Nu skal Løkke fortælle, hvad han vidste om Inger Støjbergs sag om adskilte asylpar

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sætter sig i dag i vidnestolen i Instrukskommissionen.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Statsministre udnævner ministre. Og fyrer dem, hvis ikke vælgerne fyrer hele regeringen. Men statsministre skal også have styr på, om ministrene holder sig inden for lovens rammer i deres arbejde.

Havde Lars Løkke Rasmussen (V) det, mens hans udlændingeminister hed Inger Støjberg (V)? Og hvor godt var han i det hele taget orienteret om den store bekymring, der var blandt nogle af regeringens topjurister om sagen om adskillelse af en række unge asylpar?

Det centrale dokument i sagen er en pressemeddelelse fra Støjberg, som slog fast, at alle par med en ægtefælle under 18 skulle adskilles. Dét var dog ulovligt – og sådan skulle det heller ikke forstås, har Støjberg forklaret i Instrukskommissionen.

En af hendes ministerkolleger delte juristernes bekymring – og tog fat i deres fælles chef, statsministeren. Nemlig daværende justitsminister Søren Pind. Han forklarede før sommerferien i Instrukskommissionen, at han ”orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret over, hvad der foregik i integrationsministeriet”.

Pind husker ikke, om han alarmerede Lars Løkke Rasmussen via sms eller telefon.

Handlede Løkke?

Det er ikke – før afhøringen af Løkke i kommissionen – oplyst, om den fik Løkke til at tage affære på nogen måde. Derimod står det klart, at sagen om asylparrene skabte bekymring hos Lars Løkke Rasmussens nærmeste medarbejdere i Statsministeriet.

De var nervøse for, at statsministeren skulle blive trukket ind i sagen og eksempelvis komme til at sige noget ukorrekt til Folketinget.

Eksempelvis mente departementsråd Tanja Franck, at Løkke burde orienteres om, at Inger Støjberg ”havde meldt hårdere ud, end juraen kunne holde til.” Den melding fik departementschef Christian Kettel Thomsen til at tage fat i Udlændingeministeriets departementschef for at spørge til sagen. Og da samme Kettel forleden blev afhørt i Instrukskommissionen, forklarede han Statsministeriets linje – Løkke skulle formulere sig langt mere forsigtigt end sin fagminister.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Statsministeriets spids skal også vidne

Inger Støjberg har allerede været afhørt i Instrukskommissionen. Hun kommer tilbage til lokalerne på Frederiksberg i næste uge for at svare på yderligere spørgsmål.

Inden da er det altså Lars Løkke Rasmussens tur til at runde kommissionen. Forinden skal Mette Frederiksens sparringspartner - departementschef Barbara Bertelsen - afgive sin forklaring.

Barbara Bertelsen var øverste embedskvinde i Justitsministeriet, hvor hun dannede parløb med Søren Pind, dengang instruksen blev udstedt.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.

Instrukskommissionen har meldt ud, at de forventer at kunne udgive en delberetning om sagsforløbet til december.

Facebook
Twitter