende ministeriet er blevet anvendt forkert.

- Der er tale om to episoder, hvor jeg i første omgang har tænkt, at det hørte under repræsentationsordningen, men efterfølgende har vurderet - nej, det betaler jeg selv privat for at undgå enhver tvivl. Og et udlæg, hvor jeg har tilbagebetalt det beløb for en middag, der lå over ministeriets normale ramme for kuvertpriser, sagde Rasmus Prehn dengang til avisen.

11.505 kroner og et falsk navn

Middagen, som ministeriet betalte, løb op i 1468 kroner inklusive drikkepenge. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

22. juni i år kommer det frem, at Ekstra Bladet har fået indsigt i bilag, der viser, at Rasmus Prehn i sin tid som først udviklingsminister og siden fødevareminister har brugt 11.505 kroner på ministerie-kortet på restauranter og værtshuse. Heraf har han tilbagebetalt 5.839 kroner.

Rasmus Prehn fortæller, at det primært er journalister, der har nydt godt af middage og øl. Han ville dog ikke angive navnet på nogle af mediefolkene.

6. juli kan Ekstra Bladet så afsløre, at Prehn i et bilag har angivet Søren Wormslev fra Nordjyske som den, han betalte for en middag med på restaurant Undici for 1.468 kroner inklusiv drikkepenge. Drikkepengene har Rasmus Prehn senere betalt tilbage.

Men Wormslev afviser pure over for Ekstra Bladet, at han har deltaget i sådan et arrangement.

Det får Rasmus Prehn til at beklage i et Facebook-opslag. Efter afsløringen betaler han også pengene tilbage.

Prehn ender i samråd om sagen: Har givet kortet tilbage

Fødevareminister Rasmus Prehn i samråd om diverse restaurant- og barregninger. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Vi bliver ved det falske navn.

For 25. august er Rasmus Prehn kaldt i samråd om Ekstra Bladets afsløringer om hans misbrug af ministerie-kreditkortet.

Her vil han ikke sætte navn på, hvem han havde delt sin Undici-middag med. Han siger adskillige gange, at det er af hensyn til journalisten, han har spist med, som han har lovet ikke at fortælle om.

Han får et tilbud om at fortælle navnet på et lukket møde i Miljø- og Fødevareudvalget. Men han insistererer fortsat på ikke at røbe navnet.

Desuden siger han i forbindelse med samrådet, at han har aflevereret ministerie-kreditkortet tilbage og fremover altid vil betale af egen lomme for sådanne middage.

Generelt bruger han samrådet på at sige en del gange, at han synes, sagen er både pinlig, flov og dum.

Ombudsmanden blander sig

Folketingets ombudsmand Niels Fenger. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Det fremgår af et brev, som er sendt til Ekstra Bladets journalist, fordi han har klaget over, at ministeriet ikke vil oplyse det rigtige navn på den journalist, som Prehn spiste middag på Undici med.

DR Nyheder har set brevet, hvori ombudsmanden blandt andet beder ministeriet redegøre for, om det på noget tidspunkt har været bekendt med identiteten på personen, han havde en middagsaftale med.

Brevet er sendt til Ekstra Bladets journalist, fordi han er part i sagen og derfor bliver orienteret, når Ombudsmanden sender noget i høring i det ministerie, han har klaget over.

Her drejer det sig om Udenrigsministeriet, fordi Prehn var udviklingsminister, da han betalte for middagen og angav et forkert navn.

Opdateres